ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΔΕΙΤΕ τι θα γίνει με τις καταθέσεις!

Κοινοποίηση:
taxes

Τι προβλέπεται σχετικά με το νέο σχέδιο των αδήλωτων καταθέσεων.

Αρχικά η κυβέρνηση στοχεύει να να φέρει στο προσκήνιο και να εξετάσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που στο παρελθόν ήταν κλειδωμένες ώστε να μπορέσει να φορολογήσει κρυμμένα λεφτά που έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο σε τράπεζες του.

Ξαναέρχεται στο προσκήνιο το σχέδιο Βαρουφάκη το οποίο έδινε την δυνατότητα σε πολίτες την επιβολή φόρου 15% – 30%, εφόσον αποκαλύψουν μη δηλωτέα εισοδήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο προαναφερθέν σχέδιο, σύμφωνα με πηγές, θα εμπεριέχονται αρκετά στοιχεία του Γαλλικού μοντέλου, κατά το οποίο πολίτες που αποκρύπτουν απο τις φορολογικές αρχές τους, λογαριασμούς που έχουν στο εξωτερικό με μη δηκαιολογιτέες καταθέσεις, θα του επιβάλλονται τόσο μεγάλους φόρους όσο και υπέρογκα πρόστιμα.

Για την ακρίβεια το μέγεθος των ποινών μπορεί να είναι τόσο μεγάλο ώστε να επιτρέπει στο κράτος να προβαίνει στην κατάσχεση έως και του 100%, κάθε ποσού, δεν δικαιολογείται απο τα νόμιμα εισοδήματά του

Πριν λίγο καιρό στάλθηκε στο Παρίσι Ελληνική αποστολή αποτελούμενη απο τον Τέρενς Κουίκ και τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου, έτσι ώστε να λάβουν ενημέρωση σχετικά με το γαλλικό σύστημα γνωστοποίησης καταθέσεων στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας ενημέρωσε διεξοδικά τους Έλληνες αντιπρόσωπους σχετικά με τις μεθόδους ελέγχου και συμμόρφωσης του γαλλικού μοντέλου, παρέχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να γίνει άμεσα η εφαρμογή απο τις ελληνικές αρχές.

Συνοψίζοντας το νέο σύστημα θα προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση των τραπεζικών καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό με αναλυτική παρουσίαση όλων των τραπεζικών λογαριασμών και καταθέσεων, ενώ όσοι δεν πράξουν αναλόγως θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες κυρώσεις.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως το αναφερόμενο σύστημα, ώς ένα απο τα πιό αποτελεσματικά κατά τους διεθνείς κύκλους, θα φέρει έναν αποτελεσματικο τρόπο διαχείρισης της φοροδιαφυγής ώστε να συλλέξει τα διαφεύγοντα κρατικά έσοδα απο το εξωτερικό.

 Πιο συγκεκριμένα, κατά το γαλλικό μοντέλο προβλέπει τα εξής:

1. Επιβολή αυτοτελούς προστίμου 1.500 ευρώ για κάθε μη δηλωθέν λογαριασμό ενώ για πολύ μεγάλες αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις το πρόστιμο μπορεί να φτάσει στο 5% του συνόλου. Για παράδειγμα για κατάθεση 100.000.000 το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τα 5.000.000

2. Αδήλωτοι τόκοι και μερίσματα εξωτερικού φορολογούνται με βάση σύμφωνα με το κλιμάκιο της χώρας του φορολογουμένου, αναδρομικά με το τι ισχύει κάθε φορά στην χώρα μας εκτός και αν έχουν ήδη φορολογηθεί στην χώρα κατάθεσης.

3. Το ποσό των μη δηλωμένων καταθέσεων επί του οποίου επιβάλλεται φόρος, θα δέχεται προσαύξηση ίση με το 25%. Για παράδειγμα μια αδήλωτη κατάθεση ύψους 1.000.000 θα επιδέχεται φόρο στο 1.250.000 μιας και επιβάλλεται προσαύξηση 25%.

4. Στη Γαλλία πρόστιμα αλλά και φορολογικές κυρώσεις κυμαίνονται στο 40% – 80% του ποσού του φόρου.

5. Επιπλέον για τ αδήλωτα ποσά προβλέπεται η πρόσθεση αναδρομικών τόκων υπερημερίας, που στο γαλλικό μοντέλο προβλέπεται σε 4,8% ανα έτος.

6. Τέλος η εφορία έχει το δικαίωμα άσκησης ποινικής δίωξης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι συνεργάσιμος με την υπηρεσία.

Τα ποσά αυτά είναι τα ανώτατα ενώ σε περίπτωση που ξεκινήσει ο έλεγχος δίνεται το δικαίωμα στον κάθε φορολογούμενο να διαπραγματευτεί, χωρίς να υπάρχει κάποια σταθερή έκπτωση καθώς θα εξετάζεται κατά περίπτωση. Όσοι φορολογούμενοι θα μπουν στην διαδικασία να δηλώσουν οικειοθελώς τους λογαριασμούς τους θα έχουν μια ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλεστεί πραγματικά γεγονότα που αποδεικνύουν την νόμιμη φορολόγηση του τότε μπορεί να αντικρούσει το τεκμήριο εισοδήματος.

Τι προβλέπεται λοιπόν συνοπτικά απο το σχέδιο αδήλωτων εισοδημάτων τραπεζικών λογαριασμών;

1. Επιβολή προστίμων και κυρώσεων στον εντοπισμό κρυφών καταθέσεων

2. Υποχρεωτική δήλωση στην εφορία όλων των λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού

3. Αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ ανα λογαριασμό με αύξηση έως και 5% επι των χρημάτων που βρίσκονται στον λογαριασμό, για πολύ μεγάλες καταθέσεις

4. Φορολόγηση με συντελεστές 40% – 60% για μη δικαιολογημένες καταθέσεις

5. Το ποσό επι του οποίου γίνεται η επιβολή φόρου προσαυξάνεται κατά 25% επιπλέον με πρόστιμα που που κυμαίνονται στο 40% – 80% του ποσού του φόρου.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Να υπενθημισουμε ομως στον Μr. τσιπρα οτι τα πολλα χρηματα τα εβγαλαν κυριως πολιτικα αντρεικελα και μεταξυ αυτων και του τσυριζοσανελ τι θα κανει τωρα με αυτους θα τους δωσει αφεσην αμαρτιων ; η θα τους τα παρει πισω κατι που ειναι φυσην αδυνατον γιατι κορακας κορακου ποτε δεν βγαζει ματι

  2. Δηλαδη εαν καποιος εχει εισοδηματα απο πχ ναρκωτικα με ενα 50% νομιμοποιει τα σιχαμερα κερδη του!!! Σοβαρη μεθοδος!!! Η Λυση ειναι μια : Οσοι εχουν αδηλωτα εισοδηματα 100% κατασχεση μετρητων και αεαν τα εχουν φαει κατασχεση κινητης και ακιηνητης περιουσιας!!

  3. ΟΤΙ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΑΝ ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ(ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ,ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ)ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ,ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ.

Comments are closed.