Καλλιτεχνικά δρώμενα σε φυλακές της χώρας με στόχο το διάλογο κρατουμένων-πολιτών

Κοινοποίηση:
ImageHandler (7)

Σε έξαρση είναι τα καλλιτεχνικά δρώμενα μέσα και έξω από τους χώρους των φυλακών με τη συμμετοχή κρατουμένων και ιδιωτών.

Σε τέσσερις φύλακες της χώρας με την είσοδο του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, θεατρικές παραστάσεις και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Ειδικότερα, καλλιτεχνικά έργα που δημιουργήθηκαν στις φυλακές παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του κοινού. Στόχος των εκδηλώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν ο «διάλογος» των κρατουμένων με την κοινωνία και η ενίσχυση της επικοινωνίας της φυλακής με τον έξω κόσμο.

Πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η υποστήριξη τέτοιων καλλιτεχνικών εκδηλώ­σεων ώστε να εντάσσονται στη «σωφρονιστική ζωή» με σταθερότητα και συχνότητα.

Αναλυτικότερα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εγκαινιάσθηκε το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (ΜΕΣΑ). Για πρώτη φορά εκτέθηκαν περίπου 100 έργα (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, δρώμενο) μαθητών των Σχολείων της φυλακής Τρικάλων αλλά και άλλων φυλακών με κεντρικό θέμα της έκθεσης την «ελευθερία».

Παράλληλα, στο ψυχιατρείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη, «Το Τάβλι», από τη Θεατρική ομάδα της φυλακής με την υποστήριξη εθελοντών καλλιτεχνών. Την παράσταση παρακολούθησαν κρατούμενοι, προσκεκλημένοι από την ανοιχτή κοινότητα καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος.

Ακόμη, στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού δόθηκε η παράσταση «Ο Δράκος» από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Κορυδαλλού με τη συνεργασία του Δικτύου «Γιώργος Ζουγανέλης». Την παράσταση παρακολούθησαν κρατούμενοι, καθώς και προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Τέλος, στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θηβών δόθηκε η παράσταση «Πολυφωνία» από τις κρατούμενες, τα κείμενα της οποίας είχαν συγγράψει οι ίδιες. Παρόντες ήταν συγγενείς και φίλοι των κρατούμενων γυναικών που συμμετείχαν στην παράσταση, καθώς και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: