ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ: Ποια θα ρίξουν στο τραπέζι οι Σκοπιανοί

Κοινοποίηση:
ρ

«Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί»

είναι ο τίτλος άρθρου στην Tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παλιά διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την oνομασία. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι προφανώς πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη που υποβόσκει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με την Ελλάδα, σημειώνει η TAZ.Στο παρελθόν πάντως, είχαν ακουστεί τα ονόματα Σλαβομακεδονία, Ανω Μακεδονία αλλά και Βαρδάσκα. Η Ελληνική πλευρά πάντως, τότε αλλά και σήμερα διαφωνούσε με την οποιαδήποτε της λέξεως Μακεδονία ειδικά με το Ανω Μακεδονία ή Νέα Μακεδονία, ή Βόρεια Μακεδονία διότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικές και υποτιθέμενες αλυτρωτικές εκδηλώσεις κατά της χώρας μας.

Πάντως, οι σημερινοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ εάν δεν θέλουν να παραδεχούν ότι είναι Σλάβοι και θέλουν να πιστεύουν ότι προέρχονται από τους αρχαίους χρόνους οιπρόγονοί τους,τότε, θα πρέπεινα διαλέξουν μεταξύ των ονομάτων Δάρδανοι,ή Γαλάβριοι, ή Σκορδίσκοι,ή Ορβίηλιοι, όπως αναφέρονται οι κάτοικοι της περιοχής αυτής στον Στράβωνα και τον Αρριανό.

Εξάλλου όταν ιδρύθηκε το κράτος της Γιουγκοσλαβίας (βασίλειο) το 1929, η περιοχή ονομαζόταν επαρχία ( «Μπανόβινα») του Βαρδάρη.

Deutsche Welle: Μπλόκο από την Αθήνα

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle (DW) «Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το αν η λεγόμενη ´Mακεδονία´ θα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλείται έτσι. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φοβόταν ότι μια χώρα με το όνομα ´Mακεδονία´ θα ήγειρε εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.

Αυτές τις μέρες νέες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η TAZ, επικαλούμενη και το δημοσίευμα των Financial Times που πρώτο ανακίνησε το ζήτημα. Στις Βρυξέλλες o υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ κάνει μια νέα προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «βλέπει λόγους για να είναι αισιόδοξη», αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την εξουσία. «Μένει πλέον να δούμε ποιο θα είναι το όνομα της χώρας αυτής με τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους.

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κάνει λόγο για Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FYROM. Kαι τα δύο περιέχουν τον όρο “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία’». Κι άλλες επιλογές είναι ανοιχτές, όπως «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», αναφέρει η TAZ σημειώνοντας όμως ότι «εκπρόσωποι από την Ελλάδα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής βιασύνης». Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την TAZ, εμφανίζεται αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε σχόλιο σχετικά με το ίδιο θέμα. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες «τα σημεία των καιρών φαίνονται και πάλι ευνοϊκά για μια επίλυση μιας παράλογης διαμάχης», που μαίνεται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ήδη από την εποχή της διάλυσης της π. Γιουγκοσλαβίας. Το σχόλιο υπενθυμίζει ευσύνοπτα το ιστορικό της διαμάχης, τους φόβους της Αθήνας για εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους των Σκοπίων αλλά και την στάση εκατό και πλέον άλλων χωρών που δεν συμμερίζονταν τους ελληνικούς φόβους και αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο «Θαρραλέοι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιλύσουν το ζήτημα», ωστόσο η προσπάθεια συμβιβασμού του 1992 με επικεφαλής τον τότε ευρωπαίο διαμεσολαβητή Πινέιρο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», εξαιτίας της αποδυνάμωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως αναφέρει το σχόλιο «τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί: Όχι πια η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια απέρριπτε κάθε συμβιβασμό. Σήμερα πια φυσάει νέος αέρας. Η ευκαιρία είναι εδώ.» Και οι δύο χώρες γνωρίζουν μάλλον ότι εξαρτώνται η μια από την άλλη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 25 χρόνια για μια λύση, σημειώνει το σχόλιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

  1. Τον κώλο μας να κτυπάμε κάτω ή λέξη Μακεδονία δεν φεύγει απο την ονομασία.Νόμιμα ή παράνομα έχει καθιερωθεί στους περισσότερους.Μόνο εμείς δεν μπορούμε να δεκτούμε οτι μας πιάσανε στον ύπνο οι γυφτοσκοπιανοί και μας έκλεψαν το όνομα.Καλό θα είναι να ξυπνήσουν κάποιοι γιατί βλέπω να μας κλέβουν και τη γη..

  2. ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ , ΝΑΤΟ &Ε.Ε. , ΘΑ ΞΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ .

  3. Α ρε ασχετοι δεν σας κοβει καθολου ρε???Ανω Μακεδονια βεβαια να ονομαστει!Και με το πρωτο κουνημα που πανε να κανουν μετα ντου εμεις και δεν μενει πετρα πανω στην πετρα!Και οταν μας καλεσει ο ΟΗΕ το ΝΑΤΟ ρε γιατι το κανατε αυτο???Απανταμε με την πολιτικη του γειτονικου κρατους απεναντι μας και την αυξανομενη ενταση στην περιοχη φοβηθηκαμε για τυχον εκαθαρισεις απο την κυβερνηση της ανω μακεδονιας σε βαρος των ελληνοφωνων μακεδονων της περιοχης!!!Αλλα θελει αρχιδια και οχι κοτες!!!

  4. Οπως και να τα ονομασουν,η ουσια ειναι μια… στο μελλον δεν θα υπαρχει αυτη η χωρα….Αντιθετως η αλβανια ειναι το μεγαλυτερο προβλημα…η αλβανια πιστευει οτι της ανηκει η μιση ελλαδα μεσα σε αυτη και η κερκυρα… και εννοειτε και τα σκοπια…μιλαμε για το απολυτο παραλογο και την απολυτη μουρλα…ξεχαστε τη ψευτομακεδονια την εχουν υποσχεθει στους αλβανους…και ας ελπιζουμε οτι δεν τους εχουν υποσχεθει και ελληνικα εδαφη…Αυτοι κουνανε την ουρα τους γιατι απο πισω εχουν νταβατζηδες…και τους κανουν πλατες!

  5. ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ :
    ΠΡΩΤΟΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ” ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” Ή ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΗ ΣΛΑΥΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ (ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΛΑΥΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ 600 ΠΕΡΙΠΟΥ Μ.Χ.). Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ.

  6. Αν παρακολούθησε κάποιος στον ΣΚΑΙ (14.6.2017 στην εκπομπή “Ιστορίες”), την συνέντευξη που πήρε ο Παπαχελάς από τον Σκοπιανό υπουργό εξωτερικών, Δημητρώφ, θα κατάλαβε ότι οι Σκοπιανοί, εξακολουθούν την φαρσοκωμωδία τους … Ο μεν Δημητρώφ, αναφερόμενος στο γυφτοκρατίδιό του, το αποκάλεσε επανειλημμένα “Μακεδονία”, ο δε Παπαχελάς, δεν τον διέκοψε ή δεν τον διόρθωσε ΟΥΤΕ ΜΙΑ φορά !!!!! Επίσης, όταν ο Δημητρώφ αναφέρθηκε στις γείτονες χώρες του κ@λοκρατιδίου του, τόνισε ότι τον ενδιαφέρουν οι καλές σχέσεις “με την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη” (λες και η Θεσσαλονίκη, αποτελεί ξεχωριστό από την Ελλάδα κράτος), χωρίς πάλι ο Παπαχελάς να τον διακόψει ή να τον διορθώσει !!!
    Δυστυχώς, αν περιμένουμε από τους σημερινούς κυβερνώντες (απογόνους των συμμοριτών του 1944 – 1949, που αποκαλούσαν τους σλαβοβούλγαρους συμπολεμιστές τους (εναντίον των Ελλήνων), ως “αδελφούς Μακεδόνες” , διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους για την διεκδίκηση των “δικαιωμάτων” τους και την “απελευθέρωσή” τους από τους ΄Ελληνες), να προστατεύσουν την Ιστορία και την Πολιτιστική μας Κληρονομιά από τους παραχαράκτες – πλαστογράφους – κλέφτες – απατεώνες Σκοπιανούς, τότε “ψωνίσαμε από σβέρκο” , όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας … Στάχτη στα μάτια μας ρίχνουν οι προδότες εγχώριοι πολιτικάντηδες, ότι δήθεν οι Σκοπιανοί δέχονται την αλλαγή της “συνταγματικής” ονομασίας του κρατιδίου τους, προκειμένου οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας να βελτιωθούν … διότι εάν οι προθέσεις των γειτόνων σλαβοβουλγάρων ήταν ξεκάθαρες και ειλικρινείς, τότε θα είχαν ήδη προβεί στην τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του συντάγματός τους, σύμφωνα με το οποίον “η επίσημη ονομασία του κρατιδίου, είναι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” … Απλά στημένα είναι τα πράγματα, για να ξεπουληθεί το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας, στους βουλγαρόγυφτους, την δεδομένη “κατάλληλη” στιγμή, που την Ελλάδα κυβερνούν αριστεροί κατσαπλιάδες, οι οποίοι άλλωστε στο πρόγραμμά τους διακήρυτταν “μία σύνθετη” ονομασία για το γειτονικό σκ@τοκρατίδιο (τουτέστιν συμπεριλαμβανομένου ενός παραγώγου της λέξεως Μακεδονία). Εξ άλλου, πιστεύω ότι όλοι μας ενθυμούμαστε την “νεολαία σύριζα” να διαδηλώνει πριν από μερικά χρόνια στα Σκόπια, μαζί με τους βουλγαρόγυφτους για το “αναφαίρετο δικαίωμά” τους να αποκαλούνται “Μακεδόνες” … όπως επίσης ενθυμούμαστε τον ανεκδιήγητο Μουζάλα να ενημερώνει τον Ελληνικό λαό ότι οι “πρόσφυγες” που είχαν εγκατασταθεί στην Ειδομένη, έφυγαν λάθρα από την Ελλάδα και εισέβαλαν στην “Μακεδονία” (!!!) …
    Ο Νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω , αγαπητοί συνέλληνες …

  7. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΒΟΔΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ Κ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΩΣ AΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ?
    Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΙΝA Ι T Ο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
    ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟ ΣΕΞ Κ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ
    ΧΩΡΙΣ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΦΑΣ Η ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΟΤ ΣΠΟΤ?????
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΗΣΕΣ ΗΘΗ Κ ΕΘΙΜΑ

  8. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΒΟΔΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ Κ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΩΣ ΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ?
    Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΙΝΙ Ο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
    ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟ ΣΕΞ Κ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ
    ΧΩΡΙΣ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΦΑΣ Η ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΟΤ ΣΠΟΤ?????
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΗΣΕΣ ΗΘΗ Κ ΕΘΙΜΑ

  9. Ας ονομαστει ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ να τελειωνουμε ουτως η αλλως θα διαλυθει

  10. ΠΑΛΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ .Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΟΙ , ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ…

  11. Μπορει να ονομαστει Δημοκρατια της Π@υτσας!!! γιατι οχι???

  12. Πετάξτε τους στα μούτρα την ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής τους και αφήστε τους να χτυπιούνται σαν χταπόδια. Οοολα ειναι Ελληνικά. Χαχαχα, οι γυφτοι, που θελουν και προγόνους πολυτελείας.

  13. ΚΑΙ 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ
    ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΣΤΟΝ Κ–ΛΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ
    ΑΥΤΟΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ
    Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΟΡΙΟΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ,ΠΟΛΕΩΝ, ΝΑΩΝ.

Comments are closed.