Δε σταμάτα πουθενά η κατρακύλα!!! Η τρόικα ζητά ακόμη 4,5 δισ. νέα μέτρα για να δεχτεί τα αντίμετρα του Τσίπρα

Κοινοποίηση:
k9

Νέες παγίδες κρύβει η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα αντισταθμιστικά μέτρα και τον περιβόητο «δημοσιονομικό χώρο» που πρέπει να δημιουργηθεί προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν. Όπως αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η τρόικα εκτιμά ότι απαιτείται πρόσθετο πακέτο μέτρων 1 με 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο μετά το 2018, που θα έχουν δημοσιονομική απόδοση 0,5 – 0,9% του ΑΕΠ και θα διασφαλίζουν πόρους προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα ελάφρυνσης αντίστοιχου οικονομικού «βεληνεκούς».

Όπως περιγράφεται και στο έγγραφο Ντάισελμπλουμ, η Ελλάδα χρειάζεται υπεραπόδοση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το 2019, προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής των αντιμέτρων.

Η τρόικα προχωρά τη συζήτηση για τα αντίμετρα ένα βήμα παραπάνω. Προτείνει τη λήψη μέτρων λιτότητας, που θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018 – 2021, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης, 1-1,5 δισ. ευρώ.

Για επιχειρήσεις και όχι σε κοινωνικές παροχές

Μάλιστα οι δανειστές θέτουν και συγκεκριμένο πλαίσιο στην εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποδοθούν κυρίως σε φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία και όχι σε κοινωνικές παροχές, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή προσέγγιση για το ζήτημα των αντιμέτρων, δείχνει την εκ διαμέτρου αντίθετες σκέψεις που έχουν κυβέρνηση και τρόικα. Προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει πεδίο συνεννόησης στο θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων, το οποίο το Μαξίμου σήκωσε πολύ ψηλά, πολιτικά και επικοινωνιακά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: