Χάνει έναν έναν τους συμμάχους της η Τουρκία – Αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία στρέφεται τώρα κατά του Ταγίπ Ερντογάν

Κοινοποίηση:
πουτιν ερντογαν

Ένα tweet του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ήταν αρκετό για να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα προς τη γειτονική Τουρκία. Με αφορμή την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανεξαρτησία της Ελλάδας, ανέφερε ότι «πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Το ολιγόλογο κείμενο συνοδευόταν από ένα βίντεο που έδειχνε τον οθωμανικό στόλο να καίγεται ανοικτά της Πύλου. Αν μη τι άλλοι οι παραλληλισμοί με το σήμερα είναι ξεκάθαροι και ως γνωστόν, η Ιστορία διδάσκει.

Η Ρωσική Ομοσπονδία δείχνει να εξαντλεί την υπομονή της έναντι της πολιτικής που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα αναθερμαίνει τις σχέσεις με την Αθήνα την οποία επισκέπτεται την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της αχανούς χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα όπως ανέφερε και το newsbeast η Μόσχα φαίνεται πως έχει αποδεχθεί την πρόσκληση που έχει απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση να επισκεφθεί τη χώρα μας το 2021 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Η Μόσχα δείχνει όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί ότι έχει αντικρουόμενα συμφέροντα με την Άγκυρα. Από τα τέλη του 2015, όταν η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στη Συρία, αρκετοί έκαναν λόγο για επικείμενη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε μέσω της διπλωματικής οδού. Ακολούθως ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, δολοφονείται ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας ονόματι Μεβλούτ Αλτιντάς, που όπως απέδειξε η έρευνα διατηρούσε σχέσεις με το βαθύ κράτος της γείτονος. Παρ’ όλα αυτά, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση ο Ταγίπ Ερντογάν που έδειχνε να βρίσκεται σε δεινή θέση, υπογράφεται τέλη του 2017 η συμφωνία αφοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος των S – 400, κάτι που δεν άρεσε καθόλου τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο ΝΑΤΟ γενικότερα.

Ο χειρισμός της Άγκυρας όμως στην σύρραξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ απέδειξε ότι η όποια προσέγγιση με το Κρεμλίνο ήταν πρόσκαιρη. Η κλιμάκωση των τουρκικών εχθροπραξιών στα νότια σύνορα της Ρωσίας βάρυνε πολύ τις σχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ερντογάν. Το Καραμπάχ αποτελεί πατρογονική γη των Αρμενίων εδώ και περίπου 2.500 χρόνια, αλλά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν το παραχώρησε στο Αζερμπαϊτζάν. Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ ζητούν την ένωση με την Αρμενία ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν που έχει προβεί σε στρατιωτική επίθεση για να καταλάβει την επίμαχη έκταση.

Η Τουρκία στέλνει χιλιάδες τζιχαντιστές από την Συρία για να πολεμήσουν στον Καύκασο, κάτι που σημαίνει ότι τρομοκράτες και μουτζαχεντίν βρίσκονται πλέον μια σπιθαμή από την Ρωσία στο νότιο Καύκασο. Είναι προφανές ότι βρίσκονται σε επαφή με ισλαμιστές τρομοκράτες που ζουν στο ρωσικό έδαφος και σε μέρη όπως είναι η Τσετσενία, το Νταγκεστάν και η Ινγκουσετία.

Η θέση της Μόσχας αυτή τη στιγμή είναι πως «ποτέ δεν θεωρήσαμε την Τουρκία στρατηγικό μας σύμμαχο» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικός Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι πρέπει να σταλούν Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές ανάμεσα στους Αρμένιους και τους Αζέρους στο Καραμπάχ. Μάλιστα αφήνεται να εννοηθεί ότι η πρόσφατη αποτυχημένη δοκιμή των Τούρκων ως προς την εκτόξευση πυραύλων S-400 οφείλεται στο γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε τη συνδρομή των Ρώσων στρατιωτικών που είναι ειδικοί στο χειρισμό του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Και να θέλει να αναθερμάνει ο Πούτιν τις σχέσεις με την Ελλάδα, τι θα βγει;;; Πάλι θα τον αφήσουμε ξεκρέμαστο, παρακαλώντας μια ζωή τους Αμερικανούς και την ΕΕ (λέγε με Γερμανία)

Comments are closed.