Προσοχή: Δείτε τι γίνεται στον εγκέφαλο όταν κάνετε αυτό που ταιριάζει με τις αξίες σας

Κοινοποίηση:
εγκεφαλος

Πότε πλημμυρίζετε περισσότερη ενέργεια; Με έντονα συναισθήματα, μετά από αρκετό ύπνο, ή μετά από ένα διάλειμμα δουλειάς;

Η απάντηση μπορεί να διαφέρει,στον καθένα μας αλλά είναι σίγουρο ότι νιώθετε γεμάτοι ενέργεια όταν απλά κάνετε πράγματα που σας αρέσουν περισσότερο.

Το σώμα μας στέλνει διαφορετικά σήματα, όταν κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν, και άλλα όταν μισούμε να τα κάνουμε. Η αίσθηση της ενέργειας δεν επηρεάζει μόνο τα συναισθήματά μας, αλλά στην πραγματικότητα αλλάζει το μυαλό μας.

Τι θα συνέβαινε αν κάποιος σας έλεγε ότι αυτή η ζωή όπως τη ζεις τώρα και όπως την έχεις ζήσει στο παρελθόν θα πρέπει να τη ζήσεις ξανά, αμέτρητες φορές, χωρίς να συμβαίνει τίποτα καινούργιο; Η φωνή της συνείδησης θα διαμαρτυρόταν αιώνια, και θα ζητούσε απεγνωσμένα να ζήσεις με τον τρόπο που σου αρέσει.

Οι εγκέφαλός μας φιλτράρει φυσικά, ό,τι δεν ταιριάζει με τις αξίες μας.
Το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης του μυαλού μας φιλτράρετε συνεχώς από πληροφορίες σύμφωνα με την ιεραρχία των αξιών μας.

Για να το θέσουμε απλά, το μυαλό μας φιλτράρει τις πληροφορίες που εκτιμούμε λιγότερο, και συγκρατεί τις πληροφορίες που ταιριάζουν στις αξίες μας.

Φανταστείτε ότι είστε ένας συνθέτης και βλέπετε μια ταινία με έναν φίλο που είναι σχεδιαστής μόδας. Ο καθένας έχει διαφορετικές αξίες φυτευμένες στον εγκέφαλο, βλέπει και δίνει βαρύτητα σε διαφορετικά πράγματα στην πλοκή της ταινίας, ανάλογα με τα δικά του ενδιαφέροντα.

Τα χημικά προϊόντα μας δίνουν διαφορετικές γεύσεις της ζωής
Το τι μας αρέσει να κάνουμε καθορίζεται από τις αξίες μας. Για κάποιους η δύναμη των λέξεων, έχει αξία και νόημα και απολαμβάνουν τη λογοτεχνία, ενώ για άλλους η δύναμη της εικόνας, βρίσκεται σε πίνακα κάθε στιγμή και δίνουν αξία στην απεικόνιση και τη φωτογραφία.

Το γεγονός ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια όταν κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το μυαλό μας.

Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη είναι οι νευροχημικοί παράγοντες του εγκεφάλου που συμμετέχουν σε δραστηριότητες υποστήριξης των αξιών μας. Εμπλέκονται στην ευημερία, τη ρύθμιση της όρεξης, την ευχαρίστηση της ανταμοιβή, και των κινήτρων. Είναι σαν καραμέλες που μας δίνουν την αίσθηση της χαράς και της γλυκύτητας.

Αντίθετα όταν κάνουμε πράγματα που αντιλαμβανόμαστε ως απειλή για τις αξίες μας, ο εγκέφαλός μας παράγει υψηλότερο επίπεδο κορτιζόλης, και της ουσίας “Ρ” Πρόκειται για χημικές ουσίες που σχετίζονται με το στρες και τον πόνο.

Σε αντίθεση με τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, η κορτιζόλη και η ουσία “Ρ” είναι σαν πικρά χόρτα που μας δίνουν την πικρή γεύση, αλλά δεν βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει κίνητρο, νόημα και κουράζεστε όταν κάνετε πράγματα που δεν σας αντιπροσωπεύουν.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτό που αγαπά το μυαλό σας να κάνετε
Για την ανάταση της ψυχικής μας υγείας, είναι καλύτερο να κάνουμε αυτό που συμβαδίζει με τις αξίες μας, είτε πρόκειτε στην εργασία ή να μάθετε μια καινούρια δεξιότητα που σας αρέσει και βοηθά στην ανάπτυξη του μυαλού.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι λατρεύουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Ακούγεται λίγο κλισέ, αλλά είναι τόσο αληθινό. Οι παθιασμένοι κυνηγοί ονείρων αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους με πράγματα που εκτιμούν περισσότερο και ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε ασήμαντα πράγματα.

Ο εγκέφαλος απελευθερώνει αυτές τις χημικές ουσίες που δίνουν την αίσθηση της χαράς και ικανοποίησης.
Ζείς όταν πραγματικά αισθάνεσαι ότι δεν έχεις εξαντήσει τα ψυχικά αποθέματα και τις αξίες σου.

Αν δεν μάθουμε να ζούμε συνειδητά με ηθικές αξίες και ιδανικά στο διαθέσιμο χρονικό διάστημα της ζωής μας, ίσως δεν καταλάβουμε ποτέ ότι ο θάνατος ήρθε πολύ πιο πρίν.

el.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: