Οργιάζει το λαθρεμπόριο ρούχων στην Θράκη- Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων με εταιρίες “βιτρίνες”

Κοινοποίηση:
01c376bd93d6d6078bd76c531660ef1f_L

Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ έχουν στήσει τα κυκλώματα λαθρεμπορίας ρούχων που δρουν ανεξέλεγκτα σε όλη την χώρα με άντρο της παραβατικότητάς τους τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Εισαγωγή λαθραίων με το κιλό

Τα τελευταία χρόνια, Έλληνες και αλλοδαποί μεγαλέμποροι έχουν εφεύρει απίστευτες κομπίνες προκειμένου να εισάγουν λαθραία ή υποτιμολογημένα είδη ένδυσης από την Τουρκία στην Θράκη και από εκεί να τα διαχέουν σε όλη την Ελλάδα, πωλώντας τα νόμιμα πια ενώ προηγουμένως έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κράτος από την φοροδιαφυγή-μαμούθ.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το κόλπο γκρόσο γίνεται στο Τελωνείο όπου καθημερινά γίνεται λαθραία εισαγωγή τεραστίων ποσοτήτων ενδυμάτων, των οποίων η αξία υποτιμολογείται συστηματικά προκειμένου να αποφεύγεται η καταβολή Φόρου Προστιθέμενες Αξίας.

Αν για παράδειγμα ένα μπλουζάκι κοστίζει 2 ευρώ, ο εισαγωγές δηλώνει αξία μόλις 0,10 λεπτά και έτσι μια νταλίκα με εμπορεύματα συνολικής αξίας 200.000 ευρώ γλιτώνει με αυτόν τον τρόπο φόρο που αγγίζει τις 50.000 ευρώ!

“Ο Έβρος είναι ο μοναδικός Νομός της χώρας με πέντε πύλες εισόδου. Επομένως το πρόβλημα με το παρεμπόριο εδώ είναι τεράστιο. Το 80% των λαθραίων εμπορευμάτων έρχεται από την Τουρκία και την Βουλγαρία. Έχουμε διαμαρτυρηθεί αμέτρητες φορές για αυτή την κατάσταση αλλά με τα τελωνεία και τα αστυνομικά τμήματα υποστελεχωμένα δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο” δηλώνει ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου.

Εταιρίες βιτρίνες στον Εχίνο!
Σε ρεπορτάζ της η Εφ. KontraNews αναφέρει πως το κόλπο είναι απλό, ο εισαγωγές αγοράζει ρούχα από έμπορο της Κωνσταντινούπολης ή άλλων τουρκικών πόλεων και λαμβάνει κανονικά τα παραστατικά αγοράς. Στη συνέχεια φέρνει τα προϊόντα στο Τελωνείο όπου παρουσιάζει άλλα παραστατικά, πλαστά. Στα πλαστά η αξία των προϊόντων παρουσιάζεται σκόπιμα μειωμένη έως και 80% σε σχέση με την πραγματική. Ο εκτελωνισμός γίνεται με βάση τις σκόπιμα μειωμένες τιμές αγοράς με αποτέλεσμα να καταβάλλονται από τον εισαγωγέα σημαντικά μειωμένα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο για ΦΠΑ.

Αφού περάσει στη χώρα το εμπόρευμα αυτομάτως γίνεται νόμιμο, και πωλείται στα εγχώρια καταστήματα στη διπλάσια τιμή. Η παραγωγή του εμπορεύματος γίνεται με ελάχιστο κόστος σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία ή και η Ιταλία.

Μεγαλοδιακινητές, αλλοδαποί και Έλληνες, εισάγουν από τα παραπάνω εργοστάσια λαθραία τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων. Για την πιο ομαλή ροή της λαθρεμπορίας μάλιστα κάποιοι έχουν σκαρφιστεί ακόμη και τη σύσταση εταιριών βιτρινών, στον Εχίνο, τα Πομακοχώρια και άλλες παραμεθόριες περιοχές κυρίως στη Ροδόπη, οι οποίες κάνουν την εισαγωγή και φέρνουν με το κιλό τα ρούχα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. Στη συνέχεια χωρίς να φαίνεται πουθενά ο πελάτης τους ή το αφεντικό τους τα στέλνουν σε όλη την χώρα χωρίς τιμολόγια.

“Τα προϊόντα αυτά εκτός από παράνομα είναι και άκρως επικίνδυνα, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Έχουν παρατηρηθεί κρούσματα παιδιών που παρουσίασαν δερματολογικά και άλλα προβλήματα φορώντας αυτά τα ακατάλληλα ρούχα” αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ προσθέτοντας πως εκτός από τα ρούχα αθρόα είναι το τελευταίο διάστημα και η εισαγωγή λαθραίων τσιγάρων και καφέ.

Κάθε μήνα περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα περίπου 3.000 φορτηγά με την αξία των συνολικών εμπορευμάτων – από ρούχα και καύσιμα μέχρι τσιγάρα και αλκοολούχα – να υπολογίζεται περίπου στα 6 δις ευρώ, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα εμπορεύματα που μεταφέρονται στην χώρα είναι λαθραία.

Ειδικά το Τελωνείο των Κήπων αποτελεί την μοναδική πύλη εισόδου για τα φορτηγά που προέρχονται από την Τουρκία και επομένως είναι αδύνατο για τους υπαλλήλους του τελωνειακού σταθμού να ελέγξουν με αποτελεσματικότητα όλων αυτόν τον όγκο προϊόντων που καταφτάνει καθημερινά. Πολλώ δε μάλλον, όταν το προσωπικό έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σημείο που να βγαίνουν οριακά οι βάρδιες.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε έμψυχο δυναμικό 35 ατόμων την ώρα που χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50-60 υπαλλήλους για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Ακριβώς απέναντι οι Τούρκοι απασχολούν 110 άτομα στο δικό τους τελωνείο” ομολογεί ο κ. Θανάσης Γρηγορίου προϊστάμενος στο Τελωνείο των Κήπων συμπληρώνοντας πως χάρη στην αυταπάρνηση και την υπερπροσπάθεια των τελωνειακών τα κρούσματα λαθρεμπορίας έχουν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, όπως εκτιμά, το πρόβλημα δεν λύθηκε απλά μετατοπίστηκε και πιθανότατα τα μέλη των κυκλωμάτων έχουν βρει άλλες διόδους εισόδου…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. * ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ κανένας έλεγχος στην ΑΙΣΩΠΟΥ Θεσσαλονίκη ? έρχονται από Τουρκία πχ 100.000 ΡΟΥΧΑ στα χαρτιά περνιούνται 10.000 κανένας δεν κόβει τιμολόγιο , ούτε έλληνας ούτε κινέζος , και αυτοί κάθονται και κυνηγάν αυτόν που έδωσε μια τυρόπιτα και δεν έκοψε απόδειξη , καταπίνουν τον ελέφαντα και κολλάν στο κουνούπι , κάποιοι κάνουν περιούσιες , όπου υπάρχει λαδωτήρι υπάρχει και λαδάκι

Comments are closed.