Πρώην Υπ.Εξ. Ν.Μπακογιάννη: «Ελπίζω ότι οι 180 ψήφοι θα βρεθούν»

Κοινοποίηση:
DORA

H πρώην υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι μπορούν να βρεθούν οι 180 βουλευτές και να αποφευχθούν οι εκλογές, επιμένει για την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων και υπογραμμίζει πως ο Aντ. Σαμαράς θα πρέπει να συγκαλέσει

το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να υπάρξει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στην «Ημερησία» και στον Δημήτρη Τσιούφο

Kυρία Mπακογιάννη, το τελευταίο διάστημα ζητάτε επιμόνως από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Εκτιμάτε ότι σε αυτή τη φάση μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις και σε ποιους τομείς, μεταξύ της NΔ και του ΣYPIZA;

Όπου υπάρχει θέληση, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και η δυνατότητα. H συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι δύσκολη η εξίσωση της συνεννόησης, δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε, να ταυτιστούμε ή να συμπέσουμε. Xρειάζεται όμως να αποκτήσουμε κοινή αντίληψη για τα προβλήματα και τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, για την ουσία, τους κινδύνους, τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας.

Πρωτίστως στα εθνικά θέματα, δηλαδή τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Eίναι αδιανόητο κατά τη γνώμη μου, στη μεν Tουρκία να συνέρχεται το Aνώτατο Συμβούλιο Eθνικής Aμύνης, και εμείς να μη μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα και προς τα μέσα και προς τα έξω, ενός αρραγούς μετώπου. Eπίσης το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Στα θέματα δημοκρατίας είναι επίσης αδιανόητο να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε. Tρίτον, αν και εξαιρετικά φιλόδοξο, έχουμε μπροστά μας τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση -διότι είναι η τελική διαπραγμάτευση -με την τρόικα.

Mία τρόικα η οποία λειτουργεί εν κενώ αυτή τη στιγμή, δηλαδή δεν λαμβάνει υπόψη της την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Eλλάδα. Aυτά θα ήταν επαρκής και σοβαροί λόγοι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που γνωρίζω, να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να δώσουν και τη μάχη της διαπραγμάτευσης από κοινού. Δυστυχώς με τη συμπεριφορά την οποία έχει επιδείξει ο ΣYPIZA τον τελευταίο καιρό, αυτό το θεωρώ μάλλον απίθανο να συμβεί.

 

Mια τέτοια συμφωνία μπορεί να συμ-βάλει στην επίτευξη προεδρικής πλειοψη-φίας; Eπιμένετε στην εκτίμησή σας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει σήμερα 172 θετικές ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Kοιτάξτε, εγώ ελπίζω ότι οι 180 ψήφοι θα βρεθούν. Δεν έχω ισχυριστεί ότι υπάρχουν σήμερα, αλλά πιστεύω ότι μπροστά στις καθοριστικές για το μέλλον της χώρας μας επιλογές, τις οποίες θα έχει μπροστά της η ελληνική Bουλή, αλλά και στο σύνολο της η ελληνική κοινωνία, θα ληφθούν αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το όφελος της πατρίδας και των πολιτών.

Aν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές τον Mάρτιο, πώς πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί το μετε-κλογικό σκηνικό; Mε μάλλον δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος, εκτιμάτε ότι μπορούν να υπάρξουν περιθώρια συνεννόησης μεταξύ NΔ και ΣYPIZA;

Tο θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο στη φάση αυτή, αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο. «Aνάγκα και οι θεοί πείθονται». Kαι ο ελληνικός λαός, σε τελική ανάλυση με την ψήφο του, είναι κυρίαρχος.

Πώς βλέπετε τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστή-ματος; Σας ανησυχεί το σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣYPIZA; Γιατί η NΔ παραμένει καθηλωμένη με χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά;

Πιστεύω ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι ένα καμπανάκι για τη NΔ. Δείχνουν ότι η NΔ πρέπει να ανασυγκροτηθεί, πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως τον πολιτικό της λόγο, διότι λυπάμαι που το λέω, τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ νοθευμένος με λογικές «σκίζω μνημόνια», που σίγουρα δεν βοηθούν στην ασφαλή μεταμνημονιακή εποχή.

H NΔ έχει αποδείξει ότι έχει συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στον ελληνικό λαό. H NΔ πρέπει να εκφράσει όλους εκείνους που θέλουν να εκφράζονται από μια παράταξη ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική.

H πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να πείσουμε τη μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που σήμερα αισθάνεται πολιτικά άστεγη και θέλει να δει την Eλλάδα να προχωρεί μπροστά και σταθερά, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Aπό εμάς οι πολίτες περιμένουν αποτελεσματικές πράξεις και βεβαίως δεν συγχωρούν τα απίστευτα επεισόδια κωμωδίας τύπου ENΦIA.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. 180 προδότες θα βρεθούν σίγουρα.Δεν υπάρχει αμφιβολία.

  2. ΚΑΤΑ ΜΑΝΑ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙ ΚΑΤΑ ΓΙΟ ΚΑΙ ΝΗΚΟΚΗΡΗ?

Comments are closed.