Οι μεγάλες ανατροπές που έρχονται στα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών…

Κοινοποίηση:
AAAA3

Έρχονται μεγάλες ανατροπές στις πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα απλήρωτα κοινόχρηστα ή με άλλες διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων. Ο θεσμός του διαμεσολαβητή θα τεθεί σε εφαρμογή σε έξι μήνες και μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη την Ελλάδα.

Η προσπάθεια είσπραξης των κοινοχρήστων θα περιλαμβάνει εφεξής και τα έξοδα της διαμεσολάβησης, δηλαδή τις αμοιβές του διαμεσολαβητή και του δικηγόρου. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για μία ώρα, αλλά η ελάχιστη αμοιβή του φτάνει τα 250 ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται βεβαίως και τα έξοδα του δικηγόρου που είναι απαραίτητος.

Από την άλλη, αν δεν έρθει κάποιο από τα δύο μέρη στο τραπέζι του διαλόγου, τότε ο διαμεσολαβητής συντάσσει πρακτικό με το άλλο μέρος να δικαιούται να προσφύγει δικαστικά, επισυνάπτοντας το σχετικό πρακτικό στην αγωγή. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή ύψους 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ στο μέρος που δεν προσήλθε στη διαδικασία αλλά και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση ήττας του και ποσοστού 0,1% σε περίπτωση εν μέρει ήττας του.

Τι είναι η διαμεσολάβηση

Είναι μια εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης μιας διαφοράς μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων. Διαρθρωμένη διαδικασία κατά την οποία ένα τρίτο μέρος, ο Διαμεσολαβητής καθοδηγεί τα αντικρουόμενα μέρη να καταλήξουν σε αμοιβαία δημιουργική και ικανοποιητική λύση.

Ο Διαμεσολαβητής δημιουργεί εποικοδομητικό διάλογο, προσφέρει ιδέες, βοηθά τα μέρη να καταλάβουν και αξιολογήσουν το πρόβλημα. Τα μέρη βρίσκουν τη λύση και αποφασίζουν.

Τι θα είναι ο διαμεσολαβητής

Διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ειδικά εκπαιδευμένος, Ανεξάρτητος, ουδέτερος. Δεσμεύεται από το απόρρητο και την εχεμύθεια. Υπόκειται σε Κώδικα Δεοντολογίας. Δεν κρίνει, δεν αποφασίζει

Ποιες διαφορές επιλύονται

  • Αστικές και Εμπορικές Διαφορές – Εγχώριες και Διασυνοριακές Διαφορές
  • Πριν ή κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης
  • Για διαφορές κάτω των 5000€, δεν είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου
  • Οι διαφορές συνιδιοκτητών υπάγονται υποχρεωτικά στη διαμεσολάβηση
  • Ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από την σχέση οροφοκτησίας.
  • Διαχειριστές και ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών
  • Διαφορές μεταξύ γειτόνων
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Θα παρετε τις αρχιδαρες μου ολοι, δικηγοροι και λοιπα αρχιδια

Comments are closed.