Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ! Πως αποφεύγουμε τα τεκμήρια το 2018…

Κοινοποίηση:
7

Με αυξημένους φόρους θα επιβαρυνθούν το 2018, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν εισοδήματα χαμηλότερα από την τεκμαρτή δαπάνη, που προκύπτει με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν.

Οι φορολογούμενοι που είναι στο όριο εισοδήματος και τεκμαρτής δαπάνης οφείλουν να φροντίσουν στον ενάμισι μήνα πριν τη λήξη του φορολογικού έτους να προβούν στις κατάλληλες κινήσεις κάλυψης των τεκμηρίων, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή υπέρογκων φόρων.

Παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει εισοδήματα 7.000 ευρώ και τεκμήρια 13.000 ευρώ, λόγω αυτοκινήτου και ακινήτων κ.λπ. θα φορολογηθεί με βάση το ποσό των 13.000 ευρώ.

Οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, όπως αποκαλούνται τα τεκμήρια απαρτίζεται από:

– Την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης υπολογίζεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος ή ένας εκ των δύο συζύγων δηλώνει έστω κι ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ.

– Τα τεκμήρια διαβίωσης, δηλαδή τα ποσά που αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, αλλά και ποσά που αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογούμενου για την ατομική του συντήρηση. Στις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» υπάγονται και οι πραγματικά καταβληθείσες δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία καθώς και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: