“Εγώ ο Εύελπις”! Το εξοντωτικό πρόγραμμα που οδηγεί αριστούχους στη μετριότητα

Κοινοποίηση:
eyelpidon-324x160

Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Η νέα διοίκηση της ΣΣΕ υπό τον Υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση νομίζουμε ότι είναι ικανή να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να εξασφαλίσει όχι απλά την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής αλλά και την αναβάθμισή της.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε προκάλεσε τη δημοσιοποίηση πολλών προβληματισμών για τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται οι Ευέλπιδες. Το βασικό ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η εκπαίδευση.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι η “χημεία” μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης είναι πολύ δύσκολο να “βρεθεί”. Πρέπει ,νομίζουμε πρώτα απ΄ όλα να αποφασίσουμε τι Αξιωματικό θέλουμε να “παράγουμε” από τη ΣΣΕ. Αν αποφασίσουμε το “μοντέλο” του Αξιωματικού του αύριο νομίζουμε ότι θα βρούμε ευκολότερα και τη συνταγή.

Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από άνθρωπο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συνθήκες που επικρατούν στη ΣΣΕ. Ομολογούμε ότι δυσκολευόμαστε να πάρουμε θέση ,γιατί δεν παριστάνουμε τους ειδικούς που γνωρίζουν τη “μαγική συνταγή” για το τέλειο μείγμα. Για τις υπερβολές που αναφέρονται βέβαια ,πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σύμφωνός. Το να …σκάβουν οι Ευέλπιδες δεν νομίζουμε ότι προσφέρει κάτι. Ούτε στην στρατιωτικοποίηση ,ούτε στην Ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση βεβαίως.

Δημοσιεύουμε το κείμενο για να προκαλέσουμε διάλογο. Ελπίζουμε σε χαμηλούς τόνους.

Το κείμενο:

“Αναφορές γίνονται τελευταία για την κατάσταση που επικρατεί στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Με αυτήν την αφορμή θα αναφέρουμε μερικά απο τα προβλήματα που μας μεταφέρουν οι ίδιοι οι σπουδαστές Ευέλπιδες.

΄Ενα από τα σημαντικά προβλήματα που έχει η Σχολή είναι οι επιδόσεις των σπουδαστών της, οι οποίες είναι χαμηλές παρόλο που εισάγονται οι αριστούχοι από τις Πανελλαδικές.

Προς αναζήτηση της αιτίας αυτού του προβλήματος ας δούμε το καθημερινό τους πρόγραμμα:

•Εγερτήριο 6 το πρωί. Αμέσως μετά γυμναστική (νηστικοί από το προηγούμενο βράδυ στις 20.00)! Οι Ευέλπιδες τρέχουν περίπου 4 χλμ στην πρωινή γυμναστική συν τις ασκήσεις ενδυνάμωσης).

•Με το πέρας της γυμναστικής,μέσα σε μισή ώρα πρέπει να έχουν κάνει μπάνιο, σκούπισμα σφουγγάρισμα και όλες τις δουλειές ώστε να επιθεωρηθεί.

•Στις 8 ακολουθεί πρωινό και μαθήματα εως τις 14.00 όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα πρέπει να ξεκουραστούν μέχρι τις 16.00,γιατί στις 17.30 πρέπει να πάνε πάλι για γυμναστική.

•Το απογευμα στις 18.00 έχουν μελετη για 1,5 ώρα (μόνο), στη συνέχεια βραδυνό και ύπνο στις 23.00 (θεωρητικά).

Αυτό είναι το πρόγραμμα. Τι γίνεται στην πραγματικότητα;

Είναι σχεδόν απίθανο Εύελπις να μπορέσει να ξεκουραστεί μεσημέρι, γιατί αυτό που πραγματικά κάνει είναι να σκάβει, να μαζεύει πέτρες, να καθαρίζει συνέχεια τις ίδιες αποθηκες και οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να ξεκουράζεται!

Είναι γεγονός ότι ο Εύελπις αντιμετωπίζεται σαν μηχανή που λειτουργεί 24 ωρες τη μέρα.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές απο το διδακτικό προσωπικό που εισέπραξε την αδιιαφορία της ηγεσίας. Ευχάριστο γεγονός αποτελεί η στάση του νέου διοικητή ο οποίος έχει φέρει αέρα αλλαγής στην Σχολή.

Το μήνυμα που πρέπει να λάβει η ηγεσία δεν είναι ότι πρέπει να τιμωρήσει τον σπουδαστή που δεν μπορεί να μείνει ξύπνιος στην τάξη αλλα να φτιάξει το κατάλληλο πράγραμμα που θα τον βοηθήσει και θα του παρέχει αρκετό χρόνο να διαβάσει, να αθληθεί και να ξεκουραστεί. Δεν είναι εφικτό με 5 και 6 ωρες ύπνο (χωρίς τις μέρες που μπορεί να ΄χει υπηρεσία και ο ύπνος να μειωθεί ακόμα και στις 2-3 ώρες) να ανταπεξέλθει παραγωγικά ένας άνθρωπος σ΄ αυτές τις συνθήκες”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Μάλλον ο φίλος ο BILLA και ο Πολίτης αν δεν είναι του ΚΚ θα ήθελαν πολύ να μπούνε σε κάποια στρατιωτική σχολή άλλα αποτυχανε και τους βγαίνει μια κακία .Οσο για το Μιχάλη συμφωνώ όχι απόλυτα βεβαία. Το Ζητούμενο(κατά την γνώμη μου) σε αυτούς τους ανθρώπους που θα οδηγήσουν κόσμο σε μάχη, ενδεχομένως κάποια στιγμή, δεν είναι αν μάθουν ακαδημαϊκά μαθήματα( όπως λέει το άρθρο) άλλα να μάθουν να λαμβάνουν την σωστότερη απόφαση στις χειρότερες δυνατές συνθήκες που θα αντιμετωπισουν ( πεινασμένοι- βρεγμενοι – άυπνοι-ενδεχομένως κάποια στιγμή δεχόμενοι και σφαίρες ) μέσα σε ελάχιστο χρόνο ( γι αυτό πρέπει να προετοιμαζοντε από τα πρώτα χρόνια της σχολής και οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοι).

  2. Από τότε που οι Στρατιωτικές Σχολές συμπεριελήφθησαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, γέμισε το Στράτευμα με “παραπονιάρες και γκρινιάρες” μαθητριούλες, που επέλεξαν αυτές τις σχολές για να εξασφαλίσουν ένα σίγουρο επάγγελμα, χωρίς να διακατέχονται από υψηλά ιδανικά και αξίες προς το ΄Εθνος …
    Εσύ, λοιπόν, ο εύελπις, που βλέπεις ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς στο “εξοντωντικό πρόγραμμᨔ, το οποίον, μέχρι πρότινος, εκτελούσαν στο ακέραιον και κατά πολύ περισσότερον βεβαρημένον οι προκάτοχοί σου, μπορείς να αποχωρήσεις (ουδείς σε κρατά με το ζόρι) και, ως “αριστούχος” που θεωρείς ότι είσαι, να αναζητήσεις άλλον επαγγελματικό προανατολισμό, σύμφωνα με τις “άριστες μαθησιακές σου ικανότητες και εγκυκλοπαιδικές σου γνώσεις” …
    Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αγαπητοί ευέπλιδες, είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και πέραν της διδασκαλίας επί χάρτου της στρατιωτικής επιστήμης και τεχνολογίας, σκοπόν έχει να σκληραγωγήσει τους νέους, που επέλεξαν οικεία βουλήσει να αποτελέσουν το μέλλον για τους ηγέτες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
    Η εκπαίδευση στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, εκτός από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση περιλαμβάνει και εφαρμοσμένη στρατιωτική εκπαίδευση και σωματική αγωγή (πράγματα τα οποία θα έπρεπε να γνωρίζετε πριν δηλώσετε την σχολή μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων και πριν καταταγείτε σ΄ αυτήν) …
    Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ανέκαθεν απαιτούσε υψηλές βαθμολογίες, αλλά και σφυρηλατημένο σώμα και νου για να κάνει δεκτούς τους υποψηφίους σπουδαστές, στους κόλπους της και στην οικογένειά της, εφ΄ όσον οι Ευέλπιδες, εκτός από την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων περί την στρατιωτική επιστήμη, πρέπει να αποκτήσουν υψηλό βαθμό αντοχής και άριστη φυσική κατάσταση…. Σκοπός της Σχολής, είναι η διαμόρφωση αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, ικανών ηγητόρων με άρτια επαγγελματική κατάρτιση, προσαρμογή στη στρατιωτική ζωή και απόκτηση στρατιωτικής κρίσης… ΄Οσοι αδυνατούν να προσαρμοστούν στην στρατιωτική ζωή, αποχωρούν … απλά πράγματα είναι …
    Ουαί και αλίμονον, εις την Πατρίδα, εάν οι χιλιάδες ΗΡΩΕΣ αξιωματικοί, οι οποίοι είτε καθοδήγησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις είτε θυσιάστηκαν στα πεδία μαχών για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προέτασσαν την ανάγκη ξεκούρασής τους και παραμελούσαν το ύψιστο καθήκον τους …
    Παραιτηθείτε, επομένως κύριοι, εφ΄ όσον δεν αντέχετε το “εξοντωτικό πρόγραμμα” της Σχολής και αφήστε να φοιτήσουν και αποφοιτήσουν από αυτήν ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ, όχι μόνον σε βαθμολογίες, αλλά σε δύναμη και σθένος Σώματος και Ψυχής …
    Το έμβλημα της Σχολής σας, κύριοι ευέλπιδες : ‘άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει” (φράση του αρχαίου Αθηναίου νομοθέτη και φιλοσόφου Σόλωνα), διδάσκει ότι “αν μάθεις να διοικείσαι, θα μάθεις να διοικείς”, τουτέστιν, πάψτε τις κλάψες και τα παράπονα προς τους ανωτέρους σας που σας διοικούν, εάν θέλετε να διοικήσετε κι εσείς επάξια …. Αλλιώς, δρόμο … Πηγαίνετε σε άλλο Εκπαιδευτικό ΄Ιδρυμα , να αξιοποιήσετε τις “άριστες” βαθμολογίες σας περί την θεωρίαν …

  3. Δεν μας αφορα κυριοι και κυριες “εβελ-γιδες” εαν πηζετε, γνωριζατε οτι σε αυτου του ειδους την “(βοιδο)σχολη” θα ειστε πουλημενα τομαρια και ομως πηγατε οταν ομως αποφοιτησετε στα 23 σας θα εχετε εξουσια ,εξασφαλισμενες παροχες και ολλα τα καλουδια που θα σας παρεχει το συστημα που θα υπηρετησετε κατι που αλλα παιδια στην ηλικια σας δεν τα εχουν φανταστει καν και παλευουν για το μεροκαματο ε καντε λοιπον και εσεις μια θυσια ! ετσι δεν μας λεγατε και εσεις σε εμας οταν υπηρετησαμε .Ετσι απλα μας στειλατε ενα κολοχαρτο και μας ειπατε να ερθουμε να υπηρετησουμε τη θητεια μας ετσι και εσεις να υποστειτε την καυλα των ολων των ψυχασθενων “ανωτερων” σας και της (βοθρο)σχολη σας και βγαλτε το σκασμο !

  4. Άρά οι Ευέλπιδες που έβγαιναν για τόσα χρόνια και είχαν παρόμοιο πρόγραμμα τι ήταν; Υπεράνθρωποι;
    Μην φταίει το σύστημα με το οποίο γίνεται η εισαγωγή στη σχολή;
    Μην πάνε όλα τα παιδάκια που δε ξέρουν τι εστί γυμναστική και στρατός, παρά μόνο νυχθημερόν διάβασμα και μηδενική πίεση;

    1. ΜΙΧΑΛΗ, Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΜΙΖΩ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ:
      …….. μερικά απο τα προβλήματα που μας μεταφέρουν οι ίδιοι οι σπουδαστές Ευέλπιδες……..
      ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΒΡΗΚΑΝ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ, ΣΣΕ, ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΝ.
      ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ.
      ΑΛΛΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΠ@@@@@ΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ, ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΄΄ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ΄΄.
      ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Η΄ ΘΕΛΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ;
      ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ;
      ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΠΑΪ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ Κ.Λ.Π;
      NA MHN EXOYN ΚΑΝΕΝΑ 2ΩΡΟ ΓΙΑ ΚΛΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

      ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΒΑΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ Π.Ν ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ.
      ΣΩΣΤΑ ΟΙ ΚΟΠΕΛΙΤΣΕΣ ΠΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΞΕΡΑΝΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ.
      ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: Η΄ ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΞΥΣΤΟ Η΄ ΔΕΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΚΑΣΤΡΩΜΑΤΑ, ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ, ΣΑΡΑΝΤΙΣΜΟΥΣ, ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΗΞΕΙ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΔΕΙΑ.

      ΕΙΠΑΜΕ: ΜΠ@@@@ΛΟ
      ΜΕΓΑΛΟ ΜΠ@@@@@ΛΟ

Comments are closed.