Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων FOX NEWS εκθέτει τη συγκάλυψη του εγκλήματος στο Μάτι από την ελληνική Κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη

Κοινοποίηση:
δικη-ματι

Το μεγάλο, αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων FOX NEWS εκθέτει τη συγκάλυψη του εγκλήματος στο Μάτι από την ελληνική Κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη – Τιμητική αναφορά στην δικηγόρο Ειρήνη Μαρούπα και τον αγώνα της

FOX NEWS: 5 πρώην αξιωματούχοι καταδικάστηκαν για την πιο θανατηφόρα υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ελλάδα

fox
Η ελληνική πυρκαγιά σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητα

Ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε πέντε πρώην αξιωματούχους της πυρόσβεσης και της αντιμετώπισης καταστροφών τη Δευτέρα για την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, με περισσότερους από 100 νεκρούς έξω από την πρωτεύουσα. Αλλά ορισμένοι επιζώντες εξοργίστηκαν όταν τους επιβλήθηκε πρόστιμο και τους άφησαν να φύγουν.

Η πυρκαγιά του 2018 σάρωσε την παραθαλάσσια πόλη Μάτι, ανατολικά της Αθήνας. Κάτοικοι και παραθεριστές, πολλοί εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, σκοτώθηκαν καθώς προσπάθησαν να διαφύγουν.

Οι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αρχηγού της πυροσβεστικής, καταδικάστηκαν σε ποινές από 15 έως 111 χρόνια για πολλαπλές κατηγορίες εγκληματικής αμέλειας που οδήγησαν σε τραυματισμό και απώλεια ζωής. Ωστόσο, ο προεδρεύων δικαστής διέταξε ότι οι ποινές θα μπορούσαν να εκτιστούν ταυτόχρονα, με ανώτατο όριο φυλάκισης σε πέντε χρόνια.

Ένας έκτος εναγόμενος (ιδιοκτήτης του ακινήτου όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά), έλαβε τριετή ποινή για αμέλεια και επίσης αφέθηκε. Δεκαπέντε άλλοι υπάλληλοι της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της πολιτικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

Η Ειρήνη Μαρούπα, μία από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τα θύματα, είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστικό μέγαρο ότι οι πελάτες της ήταν πικρά απογοητευμένοι.

«Χάθηκε κάθε αίσθημα ντροπής», είπε. «Τα θύματα αυτής της πυρκαγιάς που πέθαναν σε φρικτές συνθήκες, και όσοι τραυματίες θα υποφέρουν για το υπόλοιπο της ζωής τους – και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο δικαστήριο – δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να βρουν γαλήνη στην ψυχή τους».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αξιωματούχοι της πυροσβεστικής περιέγραψαν τις συντριπτικές συνθήκες καθώς η φωτιά σάρωσε το Μάτι και τη γειτονική Νέα Βουτσά, με υψηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους και σημείωσαν ότι η φωτιά απέκλεισε πολλές πιθανές οδούς εκκένωσης.

Περισσότερα από 1.500 σπίτια και κατασκευές καταστράφηκαν, μαζί με περίπου 300 αυτοκίνητα. Η επιτροπή των τριών δικαστών έκρινε ότι η απάντηση, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης εκκένωσης από τη θάλασσα, ήταν ανεπαρκώς συντονισμένη. Ο Θεοφάνης Χατζηστάμου, του οποίου ο γιος και η σύζυγος υπέστησαν σοβαρά τραύματα, δήλωσε ότι ένιωθε εγκαταλελειμμένος από το κράτος. «Είμαι τυχερός γιατί έχω ένα παιδί που έζησε — ένα παιδί τώρα 11 ετών, με σημάδια σε όλο του το σώμα και την ψυχή, που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν κοιμόταν σωστά», είπε. Ο κ. Χατζηστάμου πρόσθεσε: «Πάω να του πω ότι η Ελλάδα τον εγκατέλειψε για δεύτερη φορά».

Πηγή: greeknewsondemand.com/

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response