ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΜΟΣΧΑ: «Ο ελληνικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε 141 φορές – Οι Έλληνες επικράτησαν και εκδίωξαν τους Τούρκους»

Κοινοποίηση:
παραβιασεισ-600x275

Eκτενή αναφορά κάνουν ΜΜΕ της Ρωσίας στον ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο σε μια περίοδο υψηλών και αναβαθμισμένων ποιοτικά τουρκικών προκλήσεων.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν τις 141 παραβιάσεις του ΕΕΧ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Ελληνες σε όλες τις περιπτώσεις νίκησαν και εκδίωξαν τους Τούρκους». Ειδική αναφορά γίνεται και στο περιστατικό στο Αγαθονήσι.

Παράλληλα φαίνεται πως προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ψυχραιμία των Ελλήνων χειριστών, σαν κάτι να περιμένει η Μόσχα ίσως μια ελληνοτουρκική κρίση λόγω «ατυχήματος»…κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί λόγω του μεγέθους των προκλήσεων και της απειρίας των Τούρκων χειριστών.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές παραβάσεις Κ.Ε.Κ. στο FIR Αθηνών-Παραβιάσεις ΕΕΧ όπως είχαμε αναφέρει την 15η Μαίου 2017 ήταν:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 8 (20 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 24 (5 CN-235 & 19 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 44

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 14

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 37

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 141

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 9

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

«Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ενώ σε εννέα περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης μετέπεσε σε κανονική πολεμική εμπλοκή. Οι Έλληνες πιλότοι σε όλες τις περιπτώσεις κατενίκησαν και εκδίωξαν τα τουρκικά αεροσκάφη», αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

«Επιπλέον, δύο τουρκικές πυραυλάκατοι εισήλθαν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στο Αγαθονήσι. Τα τουρκικά σκάφη ελάμβαναν μέρος στην άσκηση «Θαλασσόλυκος», αποχώρησαν από τα ελληνικά ύδατα όταν είδαν να πλησιάζουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία», αναφέρει ο Ρώσος ανταποκριτής.

Την ίδια χρονική περίοδο η ΕΕ απλά προειδοποιεί την Τουρκία μετά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου 141 φορές μέσα σε μια μέρα για επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ.

«Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε πηγή έντασης , απειλής ή δράσης που απευθύνεται εναντίον ενός κράτους μέλους», αναφέρει η ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες.

Με αφορμή την αεροναυτική άσκηση με την κωδική ονομασία «Denizkurdu-2017» είναι απαράδεκτο να απειλείται ελληνικό νησί, τονίζει η ευρωπαϊκή ανακοίνωση.

Το Αγαθονήσι χαρακτηρίστηκε πριν μερικές ημέρες ως «τουρκικό νησί» από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Κέλιικ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάζα Κοτσιάντζιτς .

πηγη: pentapostagma.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Βρε θα μας σωσουν οι Ρωσοι. Ταδε εφη Παϊσιος

Comments are closed.