Ξέρετε αν είστε στο στόχαστρο της εφορίας για κατάσχεση;; Δείτε την “επικίνδυνη” λίστα

Κοινοποίηση:
katasx

Γιορτές με ανασφάλειες προβλέπονται…

Αυτό μας έλειπε τώρα! Εκτός από τα άδεια πορτοφόλια από τις μειώσεις συντάξεων, μισθών, φόρων και πολλών ακόμη «αριστερών» δώρων, στην πόρτα χιλιάδων Ελλήνων φθάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια για κατασχέσεις!

Συγκεκριμένα, τα πρώτα ηλεκτρονικά κατασχετήρια άρχισαν να «επιδίδονται» μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). H διαδικασία προβλέπει τη διενέργεια κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών με «κλικ» από τον υπολογιστή των ασφαλιστικών ταμείων, για οφειλέτες με χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Για μικρότερα ποσά, ακόμη κι αν αυτά είναι της τάξης των 50 ή 100 ευρώ, τα Ταμεία θα ακολουθούν τη χειρόγραφη διαδικασία, δηλαδή την επίδοση του κατασχετηρίου τραπεζικού λογαριασμού με δικαστικούς κλητήρες.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Σύμφωνα με τα κριτήρια που εφαρμόζει το ΚΕΑΟ στην αποστολή των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων προς τις τράπεζες, στο στόχαστρο βρίσκονται πέντε τουλάχιστον κατηγορίες οφειλετών:

1 Όσοι έχουν χρέη που βρίσκονται στο όριο της παραγραφής (με οφειλές που πλησιάζουν στη δεκαετία).

2 Όσοι έχουν μεγάλο ύψος οφειλής και συστηματική αθέτηση όρων ρύθμισης ή δεν έχουν προβεί σε καμία ρύθμιση.

3 Πρόσωπα μεγάλης ηλικίας που εμφανίζονται ως διαχειριστές νεοσύστατων εταιριών, οι οποίες όμως λειτουργούν ως «βιτρίνα» για να σβήνονται τα ίχνη παλαιότερων χρεών. 

4 Οφειλέτες που εμφανίζονται να δημιουργούν νέα χρέη χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα προηγούμενα.

5 Οφειλέτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται συστηματικά τις ρυθμίσεις, καθώς πληρώνουν λίγες μόνο δόσεις και επανέρχονται με νέα αίτηση ρύθμισης, την οποία όμως εγκαταλείπουν πολύ γρήγορα. 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: