Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία: Η Ρωσία απορρίπτει το “τελεσίγραφο” Ποροσένκο και υποστηρίζει ανοικτά τους φιλορώσους αυτονομιστές

Κοινοποίηση:
UKRAINE-CRISIS

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και υποστηρίζοντας ανοικτά τους ένοπλους φιλορώσους, η Ρωσία επέκρινε έντονα τη ανακοίνωση του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας, ανακοινώνοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα… “τελεσίγραφο” προς τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ώστε να καταθέσουν τα όπλα.

“Μια πρώτη ανάλυση δείχνει δυστυχώς ότι δεν πρόκειται για μια πρόσκληση σε ειρήνευση και διαπραγματεύσεις, αλλά για ένα τελεσίγραφο, που απευθύνεται στους αντάρτες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας ώστε να καταθέσουν τα όπλα τους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Λίγη ώρα μετα την ανακοίνωση του Κιέβου για κατάπαυση του πυρός, οι ένοπλοι φιλορώσοι απέρριψαν τόσο την εκεχειρία, όσο και το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης του Κιέβου , υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες απορρίπτουν κάθε αφοπλισμό χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.

“Κανείς δεν θα καταθέσει τα όπλα του, όσο δεν υπάρχει η ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή μας” δήλωσε ο Βαλερίι Μπολότοφ, ένας επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει εκ νέου στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. “Οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Μόσχα, σύμφωνα με τις οποίες των ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτικές ζώνες στην ανατολική Ουκρανία, είναι ανησυχητικές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Σύμφωνα μάλιστα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και πυροβολικό σε περιοχές της μεθορίου με την Ουκρανία τα οποία ενδέχεται να δοθούν στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

“Οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν την παρουσία ούτε την επέμβαση ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία”, προειδοποίησε το Κρεμλίνο ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν κυρώσεις εναντίον επτά ακόμη επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους κατηγορούν ότι «απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ αυτών είναι ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, ο οποίος φέρεται να έχει συλληφθεί, καθώς και ο Ίγκορ Στρέλκοφ, ο οποίος διοικεί τη φιλορωσική πολιτοφυλακή της πόλης αυτής.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις περιλαμβάνεται επίσης και ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

“Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα εναντίον όσων δρουν για την αποσταθεροποίηση της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ντέιβιντ Κόεν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Σηκώνει τελεσίγραφα ο Πούτιν? Και από ποιόν από τον Ουκρανό? Μη τρελαθούμε, εδώ δεν τολμάει ο αμερικάνος θα υπολογίσει τον Ουκρανό?

Comments are closed.