Παρέμβαση του Αρείου Πάγου – Εισαγγελική έρευνα για τη βίλα Λιάπη στην Ευρυτανία

Κοινοποίηση:
liapis

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για την υπόθεση των πολυτελών κατοικιών που χτίστηκαν με επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί έαν διαπράχθηκε το αδίκημα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ή σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολούθως ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου έδωσε παραγγελία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας για τη πραγματοποίηση της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της επιδότησης για το σπίτι του τέως υπουργού Μιχάλη Λιάπη.

KSENONAS_548_355

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα δημοσιεύματα του «Εθνους της Κυριακής» και του «Εθνους», καθώς και άλλων εφημερίδων, αναφορικά με τη κατασκευή και την αποπεράτωση κατοικιών πολιτικών προσώπων ή συγγενικών τους προσώπων (βλ. Μιχάλης Λιάπης και Πάνος Καμμένος), παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαπράχθηκε το έγκλημα της απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ή σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στους συναδέλφους της, εισαγγελείς Εφετών, να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσουν εάν «άτομα με τη χρήση ή την υποβολή ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή εγγράφων εισέπραξαν αχρεωστήτως πόρους προερχόμενους από τον Εθνικό Προϋπολογισμό ή τον γενικό Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου είτε να εγκαταστήσουν είτε να βελτιώσουν ήδη υφιστάμενες υποδομές τους (δημιουργία ξενώνων ή επιχειρήσεων, ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λ.π.), χωρίς εν τέλει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά την είσπραξη των πόρων και των επιδοτήσεων αυτών.

Συγκεκριμένα, ζητά να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί ή όχι το έγκλημα της απάτης ή της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σε καταφατική περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση «που ήθελαν προκύψει επαρκείς ενδείξεις τέλεσης των ανωτέρω εγκλημάτων», να ασκηθούν οι δέουσες ποινικές διώξεις, καταλήγει η κ. Κουτζαμάνη.

Σημειώνεται ότι εντολή ελέγχου για τις βίλες που ανακατασκευάστηκαν με επιδοτήσεις που έχουν δοθεί για τουριστικά καταλύματα και ξενώνες έδωσε την Τρίτη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Στόχος των ελέγχων θα είναι η διαπίστωση εάν τα κονδύλια αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό που είχαν εγκριθεί και όχι για ανακαινίσεις σπιτιών ενώ στις περιπτώσεις που θα καταγραφεί ότι δεν λειτούργησαν τουριστικά καταλύματα θα ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων από τους ιδιοκτήτες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.