ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!! Επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και σε όσες υιοθετούν

Κοινοποίηση:
9

Την επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων νέων μητέρων και εγκύων προκειμένου να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες πέραν των μισθωτών προσδιορίζει σχετική εγκύκλιος.

Σύμφωνα με αυτή «το επίδομα μητρότητας που χορηγείται στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες επιτρέποντας την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα 14 εβδομάδων επεκτείνεται στις κυοφορούσες αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και στις τεκμαιρόμενες αυτοαπασχολούμενες μητέρες καθώς και στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως δύο ετών».

Παρένθετη μητρότητα

Επίσης για τις μητέρες που αποκτούν τέκνο μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας, παρέχεται πλέον το δικαίωμα του μεταγενέθλιου τμήματος της άδειας μητρότητας (δηλαδή 9 εβδομάδες άδεια λοχείας). Παράλληλα δικαιούνται πλέον τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που συνδέονται με τη μητρότητα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισής τους, όπως ακριβώς και στις περιπτώσεις των φυσικών μητέρων.

Επιπρόσθετα τους δίδεται πλέον το δικαίωμα της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, που ισχύει για τις φυσικές μητέρες, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.

Από που λαμβάνει τις αποδοχές της

Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω άδειας η μητέρα λαμβάνει αποδοχές από τον Ο.Α.Ε.Δ. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους σύνταξης, ασθένειας του Ε.Φ.Κ.Α. και επικουρικής ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., συνεπώς επί των προαναφερόμενων αποδοχών παρακρατούνται οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως και για τη φυσική μητέρα ασφαλισμένη του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑμ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Εμένα πάντως μου φαίνεται για μέτρα ανθελληνικά (κάτα τα πρόσφατα “επιδόματα” τα οποία τελικά οφελούν ως επί το πλήστον τους λαθρό). Με άλλα λόγια, το κράτος επιβραβεύει (όχι φυσικά την μητρότητα αλλά) τις “μητέρες” που είναι κατά του ετερόφυλου γάμου, καθώς επίσης και την μονογονία, την ίδια στιγμή που ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον πενόμενο φορολογούμενο να τις πληρώνει από τον κρατικό προυπολογισμό. Την ίδια στιγμή επίσης, που το κράτος νομοθετεί ΚΑΤΑ της οικογένειας, που αποτελείται από άνδρα-γυναίκα-παιδιά και συνθλίβει τους πολύτεκνους.
    Επίσης δείτε σχετικά:
    https://www.youtube.com/watch?v=hBXPLTPivGI

Comments are closed.