Ο πρώτος Ελληνας βατραχάνθρωπος (βίντεο)

Κοινοποίηση:
kartelias

Το 1954 το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζει να δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα με τους Seals και αναζητά εθελοντές οι οποίοι θα σταλούν για εκπαίδευση στη Σχολή Βατραχανθρώπων των ΗΠΑ. Τελικά επιλέγονται 5 υπαξιωματικούς και 2 αξιωματικούς. Ο ένας εκ των υπαξιωματικών ήταν ο Νίκος Καρτελιάς, ο οποίος είχε αποφοιτήσει απο την σχολή ναυτόπαιδων στον Πόρο. Σημειώνεται ότι το δεύτερο και το τελευταίο έτος ήταν αρχηγός της τάξης του και το 1947 ήταν πλέον υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο αμερικανικό σχολείο Βατραχανθρώπων έστειλαν υποψηφίους όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και συνολικά συγκεντρώθηκαν 156 υποψήφιοι από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ολλανδία και τις υπόλοιπες χώρες. Στις δύο πρώτες εβδομάδες οι υποψήφιοι ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης – ενδυνάμωσης. Την τρίτη εβδομάδα ξεκίνησε “ η διαβολοβδομαδα”, όπου εκπαιδευτικά ντικείμενα περιελαμβανόταν διαβίωση και δοκιμασίες σε παγωμένες λίμνες, στίβος με τ’ εμποδίων, κολύμπι, αναρριχήσεις, καταρριχήσεις και πολλά αλλά, ιδιαίτερα γνωστά σήμερα, παντελώς άγνωστα τότε. Τις πρώτες κιόλας ημέρες από τους 7 έλληνες εγκαταλείπουν οι 4 και την τρίτη ημέρα και ένας ακόμη πέμπτος. Από τους δύο εναπομείναντες ο ένας είναι ο Καρτελιάς. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Νίκος Καρτελιάς κατά την διάρκεια του σχολείου ήταν ότι δεν γνώριζε τη γλώσσα. Για να καλύψει λοιπόν το κενό επικοινωνίας, χρησιμοποιούσε το μυαλό, τη λογική και τις εμπνεύσεις της στιγμής για ξεπεράσει τις αντιξοότητες της εκπαίδευσης. Παρακολουθούσε συνεχώς τον τρόπο αντίδρασης των αμερικανών συναδέλφων του, ενσωμάτωνε τις νέες τεχνικές και τελικά στο πλαίσιο της τελικής δοκιμασίας υπερβάλλει εαυτόν και τερματίζει πρώτος στα περισσότερα αντικείμενα της δοκιμασίας.

Με το πέρας της τελικής δοκιμασίας μόλις 20 από τους 156 που ξεκίνησαν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση και να αποκτήσουν πτυχίο υποβρύχιου καταστροφέα. Απο τους αποφοίτους οι 19 ήταν αμερικανοί και ο μοναδικός από τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ . ο έλληνας Νίκος Καρτελιάς με βαθμολογία <excellent>. Οι αμερικανοί εκπαιδευτές του θεώρησαν πρωτοφανές επίτευγμα την άριστη επίδοση του έλληνα στελέχους του ΠΝ και γαι το λόγο αυτό στιο σχολείο των SEALS τοποθετήθηκε η φωτογραφία με την επιγραφή “Ο Μοναδικός Μαθητής του ΝΑΤΟ Με Εξαιρετική Βαθμολογία!”.


Φυσικά ο Νίκος Καρταλίας άνοιξε μια νέα σελίδα των χώρο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και υπήρξαν πολλοί “απογονοί” του που to διέπρεξαν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Ακούστε όμως τι έχει να σας πει ο ίδιος ο Νίκος Καρτελιάς, για την μοναδική εμπειρία ζωής που έζησε το 1954 στις ΗΠΑ:

 

 

 

πηγή: https://www.thinknews.gr/defence/o-protos-ellinas-vatrachanthropos-video/

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: