Ο φόρος “αμαρτίας” στη Σαουδική Αραβία…. ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την ΕΛΛΑΔΑ…

Κοινοποίηση:
greencola

Τον περασμένο Ιούνιο το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέβαλε φόρο κατανάλωσης,

γνωστό και ως tax sin, σε τσιγάρα, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (σ.σ. συντελεστής 100% στα τσιγάρα και στα ενεργειακά ποτά και 50% στα αναψυκτικά), γνωστός ως “φόρος αμαρτίας”, επιβάλλεται στα “ανθυγιεινά προϊόντα” που είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα υγείας και τελικά να αυξήσουν τα ιατρικά έξοδα που καταβάλλουν τα πολίτες ή η κυβέρνηση.

Η Σαουδική Αραβία παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του σακχαρώδη διαβήτη. Η επικρατούσα άποψη πάντως είναι ότι το Βασίλειο προχώρησε στην επιβολή φορολογίας στα συγκεκριμένα προϊόντα προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που έχει προκληθεί από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Μέσω του συγκεκριμένου φόρου το Βασίλειο εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του από 2,1-2,7 δισ. δολάρια ετησίως.

Η συγκεκριμένη φορολογική πολιτική, η οποία “κτυπά” τσιγάρα, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά, ενδέχεται όμως να έχει θετικό αντίκτυπο στα προϊόντα που σκοπεύει να εξάγει στη Σαουδική Αραβία η ελληνική εταιρεία αναψυκτικών Green Cola. Και αυτό γιατί τα προϊόντα της δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά γλυκαντική ουσία από το φυτό στέβια. Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα επιβληθεί ή όχι ο φόρος κατανάλωσης και στα προϊόντα της Green Cola. Η ελληνική εταιρεία αναμένει απάντηση σε σχετικό ερώτημα που έχει υποβάλει.

Με ή χωρίς τον φόρο κατανάλωσης η Green Cola, η οποία “φορά” το επίσημο χρώμα της χώρας, κατεβαίνει στη Σαουδική Αραβία σε πρώτη φάση μέσω εξαγωγών ενώ δεν αποκλείεται σε επόμενο στάδιο να παράγονται στη χώρα. Η είσοδος στη Σαουδική Αραβία θα γίνει σε συνεργασία με την Ocean Group του Σαουδάραβα του επιχειρηματία Mansour Al Sudais, (σ.σ. έχει παρουσία στον κατασκευαστικό κλάδο (εμπορικά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες) αλλά και στην αγορά τροφίμων) όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, ο ιδρυτής της Green Cola κ. Περικλής Βενιέρης. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η εταιρεία Green Cola Ocean Group στην οποία η ελληνική εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 15% ενώ το υπόλοιπο 85% ανήκει στην Ocean Group. Η Green Cola Ocean Group θα έχει τα δικαιώματα διανομής και πώλησης της Green Cola αρχικά σε Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν με στόχο το άνοιγμα και άλλων αγορών στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Green Cola κ. Περικλή Βενιέρη, στόχος είναι σε πρώτη φάση η εξαγωγή 1 εκατομμυρίου κιβωτίων Green Cola ενώ σε βάθος διετίας οι δύο συνέταιροι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ποσότητα μπορεί να διπλασιαστεί. Σήμερα, η ετήσια κατανάλωση αναψυκτικών στη Σαουδική Αραβία, ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια λίτρα, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν τα προϊόντα τύπου Cola. Κατά τον κ. Βενιέρη, η συνεργασία με τους Σαουδάραβες, θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο μελλοντικής ανάπτυξης στις ξένες αγορές, όπου το σήμα Green Cola είναι κατοχυρωμένο σε 140 χώρες. Κατά τον ίδιο, η εταιρεία επανεξετάζει υπάρχουσες συνεργασίες στο εξωτερικό, προαναγγέλλοντας κάποιες νέες συμφωνίες στις αρχές του 2018.

Η διοίκηση της Green Cola έχει εκπονήσει σε συνεργασία με την Ernst&Young και τη στήριξη του δικτύου Endeavor (της οποίας η Green Cola είναι μέλος από το 2015), έρευνα αγοράς με σκοπό τον καθορισμό “οδικού χάρτη” αποτελεσματικότερης επέκτασης στις διεθνείς αγορές. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Σαουδική Αραβία, αναδείχθηκε ως υποσχόμενη περιοχή, αφενός λόγω του οικονομικού μεγέθους, του υψηλού εισοδήματος, των ρυθμών ανάπτυξης και της κατά κεφαλή κατανάλωσης αναψυκτικών.

Εντός των ελληνικών τειχών η Green Cola ελέγχει μερίδιο 8,5% στην αγορά αναψυκτικών τύπου Cola. “Σε μια περίοδο, όπου συνεχίζεται η πτώση της ζήτησης (υποχώρηση 1%-2% στο εννεάμηνο για τα αναψυκτικά)”, όπως είπε ο κ. Βενιέρης. Ο ίδιος εκτίμησε πως εφέτος, οι πωλήσεις της εταιρείας, θα αγγίξουν τα 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατ. ευρώ, αφορούν εξαγωγές. Η Green Cola διαθέτει παρουσία σε 22 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή και Αυστραλία, είτε μέσω απευθείας εξαγωγικής δραστηριότητας είτε μέσω εμφιάλωσης με τοπικό συνεργάτη.

capital

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μάθε ελληνικά ρε…..τι “τα πολίτες”
    Πριν ανεβάσεις κάτι, διάβασε το…..ρεζίλι γίνεσαι και δεν σε πιστεύει κανένας.

Comments are closed.