Στις 16:00 το Eurogroup της Δευτέρας – Στο τραπέζι των συζητήσεων οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια

Κοινοποίηση:
eurogroup

Σε πολιτικό επίπεδο θα αναζητήσει στο Eurogroup της Δευτέρας η κυβέρνηση τη λύση για τους

πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, στις τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ωρών δεν επετεύχθη καμία πρόοδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται να υπάρξει σύγκλιση στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα του 1ου πακέτου των 2 δις ευρώ, όπως είναι τα γενόσημα αλλά και οι 100 δόσεις για τις οποίες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για εύρεση κοινού εδάφους. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Euro Working Group σε επίπεδο επιτελών των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ, ενώ προηγουμένως έλαβε χώρα άλλη μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί είχαν θέσει ως τελεσίγραφο την ψήφιση από την ελληνική Βουλή νόμου με τις εκκρεμότητες έως την Τετάρτη. Μάλιστα, συνέδεαν την ψήφισή τους (και όχι απλώς την κατάθεσή τους στη βουλή) τόσο με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ όσο και με τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Από αύριο η μάχη μεταφέρεται στο Eurogroup. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, από την Τρίτη οι επικεφαλείς των θεσμών αναμένεται να αρχίσουν την κάθοδο προς την Αθήνα με στόχο δια ζώσης διαπραγματεύσεις από την Τετάρτη, όχι μόνο για τα 1α προαπαιτούμενα αλλά και για το 2ο πακέτο που ακόμη δεν έχει κλειδώσει, αλλά και για τις τράπεζες.

Πλειστηριασμοί

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της κυβέρνησης, όπως έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα, προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

•Έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το όριο έπεσε στα 32.000 ευρώ).

•Διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, και ώς 250.000 ευρώ για ζευγάρι, ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

•Το σύνολο των οφειλών, περιλαμβανομένης της αξίας του ανεξόφλητου δανείου και τυχόν άλλων οφειλών σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών επίσης 120.000 ευρώ.

Το 2ο πακέτο

Σημειώνεται ότι πέρα από τα προαπαιτούμενα του 1ου πακέτου των 2 δισ. ευρώ εκκρεμεί και η οριστικοποίηση του 2ου πακέτου του 1 δις ευρώ (ακόμη δεν έχει καν συμφωνηθεί το περιεχόμενό του). Και το 2ο πακέτο είναι πολύ δύσκολο καθώς θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό, αλλά και τον προϋπολογισμό αλλά και το Μεσοπρόθεσμο που θα διασφαλίζει όπως ορίζει το μνημόνιο και υπενθύμισε η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018 φέροντας νέα μέτρα.

Επιχειρείται κατ ελάχιστο έως την Δευτέρα να κλείσουν όσο το δυνατό περισσότερα μέτωπα . Και τούτο διότι “αλλιώς θα αρχίσει πάλι η μουρμούρα” επισημαίνουν πηγές των θεσμών, εξηγώντας ότι στο Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τους θεσμούς, αλλά και με ομολόγους του με επίσημη “ατζέντα” την αποτύπωση της προόδου επί του μνημονίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: