Σαρωτική “καταιγίδα” κατασχέσεων – “Γονατίζουν” κι άλλο μισθωτοί και συνταξιούχοι

Κοινοποίηση:
690_50a8230c-86b9-4db4-a28e-6eb7b879742b

Ποσό της τάξης των 950 εκατομμυρίων ευρώ έχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους η «σαρωτικά καταιγίδα» κατασχέσεων, οι οποίες στο τέλος Ιουλίου του 2017 έφθασαν τις 971.429.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 έγιναν συνολικά 132.375 νέες κατασχέσεις λογαριασμών, δηλαδή γίνονταν πάνω από 900 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε εργάσιμη ημέρα.

Η «κόπωση» των εσόδων αποτυπώνεται αναλυτικά και στο ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης που δείχνει ολοφάνερα ότι τα μόνιμα υποζύγια των προϋπολογισμών, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν αρχίσει να γονατίζουν από τα φορολογικά βάρη.

Συνολικά έναντι των βεβαιωμένων φόρων η ΑΑΔΕ καταγράφει στο τέλος Ιουλίου φορολογική συμμόρφωση σε ποσοστό 80,35% με ένα ποσό 572,2 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος να παραμένει ανείσπρακτο. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Αυγούστου. Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η ανάλυση του ποσού αυτού.

Το χαμηλότερο ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης παρουσιάζει ο φόρος φυσικών προσώπων όπου το ποσοστό συμμόρφωσης δεν ξεπερνά το 69,33% με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί βεβαιωμένοι φόροι ύψους 347,63 εκ. ευρώ.

Σημαντικά καλύτερο είναι το ποσοστό συμμόρφωσης για το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων που φτάνει το 89,53%, με την υστέρηση έναντι των βεβαιωμένων φόρων να περιορίζεται στα 66 εκ ευρώ. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για το 2017 προκύπτει ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επιχειρηματίες δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα κατά περίπου 20%.

Στην είσπραξη του ΦΠΑ όπου η περιοδικότητα είναι πιο πυκνή, το ποσοστό συμμόρφωσης έναντι του βεβαιωμένου φόρου φτάνει το 86,22% που σε πιο καθαρούς αριθμούς σημαίνει ότι από τον βεβαιωμένο ΦΠΑ δεν πληρώθηκαν 158,57 εκ ευρώ.

Το στοίχημα του Σεπτεμβρίου

Το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει την πορεία των εσόδων μέχρι και το τέλος του χρόνου θα είναι ο Σεπτέμβριος όπως αναφέρει και το enikonomia.gr, καθώς στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αν η υστέρηση του Ιουλίου επαναληφθεί, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει και διογκώνεται αφού θα έρθει λίγο πριν την έναρξη του επίσημου μέρους της τρίτης αξιολόγησης με το ΔΝΤ να αμφισβητεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για φέτος ( προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ) και πολύ περισσότερο ότι μπορούμε να πετύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για τον επόμενο χρόνο, το Ταμείο βλέπει «τρύπα» περίπου 2,4 δισ. ευρώ, προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

ant1.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΆΦΕΡΕ ΜΕ ΌΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΟΛΑΓΝΕΙΑ, ΝΑ ΖΕΙ Η ΧΏΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ΜΕ………….ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ! ! !

Comments are closed.