ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 3 Ιουνίου 1941: Όταν οι ναζί έσβηναν από το χάρτη ένα ολόκληρο χωριό στα Χανιά

Κοινοποίηση:
kantano3

H Κάντανος είναι ένα μικρό χωριό στο νομό Χανίων, στην επαρχία Σελίνου. Το μέρος αυτό σημαδεύτηκε από μια από τις αγριότερες θηριωδίες των Ναζί, καθώς ήταν το πρώτο χωριό στην Ευρώπη που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.

 

Η περιοχή της Καντάνου είχε βομβαρδιστεί από την πρώτη ημέρα της επιδρομής των Ναζί στην Κρήτη,στις 20 Μάη 1941. Θεωρούνταν περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος από τους κατακτητές. Στις 23 του μήνα, ένα μηχανοκίνητο απόσπασμα επιχείρησε να την καταλάβει,αλλά δεν είχαν υπολογίσει το θάρρος των κατοίκων της. Πρόχειρα οπλισμένοι, οι κάτοικοι της Καντάνου, αλλά και ντόπιοι από τα γύρω χωριά, αγωνίστηκαν γενναία, απωθώντας τους έκπληκτους Γερμανούς. Τις δυο μέρες που ακολούθησαν, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές, με αποκορύφωμα τη μάχη στο Φαράγγι της Καντάνου- πολλοί Γερμανοί στρατιώτες δεν ξαναβγήκαν ζωντανοί από κει μέσα. Οι κάτοικοι της περιοχής, αν και ήξεραν ότι θα πλήρωναν υψηλότατο τίμημα, αγωνίστηκαν με υπεράνθρωπο πείσμα.

Στις 2 Ιουνίου το χωριό βομβαρδίζεται ανελέητα, ενώ την επόμενη μέρα, το 3ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών εισβάλλει για να αφανίσει ό,τι έχει απομείνει. Εκτέλεσαν τους 180 εναπομείναντες κατοίκους, και έκαψαν τα πάντα. Όσοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους, ηλικιωμένοι και ανήμποροι, κάηκαν ζωντανοί.

kantano2

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ναζί άφησαν 3 μαρμάρινες επιγραφές όπου περιγράφουν την πράξη τους και τις όποιες ‘δικαιολογίες’ είχαν γι αυτή. Σε κανένα άλλο μέρος της Ευρώπης οι Γερμανοί δεν άφησαν γραπτές αποδείξεις των εγκλημάτων τους- τόσο εξαγριώθηκαν από την αντίσταση που δέχτηκαν, ώστε δεν δίστασαν να επισημοποιήσουν το έγκλημά τους και γραπτώς, ως μια πράξη παραδειγματισμού για όποιον αντιστεκόταν. Η επίσκεψη στο ρημαγμένο χωριό καθώς και η ανοικοδόμησή του απαγορεύτηκαν επί ποινή θανάτου.

Η Κάντανος, 76 χρόνια μετά, είναι ένα ζωντανό και πολύ όμορφο χωριό, που τιμά τους νεκρούς του και δεν ξεχνά ποτέ. Στο πείσμα των ξένων κατακτητών που ρήμαξαν τα πάντα και προσπάθησαν να τσακίσουν το σθένος των Κρητικών, η Κάντανος δικαίωσε το όμορφο αρχαίο όνομά της- η Πόλη της Νίκης.

kantano1

Πηγή: dionysoszagreas.blogspot.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Για τα ελληνικα χωρια της ηπειρωτικης Ελλαδος που εσβησαν απο τον χαρτη οι κομ-μουνες του παπαροΕΑΜ-ΕΛΑΣ που τους δωσατε και συνταξεις και απο πανω με τιμητικες κηδειες αρχηγων κρατους,θα μιλησουμε ποτε ρε τσολες;;;;

  2. “Ειμαστε η σπορα των ηττημενων του 1945” Ν.Μιχαλολιακος 3/3/2012

    1. Είναι γνωστό ότι με το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου ο κόσμος μοιράστηκε μεταξύ των διεθνιστών φιλελεύθερων και των εξίσου διεθνιστών κομμουνιστών και οι δύο αυτοί τύποι διεθνιστών(οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος) πολέμησαν οτιδήποτε εθνικό σε κάθε πατρίδα του κόσμου.Οπότε ναι η επομένη ημέρα της λήξης του Β’ παγκοσμίου πολέμου σήμανε μια ήττα για κάθε πατριώτη σε όλον τον κόσμο.Το αποτέλεσμα του διεθνιστικού-αντιπατριωτικού κόσμου τα ζήσαμε και τα ζούμε μέχρι σήμερα…ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ του ανθρώπου!

  3. Όταν ισοπεδωναν τα ελληνικα χωρια και εσφαζαν τους ελληνες φορουσαν το αρχαιοελληνικο συμβολο της σβάστικας?

    1. Όλοι κάτι φορούσαν,όπως για παράδειγμα οι κομμουνιστές που φορούσαν το κατάπτυστο σφυροδρέπανο όταν ισοπέδωναν ελληνικά χωριά και έσφαζαν Έλληνες κάθε ηλικίας κατά τον συμμοριτοπόλεμο,συνεχίζοντας το έργο που άφησαν οι γερμανοί σύμμαχοι τους.Οι κομμουνιστές όμως ξεπέρασαν σε ανθελληνικό μίσος τους γερμανούς συμμάχους τους αφού οι κομμουνιστές έσφαζαν μέχρι και μικρά Ελληνόπουλα.

  4. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΑΒΓΙΤΕΣ

    1. Αυτή είναι η ιστορία που επαναλαμβάνουν οι εν Ελλάδι κομμουνιστές.Όπως και τότε έτσι και σήμερα οι κομμουνιστές συντάσσονται στο πλευρό των γερμανών,γιατί όπως και τότε έτσι και σήμερα οι κομμουνιστές ήταν σύμμαχοι των γερμανών.

Comments are closed.