Η Κίνα θέλει το λάδι και το κρασί μας! Οι ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ και οι ΚΙΝΔΥΝΟΙ!

Κοινοποίηση:
kina ladi krasi ellada

Λάδι και κρασί θέλουν να εισάγουν οι Κινέζοι από την Ελλάδα, αλλά δεν βρίσκουν!

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει συνάψει συμφωνία με τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου, Alibaba, και οι ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργηθούν για την ελληνική παραγωγή είναι μεγάλες. Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές μας προς την Κίνα είναι πολύ χαμηλές, όπως και τα έσοδα από αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατηγορία Τρόφιμα και Ποτά, το 2014 στείλαμε στην Κίνα προϊόντα που απέφεραν κέρδος μόλις 13,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ανέβηκε στα 22,6 εκατομμύρια το 2015. Ωστόσο, τα 9 εκατομμύρια από τα ευρώ αυτά αφορούσαν ειδική συμφωνία πολυεθνικής με τη θυγατρική της που παράγει μπίρα στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ενώ έχουμε άριστης ποιότητας προϊόντα τροφίμων και ποτών, οι εξαγωγές προς την Κίνα είναι αμελητέες.

Το ελαιόλαδο

Το προϊόν που οι Κινέζοι λατρεύουν και εισάγουν σε τεράστιες ποσότητες είναι το ελαιόλαδο. Η Ελλάδα έστειλε στην Κίνα, το 2015, ελαιόλαδο αξίας μόλις 400.000 ευρώ. Η Κίνα όμως εισάγει, συνολικά, ποσότητα αξίας άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, με βασικές χώρες-προμηθευτές την Ιταλία και την Ισπανία. Κι όμως! Η Ελλάδα, πάλι, εξάγει το 70% της παραγωγής της, χύμα, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην Ισπανία και την Ιταλία. Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει μια στροφή προς την Κίνα;

Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του Ε.Α.Σ.Ζ., Πέτρος Βισβάρδης, η εξαγωγές προς την κινεζική αγορά αποτελούν ακόμη μια ριψοκίνδυνη ενέργεια. Και εξηγεί τους λόγους: «Δεν είσαι ποτέ σίγουρος για το ποιον έχεις απέναντί σου και έχουμε ακούσει πολλά περιστατικά για προβλήματα στις πληρωμές», λέει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει πως η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή εμπορικών συναλλαγών, ώστε να επιτευχθεί μια αξιόπιστη συμφωνία με τη μακρινή χώρα, είναι να γίνει με κάποιον που θα βρίσκεται εκεί ως επίσημος αντιπρόσωπος του ενδιαφερόμενου για εξαγωγές φορέα η επιχειρηματία.

Τα κόστη και οι ποσότητες

Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι τα υψηλά κόστη κάθε μετακίνησης προς την Άπω Ανατολή, που ωστόσο κρίνεται αναγκαία για να διαπιστώσει κάποιος ενδιαφερόμενος, ιδίοις όμμασι τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Μολαταύτα, η Ζάκυνθος, δια του Ε.Α.Σ.Ζ., έχει στείλει ποσότητες ελαιόλαδου και κρασιού στην Κίνα. Εξάλλου, όπως τονίζει ο κ. Βισβάρδης, η κινεζική αγορά είναι τεράστια και μπορεί κάποιος να τη διεκδικήσει με μεγάλες ποσότητες προς εξαγωγή προϊόντων, τις οποίες διαθέτουμε μεν αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν οι παραγωγοί για εξαγωγή προς τη χώρα αυτή και να υπάρχουν αποθεματοποιημένες ποσότητες.

imerazante.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: