Διεθνή ΜΜΕ για το συλλαλητήριο: Οι Έλληνες απαιτούν να αλλάξει η ΠΓΔΜ την ονομασία της!

Κοινοποίηση:
δδδ

Με εκτενή δημοσιεύματα σχολιάζεται σήμερα στον διεθνή Τύπο το χθεσινό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. 

Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στην μεγάλη προσέλευση που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις των 30.000 συμμετεχόντων, στον «παλμό» της συγκέντρωσης αλλά και στην παρουσία δεκάδων πολιτών που φορούσαν παραδοσιακές στολές μακεδονομάχων και πολεμιστών του ’21 και ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρεθούν την Κυριακή στον Λευκό Πύργο.

New York Times

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας εν μέσω συνομιλιών των δύο εθνών με στόχο την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης» επισημαίνουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι New York Times.

Μετά από μια σύντομη περιγραφή των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα, η αρθρογράφος δίνει μια περιγραφή του «παλμού» της συγκέντρωσης, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν παραδοσιακές στολές» ενώ άλλοι είχαν ντυθεί σαν τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ειδική αναφορά κάνει το δημοσίευμα στην παρουσία ακροδεξιών πολιτικών αλλά και «σκληροπυρηνικών κληρικών» μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών που «κυμάτιζαν σημαίες» αλλά και στην διάσταση απόψεων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Κάμμενου σχετικά με το θέμα της συμπερίληψης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Όπως αναφέρεται, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών» έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του επικεφαλής των ΑΝΕΛ ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση του παραπάνω όρου.

«Η Ελλάδα στην πλατεία υπερασπίζεται το όνομα Μακεδονία», τιτλοφορεί το άρθρο του το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa


Γαλλικό Πρακτορείο

Με εκτενές δημοσίευμα του, το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι αν και η προσέλευση στη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί τις περασμένες μέρες, «οι Έλληνες φαίνονται να είναι λιγότερο μάχιμοι αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα συγκριτικά με το παρελθόν».

«Το 1992 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, 10% του πληθυσμού είχαν συμμετάσχει σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, διακηρύσσοντας ότι “Η Μακεδονία είναι Ελληνική”» αναφέρει το άρθρο.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για την παρουσία ακροδεξιών δυνάμεων και σκληροπυρηνικών ιερέων στο συλλαλητήριο αλλά και στην παράξενη «σύνθεση» του πλήθους που περιλάμβανε «Κρητικούς με παραδοσιακές στολές που ταξίδεψαν από το νησί τους με τα άλογά τους αλλά και Βορειοελλαδίτες με στολές μακεδονομάχων» από έναν αιώνα πριν, που βρίσκονταν στον Λευκό Πύργο από το πρωί της Κυριακής.
Daily Mail

Και ο ιστότοπος της Daily Mail όμως αναφέρθηκε με σημερινό άρθρο του στο χθεσινό συλλαλητήριο, επισημαίνοντας ότι οι «Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων αποτελεί σφετερισμό της κληρονομιάς τους και υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στην επικράτειά τους».

«Πλήθη με σημαίες στα χέρια συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, για να απαιτήσουν η ΠΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της» αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι η προσέλευση του συλλαλητηρίου ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 30.000 άτομα.


Sky News

«Πάνω από 100. 000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης απαιτώντας η ΠΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της», επισημαίνει σημερινό άρθρο του Sky News.

Όπως αναφέρει, το χθεσινό συλλαλητήριο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κόντρας 27 ετών μεταξύ της ελληνικής επικράτειας της Μακεδονίας, που έχει ως πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και τη γειτονική χώρα της Ελλάδας γνωστή ως FYROM, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην ατυχή αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας» από τον πρόεδρο Μπους το 2004, που είχε προκαλέσει την οργή των Ελλήνων.


Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για το συλλαλητήριο

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται η εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Στη διαδήλωση καλούσαν ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις με εθνικιστικό προσανατολισμό. Τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είχαν ταχθεί εναντίον των διαδηλώσεων. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 50.000».

Σύμφωνα με την Tageszeitung του Βερολίνου «δεν ήταν μία νέα έκδοση του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε γίνει το 1992, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ του ʻελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίαςʼ. Ήρθαν ωστόσο τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι πρωτεύουσα της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Και ακριβώς περί αυτού πρόκειται: οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να διατηρήσει η γειτονική χώρα την ονομασία ʻΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ που προβλέπει στο σύνταγμά της. Η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει την ονομασία αυτή ως μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς και επιπλέον φοβάται πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις προς την ομώνυμη επαρχία της. Τα επιχειρήματα αυτά επαναλήφθηκαν με πάθος στο συλλαλητήριο της Κυριακής. ʻΔιαδηλώστε αδέρφια μουʼ έλεγε ο ιδιαίτερα συντηρητικός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης».

«H Μακεδονία είναι ελληνική και μόνο ελληνική», είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Spiegel απεικονίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να διαδηλώνουν στην Θεσσαλονίκη κραδαίνοντας την ελληνική σημαία.

Το επίμαχο άρθρο επισημαίνει ότι εδώ και 25 χρόνια μαίνεται η διαμάχη σχετικά με το όνομα Μακεδονία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων .


Liberation

«Ισχυρή κινητοποίηση των Ελλήνων για την Μακεδονία», αναφέρει στον τίτλο της η γαλλική εφημερίδα “Liberation». Τις επόμενες ώρες , οι δύο πρωθυπουργοί της Ελλάδος και των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας φαίνονται έτοιμοι να προχωρήσουν στην επίλυση του θέματος κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο.


Le Figaro

Οι διοργανωτές του χθεσινού συλλαλητηρίου ισχυρίζονται ότι, στη χθεσινή διαδήλωση συμμετείχε ένα συνονθύλευμα εθνικιστικών ομάδων πολλoί από την Ακροδεξιά, όπως, το νεοναζιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή», ιερείς και αντιπροσωπείες της διασποράς, που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι.

«Αυτό είναι φοβερό», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, Αναστάσιος Ποργιαλίδης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συμφωνεί σε έναν συμβιβασμό, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει σχολιάζοντας την χθεσινή ογκώδη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη: « Στη συγκέντρωση, πολλοί από τους  διαδηλωτές ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές γύρω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», αναφέρει το επίμαχο άρθρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Ρε μαλακες Έλληνες κρεμάλα στα κουμουνια γαμω την πίστη σας μαλακες…… Ξυπνάτε ρε φραπεδακιδες ξυπνάτε βοδια δίποδα. Αι στο διάλο κωλογρεκυλοι, μόνο ετσι θα ξυπνήσετε με μπινελικια…..10.000.000 δεν μπορουν να κρεμάσουν 300 προδοτες;;; Κάθε μερα σας πεθάνουν ρε μαζόχες… φραπεδακιδες….

  2. Πολλά από αυτά τα ξένα ΜΜΕ είναι τσιράκια του Soros. Ένα από αυτά είναι οι NYT. Γιαυτό και δεν παρέλειψεαν να υποβαθμίσουν το συλλαήτήριο, χρησιμοποιώντας και αυτοί την γνωστή ρητορική περί “ακροδεξιών” (σε άλλο δημοσίευμα “φασιστών”) κλπ. Βλέπετε, θέλουν να κρατούν (χρησιμοποιώντας αυτή την ρητορική περί ναζιστών κλπ) τον κόσμο μακρυά από την ΧΑ, την μοναδική πολιτική δύναμη που έχει την πολιτική βούληση να πατάξει τον οικουμενισμό και δεν κοροΙδεύει τον κόσμο.Την ίδια στιγμή που σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, είναι γνωστό ότι μεγαλύτεροι φασίστες από τους νεοταξίτες (neocons) και τους εγχώριους πληρωμένους προδότες τους, δεν υπάρχουν πουθενά.

  3. Δεν τα γαμας ποιος τα δινει σημασια τα ξενα μαζικα σκατα!

  4. Η προπαγάνδα (ΚΑΙ) από τα ξένα μέσα μαζικής μπόχας, καλά κρατεί! Προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ογκώδες συλλαλητήριο, με αναφορές του τύπου ”ότι ήταν λίγος ο κόσμος”, και επίσης ότι παραβρέθηκαν ”εθνικιστές και συντηρητικοί ιερείς”! Η απάντησή μας είναι: Ραντεβού στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, με ακόμη περισσότερο κόσμο!

Comments are closed.