ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ! Τι ΔΕΝ έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες και ήταν τόσο ΕΞΥΠΝΟΙ;;;

Κοινοποίηση:
arxaioi

Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων και έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να απαντήσει και σε ένα απλό ερώτημα πέρα από τα πολυσύνθετα. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;

Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».

Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.

Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα, όπως διαβάζουμε στο athensmagazine. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος , τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.

Ένα από αυτά … κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.

«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζεα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.

Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».

Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά – άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»

Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.

«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».

Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.

Και η Πυθαγόρεια διατροφή στηρίζεται στην Ιπποκράτεια, με εξαίρεση στην κατανάλωση κρέατος, που για τον Πυθαγόρα, απαγορευόταν δια ροπάλου.

 Ιπποφαές

Στην αρχαιότητα μεγάλη κατανάλωση είχε και ένας πορτοκαλί καρπός , το Ιπποφαές.Περιέχει 192 βιταμίνες και είναι όλες απορροφήσιμες από τον οργανισμό.

Στις εκστρατείες του, ο Μέγας Αλέξανδρος παρατήρησε, ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει το τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο – φάος = άλογο που γυαλίζει).

Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέγκις Χαν.

Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας.

Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γι αυτό 5 επιστημονικά συνέδρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

26 Σχόλια

 1. Ο Αιλιανός, συγγραφέας του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ., υποστηρίζει πως στους Λακεδαιμόνιους μάγειρες απαγορευόταν να προετοιμάζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από κρέας.

  Φάτε σαν ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, φάτε μέλα ζωμό (χοιρινό, αλάτι, ξύδι και αίμα)

  ή τουλάχιστον πλακώστε τα σουβλάκια και τους οβελίες όπως οι Αθηναίοι

  η αποκλειστική χορτοφαγία είναι παρα φύση

 2. Tοσο ξυπνιοι ηταν ωστε πολεμουσαν συνεχως μεταξυ τους. Και τελικα τους υποδουλωσαν οι ρωμαιοι.

 3. Γιά τούς αμφισβητίες,άς αναζητήσουν στό διαδύκτιο τήν λέξη ζεία καί θά διαπιστώσουν τόν αντεθνικό ρόλο τού μπενί σελόν(ε.βενιζέλου),ο οποίος μέ νόμο τό 1928 απηγόρευσε τήν καλλιέργεια τής ζείας(ζέας)καθώς επίσης καί τό Φ.Ε.Κ.173 02/08/1920 ΜΈ ΤΌ ΟΠΟΊΟ καθιστούσε τό ΚΙΣ (Κεντρικό ισραηλινό συμβούλιο) Ν.Π.Δ.Δ.,ΏΣΤΕ ΝΆ ΑΠΑΛΛΆΣΕΤΑΙ ΑΠΌ ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ,νομικός εκπρόσωπος τού ΚΙΣ,είναι ο φανούρης-φώτιος κουβέλης,ο οποίος ψήφισε ως υπουργός δικαιοσύνης ,μαζί μέ τόν αντωνάκη σαμαρά ως υπουργό οικονομίας τό 1989 τήν χορήγηση συντάξεων στούς σφαγείς τών ΕΛΛΗΝΩΝ τού δημοκρατικού στρατού.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ…….ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

 4. Mπραβο!!!!…..Ευτυχως που ξυπνησατε….καλλιο αργα…παρα ΠΟΤΕ!!!

 5. Μετά από 400 χρόνια τουρκοκρατία και 40 πασοκοκρατία δύσκολο να είναι ένας λαός έξυπνος. Οι αρχαίοι Έλληνες (μεταξύ άλλων) δεν πουλούσαν την ψήφο τους για διορισμό, θεωρούσαν τιμή να υπηρετούν την πατρίδα φέροντας όπλα και τους πολιτικάντηδες τους εξοστράκιζαν…

 6. Το θέμα της διατροφής χρειάζεται πολύ ψάξιμο και αρκετές γνώσεις για να έχεις καλά αποτελέσματα. Αυτό σήμερα είναι πολύ εύκολο με το ίντερνετ και όποιος αλλάξει κάποιες συνήθειες δεν θα το μετανιώσει. Η υγεία βελτιώνεται αισθητά, και απομακρύνεται η ανάγκη για φάρμακα. Επίσης υπάρχει και η διατροφή ανάλογα με την ομάδα αίματος, που σου επισημένει τι σου ταιριάζει, τι είναι ουδέτερο, και τι επιβαρυντικό. Το πιό ταπεινό σπιτικό φαγητό δεν συγκρίνεται με τα επεξεργασμένα σκουπίδια που είναι τιγκαρισμένα στα συντιρητικά.

 7. Μάθετε την πικρή αλήθεια. Τέτοια άρθρα τα χάφτει ο πιο κουτός λαών των Βαλκανίων με βάση όλες τις μετρήσεις IQ. Ο άλλος γράφει πως δεν είμαστε κρεατοφάγοι!! Τότε γιατί έχεις το ένα μάτι δίπλα απο το άλλο όπως όλοι οι κυνηγοί στη φύση βρε κακόντελε; Δες πως είναι τα μάτια της κουκουβάγιας που είναι κυνηγός και δες και του χελιδονιού. Και η Ζέα έχει γλουτένη. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα είναι οτι τα αλεύρια σήμερα είναι κινέζικα και άχρηστα. Φάγατε ποτέ ψωμί απο παλαιούς φούρνούς με αλεσμένο αλεύρι απο ελληνικό στάρι; Ο παππούς μου είναι94 ετών και έτρεψε σε φυγή κλέφτη λάθρο χωρίς τη μαηκούρα. Ούτε ζέα τρώει,ούτε ιπποφαές. Αν σας έχει αποβλακώσει κάτι αυτό είναι η ανθελληνική κομμουνιστική παιδεία που είχατε.

 8. δώστε ζέα στον γερμενή και θα γίνει ξουράφι λέμε!!!

 9. Όλο μαλακίες… Δηλαδή ο Αινστάιν και τόσα άλλα λαμπρά μυαλά δεν τρώγανε μακαρόνια και ψωμί. Είπαμε να λέμε καμιά μαλακία, αλλά όχι κι έτσι. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δούλους κι έτσι είχαν χρόνο για διάβασμα και σκέψη. Τόσο απλό!

 10. ΣΙΓΑ ΤΟ ΝΕΟ !!!
  ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΖΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΞΥΠΝΟΙ.ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕ ΤΡΩΓΑΝΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΣΚΑΤΑ* ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΦΤΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΞΥΠΝΟΙ…..

  * ΚΡΟΥΑΣΑΝ,ΠΙΤΣΕΣ,ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ,ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ,ΓΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ!
  Α,ΜΗ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ “ΠΙΣΤΕΥΕΙ” ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ,ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ COCA-COLA !!!

 11. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ,ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…

 12. 1) Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.
  2) ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. 3) ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΕΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΖΟΥΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΦΥΛΗ.

 13. Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΕΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΠΕΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Η ΠΟΛΙΕΘΝΙΚΗ ΤΟΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΖΕΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ Η ΠΟΛΗ ΗΤΑΝ ΠΟΥΕΘΝΟΤΙΚΗ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΦΥΛΗ.

 14. Μας το ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ δεν σταματησαμε απο μονοι μας να το σπερνουμε…και μαντεψτε ποιοι…οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ!!!Και το εχουν τωρα αυτοι και το μοσχοπουλανε!Οχι καλε δεν υπαρχει καμια συνωμοσια εναντιον της Ελλαδος και των Ελληνων μην το ξαναπειτε αυτο…αυτα ειναι για χαζους και φαντασιοπληκτους…χαχαχα!

 15. δεν τρωμε ζεα γιατι το συγκεκριμενο δημητριακο δεν επιδοτειται. το σταρι επιδοτειται μονο, και για να παρει καποιος την επιδοτηση πρεπει να παρει σπορο απο την ενωση. ενοειται βεβαια οτι ο σπορος ειναι made in usa οπως και τα αμπελια μας.

 16. Ακόμα ένα ανόητο άρθρο…..πάλι αρχίσαμε με τη ζέα ρε παιδιά και τη γλουτένη….σταματήστε να κάνετε copy paste συνέχεια…..δεν είναι έτσι τα πράγματα…κάντε μια σωστή έρευνα και μετά γράψτε κ. Χίο μας!

 17. ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΖΕΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ Ο “ΕΘΝΑΡΧΗΣ” ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΤΕ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΥΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΕΑΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η ΖΕΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ. ΑΡΑ… ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.

  1. Οχι μόνο την σταμάτησε επιβάλλοντας το σιτάρι το οποίο περιέχει την καταστρεπτική για τον άνθρωπο γλουτένη, αλλά φρόντισε να την ξεχάσουμε κι όλας αφαιρώντας την από τη βιβλιογραφία.

 18. ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΚΡΕΑΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ 100% ΦΥΤΟΦΑΓΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ.ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΚΡΕΑΣ ΟΤΑΝ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΡΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ ΤΟΥ.

Comments are closed.