Κραυγή απελπισίας από τους κατοίκους στη Μάνη: «Μας άφησαν να καούμε!»- Τσίπρας-Τόσκας ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ τα «ερείπια»!

Κοινοποίηση:
τσιπρας

Μπορεί η Μάνη να φλέγεται για τρίτη μέρα, μπορεί να έχουν εκδηλωθεί 76 πυρκαγιές τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτεί την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας και να επιθεωρήσει τα «ερείπια» πυροσβεστικά αεροσκάφη, από όπου μάλιστα διαπίστωσε πως είμαστε στο «καλύτερο επίπεδο αποτελεσματικότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στις 10:00, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.

Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι στερήσεις μείωσαν τις αναγκαίες δαπάνες της πολιτείας και για την βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά «έγιναν βήματα το τελευταίο διάστημα για να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια τα υπάρχοντα πτητικά μέσα να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Αυτό το πετυχαίνουμε σε μεγάλο βαθμό, χάρη στο τεχνικό προσωπικό, ώστε τα πτητικά μέσα να βρίσκονται σε εγρήγορση, πρόσθεσε και τόνισε πως η εικόνα που έχουμε είναι η «αντιμετώπιση των βλαβών σε χρόνο – ρεκόρ». Αφού δήλωσε πως «υπάρχει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίβλεψης από την ηγεσία», ανέφερε πως έχει «την έγνοια και την διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό και τους υπευθύνους για να μπορέσουμε να σταματήσουμε περιπτώσεις πριν εξαπλωθούν». «Ειλικρινά, η μεγαλύτερη έγνοια μας είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή την προσπάθεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε «καλή δύναμη».

Ο δε κύριος Τόσκας επισκέφθηκε τη βάση, λίγες ώρες μετά τον εξάψαλμο που εξαπέλυσε στους πυροσβέστες. Μέσω κύκλων, δήλωσε πως όσο πυροσβέστες περιφέρονται στα κανάλια, άλλοι δίνουν μάχη για να σβήσουν τις φωτιές. «Οι συνδικαλιστές της ΕΑΠΣ κατηγορούν τον υπουργό επειδή επισκέφθηκε και ενημερώθηκε την περασμένη Πέμπτη το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Τους πληροφορούμε ότι αυτό έγινε και χθες επειδή οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Εάν θέλουν να αδρανοποιηθεί η πολιτική ηγεσία από τον έλεγχο και τον εντοπισμό των προβλημάτων, δεν θα τα καταφέρουν. Το Πυροσβεστικό Σώμα θα ελέγχεται και θα αποδίδει προς όφελος των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός μέσω κύκλων, στέλνοντας το μήνυμά του. Πρόσθεσε δε, πως «βέβαια οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές που περιφέρονται στα κανάλια αντί να βρίσκονται στο μέτωπο των επιχειρήσεων επιδεικνύουν προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στους μάχιμους συναδέλφους τους που πολεμούν με τις φλόγες».

Σήμερα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Τόσκας επισκέφθηκαν το κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, για να ενημερωθούν για την ετοιμότητα της μοίρας εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και να συνομιλήσουν με τα στελέχη και τους άνδρες αεροπυρόσβεσης.

Και όλα αυτά ενώ η Μάνη φλέγεται και μάλιστα κάτοικοι και δημοτικοί άρχοντες έχουν καταγγείλει ότι τους άφησαν να καούν καθώς δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Στο protothema.gr μίλησε αγανακτισμένος ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Τσιριγώτης Παναγιώτης: «Είναι μια τραγωδία αυτό που ζούμε. Ο Κότρωνας καταστράφηκε ολοσχερώς. Η φωτιά έσβησε στη θάλασσα, αν δεν είχαμε τη θάλασσα η φωτιά δεν θα σταματούσε και θα καιγόντουσαν κι άλλα χωριά. Δυστυχώς κάηκαν σπίτια μέσα στο χωριό διότι η πυροσβεστική δεν ήταν εκεί. Η πυροσβεστική έπρεπε από την αρχή να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους να τους σώσει τα σπίτια αλλά ήταν ένας απλός θεατής και πιστέψτε με δεν υπερβάλω καθόλου σε αυτό που λέω. Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός και για αυτό καήκαμε. Είναι τραγωδία για μια περιοχή όπου οι άνθρωποί της προσπαθούσαν να ζήσουν από τις ελιές και τα ζώα τους. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα. Δυστυχώς η πυροσβεστική δεν έκανε καθόλου καλή εκτίμηση και παρόλο που χτες μας διαβεβαίωναν ότι η φωτιά ελέγχεται, η κατάληξη ήταν να γίνει αναζωπύρωση με τεράστια καταστροφή», λέει στο protothema.gr και προσθέτει: «Ο κόσμος έκλαιγε και φώναζε. Δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει και οι ηλικιωμένοι φώναζαν ότι θέλουν να καούν μαζί με το σπίτι τους. Έδωσα μεγάλη μάχη να τους διώξω από το σημείο. Ήταν απελπισμένοι οι άνθρωποι. Μπήκα εγώ ο ίδιος μέσα στα σπίτια τους και αναγκάστηκα να πιέσω οικογένειες με τα παιδιά τους να τα εγκαταλείψουν όλα και να πάμε όλοι κοντά στη θάλασσα να σωθούμε. Δέχτηκαν φοβερή ψυχολογική πίεση από εμάς για να φύγουν γιατί έπρεπε να προστατέψουμε τους ανθρώπους. Ζήτησα να φέρουν ελικόπτερα σινούκ να πάρουν τον κόσμο από τη παραλία αλλά δεν ήρθαν ποτέ. Γυναίκες, άντρες, παιδιά εγκλωβίστηκαν στην παραλία, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, τα παιδιά είχαν δύσπνοια από τους καπνούς. Δεν θα ξεχάσω τα πρόσωπα των ηλικιωμένων που έκλαιγαν καθώς έβλεπαν από την παραλία το χωριό τους να καίγεται. Είναι πραγματικά μια μεγάλη τραγωδία, η φωτιά δεν έχει σβήσει αλλά δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο για να κάψει».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Έτσι είναι τους άφησαν να κάνουν πήγαν να δουν αν όλα είναι στάχτη έπρεπε να τους πάρετε με τις πλούσιες έχουν κάψει όλοι την Ελλάδα.

Comments are closed.