ΕΜΦΥΛΙΟΣ – Κουτσούμπεϊ 1948: Η γιουγκοσλαβική εισβολή

Κοινοποίηση:
emfylios

Στο Κουτσούμπεϊ του Καϊμακτσαλάν σημειώθηκε ένα από πλέον περίεργα μεθοριακά επεισόδια κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου που μαινόταν τότε

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου ο Ελληνικός Στρατός, πέρα του Δημοκρατικού Στρατού, αντιμετώπισε και αλβανικές, βουλγαρικές και γιουγκοσλαβικές δυνάμεις.

Ένα από τα σημαντικότερα επεισόδια σημειώθηκε στην περιοχή Κουτσούμπεϊ Πέλλας, στα Ελληνoγιουγκοσλαβικά σύνορα.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο εξελίχθηκε σε πραγματική μάχη, με απώλειες εκατέρωθεν.

Το Κουτσούμπεϊ είναι μια από τις κορυφές του όρους Βόρας (Καϊμακτσαλάν) σε υψόμετρο 2399 μέτρων, στα όρια των νομών Πέλλας και Φλώρινας.

Συχνά, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, από την περιοχή περνούσαν δυνάμεις του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ΔΣΕ), μέσω του γιουγκοσλαβικού εδάφους, από και προς το Βίτσι.

Ο ΕΣ, επιχειρώντας να φράξει τα σύνορα, είχε εγκαταστήσει φυλάκια κατά μήκος της οροθετικής γραμμής με την Γιουγκοσλαβία. Μετά την ρήξη Τίτο – Στάλιν η ροή μαχητών και υλικών του ΔΣΕ είχε περιοριστεί, αλλά ένας γενικότερος εκνευρισμός εξακολουθούσε να υπάρχει στην περιοχή.
Τον Αύγουστο του 1948 το Γ’ ΣΣ διατάχθηκε να πλήξει τις ανταρτικές δυνάμεις που έδρευαν στο Καϊμακτσαλάν, ώστε να αποτραπεί η μετακίνησή τους προς τον Γράμμο, που την περίοδο εκείνη δεχόταν την επίθεση του ΕΣ.

Στις 8 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε η, ομολογουμένως, περίεργη, επέμβαση των Γιουγκοσλάβων υπέρ του ΔΣΕ.

Την περίοδο αυτή στην περιοχή του υψοδείκτη Κουτσούμπεϊ ήταν ανεπτυγμένες δυνάμεις του 514 και 556 Τάγματος Πεζικού (ΤΠ).

Στην πυραμίδα υπ’ αριθμό 119 βρίσκονταν δύο ομάδες μάχης του 3ου Λόχου του 556ΤΠ, με επικεφαλής αξιωματικό.
Ο 1ος Λόχος του 556ΤΠ ήταν ανεπτυγμένος δεξιά του Κουτσούμπεϊ, στο ύψωμα 2157, ενώ διλοχία του 514ΤΠ είχε αναπτυχθεί στα υψώματα Προφήτης Ηλίας (υψ. 2524) και Στάλο (υψ. 2236).

Στις 14.30 το μεσημέρι της 8ης Σεπτεμβρίου οι ομάδες μάχης, οι ανεπτυγμένες στην οροθετική γραμμή, αντιλήφθηκαν την κίνηση ισχυρών δυνάμεων από το γιουγκοσλαβικό έδαφος.

Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις χωρίστηκαν σε τρείς φάλαγγες και σταδιακά αναπτύχθηκαν σε σχηματισμό μάχης και συνέχισαν να κινούνται προς το ελληνικό έδαφος.

armynow.net

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Εμφυλιος δεν υπαρχει,συμοριτοπολεμος ητο ο πολεμος με τον Ελληνικο Στρατο απο την μια και τους κομμουνιστας συμμορητας απο την αλλη.Οι συμμορηται ειχαν στις ταξεις των μεχρι Τουρκους (καπεταν Κεμαλ κ.α.)η πλειοψηφια των συμμορητων ησαν Σλαβομακεδονες απο Φλωρινα και Καστωρια,μεχρι Αλβανους ειχαν.

Comments are closed.