Φωτιά στη Σταμάτα – Μeteo: Επικίνδυνες οι επόμενες ώρες, ενισχύονται οι άνεμοι

Κοινοποίηση:
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται γύρω από τα σπίτια στο Μετόχι Καπανδριτίου, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017. Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική. Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με το meteo, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή αναμένεται να επιδεινωθούν, ενώ η διαθέσιμη καύσιμη ύλη της περιοχής βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ευφλεκτότητας


Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση στην περιοχή της Σταμάτας. Λόγω των δυνατών ανέμων (4-5 Bf) που πνέουν στην περιοχή, ο καπνός από την πυρκαγιά κινείται πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – meteo.gr (Εικόνα 1).

panorama-stamata-wildfire
Εικόνα 1. Στιγμιότυπο από τις κάμερες του ΕΑΑ – meteo.gr στην Πεντέλη, όπου αποτυπώνεται η διασπορά του καπνού της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σταμάτα (Αττική)

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες και μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και η ένταση των Β/ΒΑ θα φτάσει τα 6 Bf (Εικόνα 2).

 Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαθέσιμη καύσιμη ύλη της περιοχής βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ευφλεκτότητας, όπως αυτή εκτιμάται με βάση το περιοχόμενο της υγρασίας της.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ΕΑΑ – meteo.gr, η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δασική έκταση, πολύ κοντά σε ζώνη μίξης με αστικές περιοχές.

Pyrometeogram-Stamata
Εικόνα 2. Πυρομετεώγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στη Σταμάτα (Αττικής).  
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τα πραγματα βαση ανεμων τα βλεπω πολυ δυσκολα…….
    πρεπει να ειναι σε επαγρυπνηση ολοι ,για να μην θρηνησουμε θυματα …………………

    στειλτε αεροπλανα ελικοπτερα , τα παντα ……………ξυπνατε

Comments are closed.