Η Βενεζουέλα σταματά να χρησιμοποιεί το δολάριο στο εμπόριο πετρελαίου

Κοινοποίηση:
venezouela-stamata-na-chrisimopii-dolario

Καθώς οι εντάσεις των ΗΠΑ-Βενεζουέλας κλιμακώνονται περαιτέρω καθώς η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει νέες κυρώσεις στο Καράκας, η Βενεζουέλα έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί δολαρίου σε εμπόριο πετρελαίου.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε στους εμπόρους πετρελαίου ότι η χώρα δεν θα κάνει πλέον ούτε δέχεται πληρωμές για πετρελαϊκές συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ, ανέφερε το Wall Street Journal επικαλούμενοι πηγές εξοικειωμένες με την κατάσταση.

Οι έμποροι πετρελαίου που εξάγουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας ή εισάγουν πετρελαϊκά προϊόντα έχουν ήδη αρχίσει να μετατρέπουν τα τιμολόγια σε ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με την WSJ, η Βενεζουέλα έκανε αυτή την απόφαση σε απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ που εισήχθησαν τον περασμένο μήνα. Το Υπουργείο Πετρελαίου της Βενεζουέλας δεν έχει σχολιάσει ακόμα την έκθεση.
Η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα μετά από μια δήλωση του υπουργού πετρελαίου της Βενεζουέλας Eulochio del Pino, ο οποίος επανέλαβε τον όρκο του προέδρου της χώρας να αρχίσει να πωλεί πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα εκτός από το αμερικανικό δολάριο, ιδιαίτερα το κινεζικό γιουάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εισήγαγε νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας τον Αύγουστο για να ασκήσει οικονομική πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάου Μαδούρο για το σχέδιό του να ξαναγράψει το σύνταγμα της χώρας μέσω μιας Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, ενός νέου οργάνου που θα εκλεγεί στα τέλη Ιουνίου. Ο νέος νομοθέτης δεν έχει αναγνωριστεί από την αντιπολίτευση της χώρας, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το περιοριστικό μέτρο απαγορεύει συγκεκριμένα στις αμερικανικές εταιρείες την αντιμετώπιση νέων χρεωστικών υποχρεώσεων και τίτλων που εκδίδονται από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, με διάρκεια άνω των 30 ημερών και άνω των 90 ημερών αντίστοιχα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: