Χαλκιδική: Μάχη με τον χρόνο για να κλείσουν οι πληγές – 378.500 στρέμματα καταστράφηκαν

Κοινοποίηση:
xalkidiki

Μάχη με το χρόνο δίνουν φορείς και κάτοικοι στη Χαλκιδική για να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η φονική κακοκαιρία αφήνοντας πίσω της 7 νεκρούς, περισσότερους απο 100 τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε υποδομές, οδικά δίκτυα, σπίτια και καταστήματα. Η καταστροφή προκαλεί δέος και η απώλεια ανθρώπινης ζωής συγκλονίζει.

Η επόμενη μέρα της επέλασης του πρωτοφανούς κυκλώνα βρίσκει πολίτες και επιχειρηματίες να μετρούν πληγές. Λόφοι από σκουπίδια, σωροί από σκισμένες τέντες, σπασμένες καρέκλες και τραπέζια, σίδερα που λύγισαν. Μπουλντόζες τα απομακρύνουν και καθαρίζουν δρόμους σπίτια και καταστήματα.

Σε 378.500 στρέμματα υπολογίζεται μέχρι στιγμής η έκταση των περιοχών που επλήγησαν στη Βόρεια Ελλάδα από τη φονική θεομηνία των τελευταίων ημερών που προκάλεσε το θάνατο επτά ανθρώπων και δεκάδες τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ελεγκτών του ΕΛΓΑ, η μεγαλύτερη ζημιά παρατηρείται στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης. Οι εκτάσεις που έχουν πληγεί από το κύμα κακοκαιρίας ανέρχονται σε 100.000 στρέμματα και οι καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί είναι βαμβάκι, καπνά, κηπευτικά και ακτινίδια. Ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής και Ημαθίας με 80.000 στρέμματα η κάθε μια. Στη Χαλκιδική έχουν καταστραφεί ελιές, αμπέλια, κηπευτικά και οπωροφόρα, ενώ στη Ημαθία δενδρώδεις καλλιέργειας, όπως ροδακινιές, κερασιές, μηλιές και αχλαδιές.

Με βάση πάντα την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το μεσημέρι της Παρασκευής πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης «Έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής». «Θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό» πρόσθεσε. Ο υπουργός υπογράμμισε πως «συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα».

Όπως αναφέρεται στον πίνακα που γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι λιγότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο νομό Μαγνησίας καθώς τα στρέμματα που επηρεάστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ανέρχονται σε 1.000 και να αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβάκι και καλαμπόκι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Τους απλους επιχειρηματιες οταν παθαίνει ζημια το καταστημά τους απο φυσικες καταστροφες, γιατί δεν τους αποζημιώνετε κυριοι υπουργοί ανάπτυξης; Ε, κι εγω θα καταπατήσω τότε ολα τα γυρω μου οικοπεδα, δημοσια γη, δασικά, αρχσιολογικους χωρους.. να γινω νεος αγροτης και κτηνοτροφος, να βαλω δεκα πακιστανους να σκαριζουν τα προβατα και να τ αρμεγουν και να μαζευουν τα μήλα και τα αχλάδηα και χωρις να τους εχω δηλωμενους.. ολα καθαρα κερδη δικά μου και θα αλλάξω επάγγελμα. Θα γινουμε ολοι αγρότες και μετά θα λέμε στα παιδιά μας να μην συνεχισουν την αγροτια σαν επάγγελμα, (ειναι τα μονα επαγγέλματα βλεπεις που δεν κληροδοτουνται στους απογονους τους, μονο οι πολιτικοι, οι γιατροί και οι δικηγόροι τα μεταβιβάζουν στα προκομμένα τους) και ετσι να μάθουν γράμματα για να γίνουν γιατροι, αρχιτεκτονες, δθκηγοροι και μετά.. απ ευθειας υπουργοί για να ψηφίζουν νόμους να μας χαρίσουν την γη που καταπατήσαμε εμεις οι γονεις τους και να μας επιδοτούν για τις ζημιες που θα παθαίνουμε• έτσι κυριοι.. υπουργοί, καλά δεν τα λεω?

  2. Εγω παντως δεν θα ξαναγοράσω ροδακινα, κερασια, μήλα και αχλάδια βορειου Μακεδονιας._ Το γιατί, ας το σκεφτεί ο δικηγόρος υπουργος αγροτικης ανάπτυξης(!) Ουτε θα δεχτώ καμια αυξηση σε φορους ή άλλες εκτακτες εισφορες αλληλεγγυης.
    Πηγαίνετε τον Τυφώνα στο Δικαστήριο να τού ζητήσετε τον λόγο και βάλτε τον στο ειδώλιο τού κατηγορουμένου να τον δικάσετε. Εμεις οι υπόλοιποι γιατί να χρεωθούμε τις αποζημιώσεις τους; Ας βγάλουν απο αυτά που εχουν μαζεψει τόσα χρόνια απο επιδοτησεις, αποζημιωσεις, αφορολογητα, χαμηλότοκα δάνεια, χαμηλη χρεωση δεη, καταπατησεις δημοσιου, πωλησεις ανεφ τιμολογιων, αγορες αγροτικων μηχανηματων μς δανεια δισεκατομμυριων που χρεωθηκε ο Ελληνικος λαος και ειχαν ενα τρακτερ δεκα αγροτες και το πηγαιναν και το εφερναν καθε φορα που ερχοταν ο έλεγχος, με ραντεβού πάντα…κπα και ας τα πληρώσουν. Τα εκαναν ολα ταξίδια, εξοχικά, προικωα στις κοράκλες τους, σπουδες στο εξωτερικό, τζίμπια, καζίνα, μπουζούκια… και θα τους τα ξαναπληρώσουμε?
    . Η Μητέρα Φύση ισως να ήθελε να τους δωσει ενα μάθημα – ξέρουν αυτοι το γιατί.

    1. Γουστάρω φάση! Να φωνάξει ο Δικαστης τον κατηγορούμενο, “ο Κύριος Τυφωεύς παρακαλώ να προσέρθει..” και να μπει ορμητικός σαν ανεμοστρόβιλος μεσα στο Δικαστήριο ο Τυφωεύς και να πει, ” με φώναξε κανείς?” Χαμος μεσα στην αίθουσα, αλλού οι φάκελοι, αλλού οι καρέκλες, αλλού οι τοίχοι, σπασμένα τζάμια, έγινε υπαίθριο… και ο Δικαστής κάτω απ την πολυθρόνα να λεει τρεμάμενος,
      – κυριε Τυφώνα σάς κατηγορούν για φθορά ξένης περιουσιας, πρόκληση σωματικών βλαβων σε τριιτους και θανάτων με πρόθεση. Τι εχετε να δηλώσετε;
      – Να σας πω κυριε Πρόεδρε, με φωναξαν κάτι παλια φιλαρακια ο Βόρας, ο Χορτιάτης, ο Ίσμαρος και ο Φαλακρός να πιουμε ενα κρασάκι πάνω στον Όλυμπο, ε, και πάνω στο κέφι μερακλώσαμε, σπάσαμε τα ζεμπερέκια, ρίξαμε και δυο γύρες.. ακούγαμε κάτι παλια ζεμπέκικα τού Διονυσιου… επαιζε και το μπουζουκάκι… αναποδογυρίσαμε το τραπεζι, σπάσαμε και δυο ποτηράκια για το κεφι… Αυτό εγινε.. Οι θνητοί κάτω στη Γη το παρεξήγησαν κυριε Πρόεδρε.
      – εντάξει, εντάξει κυριε Τυφώνα, απαλλάσεστε λόγω πρότερου έντιμου βίου(!) Πηγαίνετε.. πηγαίνετε.. παρακαλώ.. θα τα πληρωσουν οι ιδιοι απ’ την τζέπη τους τα σπασμένα.
      -Α, νόμισα, γιατί θα τους έκανα μετά Εγώ, καταγγελία, για συκοφαντική δυσφήμηση, προσβολή τού ονοματός Μου και καταπάτηση ξένης περιουσιας. Εκεί πέρα είναι τα Πατρικά Μας ξέρετε, κύριε Πρόεδρε!

Comments are closed.