“Χαστούκι” για τις ΗΠΑ: Στα ύψη o πληθωρισμός – Στο 8,5% τον Ιούλιο

Κοινοποίηση:
ΗΠΑ

Αναιμική μείωση σημειώσει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, μετά το ξέφρενο ράλι των τελευταίων μηνών, που είχε «υποχρεώσει» τη Fed να υιοθετήσει επιθετική νομισματική πολιτική, μέσω αύξησης των βασικών επιτοκίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 8,5%, από το 9,1% του Ιουνίου. Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν γενικά κατά 4,6%, ενώ υποχώρησε αισθητά, κατά 7,8% και η τιμή της βενζίνης.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή καταγράφεται εκτόξευση των τιμών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αφήνοντας τους περισσότερους Αμερικανούς σε χειρότερη θέση. Οι μέσοι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι εδώ και δεκαετίες – αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με το επιταχυνόμενο κόστος για είδη όπως τρόφιμα, ενοίκια, αυτοκίνητα και ιατρικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικά, ο δείκτης των τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 10,9% στους τελευταίους 12 μήνες, ο ταχύτερος ρυθμός που έχει παρατηρηθεί από τον Μάιο του 1979. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – που αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιούλιο – είναι στο +15,2% από πέρυσι, ενώ γενικά ο δείκτης των τιμών της ενέργειας εμφανίζει θηριώδη αύξηση κατά 32,9% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: