Φρένο από την UNESCO στον Σουλτάνο.. “Δεν μπορείς να κάνεις τζαμί την Αγιά Σοφιά”

Κοινοποίηση:
agia-sofia_stasinopoulou

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει πως θα μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί, προκειμένου δήθεν, οι επισκέπτες να μην πληρώνουν εισιτήριο για να την επισκεφθούν, πηγές της UNESCO του υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να ερωτηθεί εκείνη. 

Να σημειωθεί ότι η  ανάδειξη της Αγίας Σοφίας ως Παγκόσμιου Μνημείου περιλαμβάνεται στις ιστορικές ζώνες της Κωνσταντινούπολης που έχουν εγγραφεί στον «κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής και χριστιανικής κληρονομιάς» το 1985.
Συγκεκριμένα, πηγή της UNESCO μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί, για να προχωρήσει.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», είπε. «Εφόσον μία χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρεπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή». Και πρόσθεσε: «Η UNESCO κάνει προετοιμασίες για το έργο της επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ουδενί τις αποφάσεις της»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Δηλαδή εάν το εγκρίνει η ΟΥΝΕΣΚΟ όλα καλά; Που ήταν η ΟΥΝΕΣΚΟ όταν οι ρωσομογγολοι πετσενέγκοι ανατίναζαν αρχαία μνημεία στην μέση ανατολή,Συρία Ιράκ και αλλού στον κόσμο;Τους αρχαίους ναούς στην Ελλάδα που τους γκρέμισαν οι εβραιοχριστιανοταλιμπαν, για να φτιάξουν <>γιατί δε ζητάμε να τους ξαναστίσουνε;Τα καλά και τα συμφέροντα.Νομίζω;

Comments are closed.