Και κλάμα…ο Ερντογάν! Πανηγύρια για τους Κούρδους – Τιμώρησε το εκλογικό σώμα τον “Σουλτάνο”, για την αλαζονεία του…

Κοινοποίηση:
erntogan

Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, ο ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Ερντογάν… νίκησε μεν τις εκλογές αλλά έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση. Με καταμετρημένο το 98,2% των ψήφων, το AKP κερδίζει 258 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%.

Φαίνεται πως οι Τούρκοι πολίτες τιμώρησαν τον Ερντογάν και για το πάρκο Γκεζί και για τα όσα έγιναν στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταξίμ πριν από σχεδόν έναν χρόνο και για το “παλάτι” που έχτισε στην Άγκυρα και για τα “παιχνίδια” με το Σύνταγμα. Και τον “χτύπησαν” εκεί που πονάει περισσότερο: του στέρησαν την αυτοδυναμία, που θα του επέτρεψε να περάσει από το Βουλή νόμους που θα έδιναν στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, ακόμη περισσότερη εξουσία.

Εκτός από βατερλό του Ερντογάν, οι εκλογές αποδεικνύονται σε θρίαμβο των Κούρδων. Το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 13,1% των ψήφων και στέλνει 79 βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,1% και 16,3% αντίστοιχα, δηλαδή 132 και 81 έδρες.

Το ζητούμενο είναι η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που θα δώσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από το πρωί θα ξεκινήσουν οι διεργασίες που θα έχουν για αποκορύφωμα τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτελί έστειλε ήδη μήνυμα ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού και τόνισε πως αν τα τρία πρώτα κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε καλύτερα να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Πανηγυρισμοί στο Ντιγιάρμπακιρ: Χιλιάδες Κούρδοι στους δρόμους

Όλα αυτά την ώρα που στο Ντιγιάρμπακιρ, χιλιάδες Κούρδοι κατέκλυσαν τους δρόμους, ρίχνοντας βεγγαλικά και ανεμίζοντας σημαίες του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς πανηγύριζαν για τις επιδόσεις του κουρδικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

«Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι η χώρα δεν θα ανεχθεί άλλο, (δεν θα ανεχθεί άλλο) τον Ερντογάν και την οργή του» δήλωσε η Σεϊράν Ντεμίρ, μία 47χρονη νοικοκυρά που βγήκε κι εκείνη για να πανηγυρίσει και μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους περιμετρικά του κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του HDP στην περιοχή.

«Είμαι τόσο χαρούμενη που δε μπορώ καν να μιλήσω φυσιολογικά» τόνισε η ίδια.
Λόγω των πανηγυρισμών η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλές περιοχές της πόλης. Νεαροί που επέβαιναν σε αυτοκίνητα κρατούσαν σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος, ενώ ορισμένοι πυροβολούσαν στον αέρα.

«Ο λόγος που το HDP κέρδισε τόσες πολλές ψήφους είναι ότι ποτέ δεν απέκλεισε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας, όπως ακριβώς έκαναν οι κυβερνώντες» δήλωσε ο 25χρονος Σιάρ Σεντζί.
«Έχει αγκαλιάσει (τους πολίτες) όλων των γλωσσών, των εθνικοτήτων και τους πιστούς όλων των θρησκειών και τους υποσχέθηκε την ελευθερία».

Η είσοδος του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στην τουρκική εθνοσυνέλευση- κατά το παρελθόν οι υποψήφιοί του συμμετείχαν στις εκλογές σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια προκειμένου να εκλεγούν- ενδέχεται να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους.

«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ζοφερών εποχών, προβληματιζόμουν για το αν θα ξαναέβλεπα ποτέ τους Τούρκους και τους Κούρδους να ζουν με ομοψυχία. Ευχαριστώ τον Θεό που αυτό συνέβη» σημείωσε ο ο 63χρονος Ερσίν.
«Τώρα δεν θέλουμε ούτε μία σφαίρα να πέσει. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί στο κοινοβούλιο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ.. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΘΙΚΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΒΡΩΜΟΤΟΥΡΚΕ.. ΕΛΑΤΕ ΡΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΕ ΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ..

Comments are closed.