Φυλλικό οξύ (B9) και εγκυμοσύνη γιατί το συνιστούν οι γιατροί

Κοινοποίηση:
Best time in my life. Happy pregnant lady touching her belly, enjoying her pregnancy, resting on bed at home

Κάθε μέλλουσα μαμά διασφαλίζει ότι κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την ευημερία του παιδιού της. Μέρος αυτού σημαίνει ότι λαμβάνετε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή μαζί με άλλα βασικά στοιχεία όπως βιταμίνες και μέταλλα. Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συμβουλεύουν οι γυναικολόγοι που περιμένουν να πάρουν οι γυναίκες είναι το φυλλικό οξύ – μια βιταμίνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης.

εγκυμοσύνη

Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικό το φυλλικό οξύ ή το φολικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Τι οφέλη δίνει στο έμβρυο; Ας ανακαλύψουμε.

 

Τί είναι;

Το φολικό οξύ είναι η τεχνητή μορφή της βιταμίνης φολικού οξέος, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως βιταμίνη Β9. Το φολικό οξύ επιτρέπει στο σώμα σας να παράγει ενεργά και υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Θυμηθείτε, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει φολικό οξύ από μόνο του. Επομένως, είναι απαραίτητο να το αποκτήσετε μέσω της διατροφικής πρόσληψης.

 

Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε μια ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών όπως το σπανάκι, τα εσπεριδοειδή, το αβοκάντο, τα αυγά, το μοσχαρίσιο συκώτι κ.λπ. Το φολικό οξύ, αντίθετα, προστίθεται σε τρόφιμα όπως τα έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά, το ψωμί και το αλεύρι. Σε περίπτωση που μειώνετε αυτά τα είδη διατροφής, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί το φυλλικό οξύ είναι επίσης εύκολα διαθέσιμο με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Δηλαδή, έχετε αρκετές επιλογές για να διαλέξετε!

 

Οφέλη από την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φολικό οξύ

Λάβετε υπόψη ότι το σώμα σας χρησιμοποιεί φολικό οξύ για μια μεγάλη ποικιλία κρίσιμων λειτουργιών, όπως:

 

  • Ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθρά αιμοσφαίρια)
  • Επιδιόρθωση, σύνθεση και μεθυλίωση του DNA
  • Πρόληψη αναιμίας/ανεπάρκειας φυλλικού οξέος
  • Μείωση των παρενεργειών που προκαλούνται από ένα φάρμακο που ονομάζεται μεθοτρεξάτη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σοβαρής αρθρίτιδας, της ψωρίασης και της νόσου του crohn

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανησυχίες για την υγεία στο σώμα σας. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και αναιμία. Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια φυλλικού οξέος είναι:

 

  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Διάλυση
  • Φάρμακα που αυξάνουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος
  • Κακή διαιτητική πρόσληψη
Έγκυος που τρώει υγιεινά τρόφιμα

Έγκυος γυναίκα τρώει φρουτοσαλάτα

Φολικό οξύ και εγκυμοσύνη

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα συμπληρώματα φολικού οξέος είναι εξαιρετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προωθεί την υγιή ανάπτυξη του μωρού και το κρατά μακριά από κάθε είδους γενετικές ανωμαλίες, ειδικά ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και ανεγκεφαλία (μια κατάσταση όπου λείπουν τμήματα του κρανίου και του εγκεφάλου του μωρού).

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστάται η λήψη φολικού οξέος κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες ή τον πρώτο μήνα. Σε περίπτωση που υπάρχουν πιθανότητες να έχετε ένα ελάττωμα του νευρικού σωλήνα στο μωρό, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να πάρετε μια σχετικά υψηλότερη δόση για λίγο περισσότερο.

 

Βεβαιωθείτε ότι δεν αναμιγνύετε τα συμπληρώματα φολικού οξέος με άλλα συμπληρώματα. Ακόμα κι αν σκοπεύετε να το κάνετε, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν φαρμακοποιό ή το γιατρό σας πριν το πάρετε. Θα μπορούσε να υπάρχει πιθανότητα τα βότανα που αναμιγνύετε με τα συμπληρώματά σας να περιέχουν ήδη μια καλή ποσότητα φολικού οξέος και μπορεί να μην λειτουργεί καλύτερα όταν αναμιγνύεται με κάποιο άλλο είδος βιταμίνης.

 

Πάνω από όλα, σας συνιστούμε να προσέχετε τα συμπληρώματά σας και να σκέφτεστε διπλά πως διαχειρίζεστε ό,τι υπάρχει στο σώμα σας. Θυμηθείτε, όλα θα επηρεάσουν τη μικρή ζωή που μεγαλώνει μέσα σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: