Φράσεις του Πλάτωνα που μας κάνουν καλύτερους

Κοινοποίηση:
sdvsvdsv

Οι φράσεις του Πλάτωνα δε μας συντροφεύουν απλά στο πέρασμα της Ιστορίας. Μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Το έργο του σπουδαίου φιλόσοφου, μαθητή του Σωκράτη, άσκησε μεγάλη επιρροή στη φιλοσοφία της Αρχαίας Ελλάδας αλλά άφησε τη σφραγίδα του και στη φιλοσοφία του δυτικού κόσμου. Μέχρι και σήμερα, στις μέρες μας, ο Πλάτωνας μνημονεύεται ως σημείο αναφοράς για τη δημιουργία μιας ιδανικής κοινωνίας, άκρως ελκυστικής και βέβαια, άλλο τόσο ουτοπικής.

Πριν αναφερθούμε στις φράσεις του Πλάτωνα που μας εμπνέουν να δούμε τη ζωή διαφορετικά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Πλάτωνας έχει καταφέρει να κρατήσει καλά κρυμμένες τις πληροφορίες και τα μυστικά για την προσωπική του ζωή. Οι περίφημοι «Διάλογοι» δεν αναφέρουν γεγονότα και καταστάσεις που σχετίζονται με τον ίδιο καθώς όλα τα μηνύματα μεταφέρονται μέσω του δασκάλου του, του Σωκράτη, δίχως ο ίδιος να παίρνει θέση – αποδέχοντάς τα ή απορρίπτοντάς τα. Ο Πλάτωνας αναφέρεται μόνο στο έργο του «Απολογία» που καταπιάνεται με τη δίκη του Σωκράτη – μέχρι την τραγική κατάληξη του δασκάλου του.

Για την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, η πιο σημαντική πηγή για τη ζωή του Πλάτωνα είναι η Έβδομη Επιστολή (από τις δεκατρείς συνολικά). Ο Πλάτωνας διηγείται τη ζωή του, κάνοντας ουσιαστικά έναν απολογισμό των πεπραγμένων του. Αν και η γνησιότητα των επιστολών αμφισβητήθηκε, έρευνα αποφάνθηκε πως η Έβδομη Επιστολή, μαζί με την Έκτη και την Όγδοη πρέπει να είναι γνήσιες – που σημαίνει πως έχουν βαρύτητα και αξιοπιστία όσα αναφέρονται σε αυτές.

Η Πολιτεία του Πλάτωνα

Ένα από τα γνωστότερα έργα του Πλάτωνα είναι η Πολιτεία ( ή Περί δικαίου). Γράφτηκε γύρω στο 380 π.Χ.και ολοκληρώθηκε κάπου στο 374 π.Χ. Το συγκεκριμένο έργο του έλληνα φιλόσοφου έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στη φιλοσοφία και την πολιτική. Η Πολιτεία του Πλάτωνα το πιο διαβασμένο βιβλίο στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Και πώς να μην είναι όταν ο Σωκράτης και άλλοι εξέχοντες Αθηναίοι αλλά και ξένοι συζητούν τη σημασία της δικαιοσύνης, συζητώντας και συγκρίνοντας ένα δίκαιο άνθρωπο από έναν άδικο και ποιος τελικά είναι περισσότερο ευτυχισμένος. Κορυφαία υπαρξιακά θέματα, όπως η αθανασία της ψυχής, η διαπαιδαγώγηση των νέων και η διαμάχη ανάμεσα στη φιλοσοφία και την ποίηση είναι ζητήματα που καλούνται να απαντηθούν στην ουτοπική πολιτεία που έχει δημιουργηθεί, την «Καλλίπολη» – εκεί όπου κυβερνούν φιλόσοφοι-βασιλείς.

Η Πολιτεία χωρίζεται σε 10 βιβλία. Ο διαχωρισμός, όμως, δεν προέρχεται από τον ίδιο τον Πλάτωνα αλλά υιοθετήθηκε αργότερα από εκδότες και μελετητές.
Στα βιβλία 1 έως 5 υπάρχει η περιγραφή της Ιδεώδους Πολιτείας, ξεκινώντας από τη συζήτηση για τον ορισμό της Δικαιοσύνης. Στα βιβλία 6 και 7, οι φιλόσοφοι αποφασίστηκε να είναι οι ιδανικοί άρχοντες της Πολιτείας και στα βιβλία 8 έως 10 αναπτύσσονται οι μορφές διακυβέρνησης – αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Η σπηλιά στο κέντρο της Αθήνας που εικάζεται πως ήταν η φυλακή του Σωκράτη

Η Ακαδημία Πλάτωνος
Η Ακαδημία Πλάτωνος ιδρύθηκε από τον έλληνα φιλόσοφο, περίπου, το 387 π.Χ., όταν ο Πλάτωνας όταν επέστρεφε από το πρώτο του ταξίδι στη Σικελία. Η Ακαδημία δραστηριοποιούταν στη μελέτη των μαθηματικών, στις πολιτικές επιστήμες, στη φυσική και φυσικά στη φιλοσοφία. Εκεί θήτευσαν οι περισσότεροι φιλόσοφοι και επιστήμονες, της εποχής, μεταξύ αυτών ο Αριστοτέλης και ο Ευκλείδης. Η Ακαδημία συνέχισε να λειτουργεί σε όλη την ελληνιστική περίοδο ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όταν οι Σπαρτιάτες εισέβαλλαν στην Αθήνα -το 413 π.Χ.- δεν την κατέστρεψαν ως ένδειξη σεβασμού. Σήμερα, η περιοχή ανήκει στο δυτικό τμήμα της Αθήνας και οριοθετείται κοντά στην οδό Λένορμαν και τη λεωφόρο Αθηνών. Συνορεύει με τον Κολωνό, το Βοτανικό και τα Σεπόλια.

Φράσεις του Πλάτωνα που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους
«Το καλύτερο είναι η υγεία, το δεύτερο η ομορφιά, το τρίτο ο πλούτος», είχε πει ο Πλάτωνας
Ένας φιλόσοφος τους διαμετρήματος του Πλάτωνα, έχει πει φράσεις που παραμένουν ζωντανές και διαχρονικές, χιλιάδες χρόνια μετά. Ακολουθούν 21 φράσεις του Πλάτωνα που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

→ Αυτό που αξίζει δεν είναι να ζεις για να αποκτήσεις περισσότερα αλλά να ζεις καλά

→ Το καλύτερο είναι η υγεία, το δεύτερο η ομορφιά, το τρίτο ο πλούτος

→ Το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του ισχυρού

→ Ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον αλλά των υπηκόων του

→ Ένας που σκέφτεται σωστά είναι καλύτερος από μύριους που δεν σκέφτονται

→ Καλύτερα να σε αδικούν παρά να αδικείς

→ Τις ιδέες τις σκεφτόμαστε αλλά δεν τις βλέπουμε

→ Άνθρωπος: Αυτός που αναλογίζεται και κρίνει όσα έχει δει

→ Την ομιλία αξιολογεί όχι αυτός που μιλάει αλλά αυτός που ακούει

→ Φαίνεται πως η υπερβολική ελευθερία μετατρέπεται σε υπερβολική υποδούλωση

→ Το καλό είναι καλό επειδή αρέσει στους θεούς ή αρέσει στους θεούς επειδή είναι καλό;

→ Την ευθύνη την έχει αυτός που επιλέγει, ο θεός δεν είναι ο υπαίτιος

→ Ο θεός δεν είναι ποτέ και καθόλου άδικος

→ Η θρησκεία κρατάει αποστάσεις από ηδονή και λύπη

→ Όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την απόκτηση υλικών αγαθών

→ Η εξέγερση είναι ο πιο δύσκολος από όλους τους πολέμους

→ Η γνώση δημιουργεί ευδαιμονία

→ Από όλες τις ηδονές ο έπαινος είναι η πιο γλυκιά

→ Δεν πρέπει να πίνεις μέχρι να μεθύσεις ποτέ εκτός από τις γιορτές

→ Η ψυχή έρχεται στον Άδη χωρίς να κουβαλάει τίποτε άλλο πέρα από την παιδεία της και την αγωγή της

→ Νομίζω πως ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο διαχωρισμός δύο πραγμάτων, του ενός από το άλλο, δηλαδή της ψυχής από το σώμα

Ξέρετε ότι ο Πλάτωνας…
…ήταν 31 ετών όταν ο δάσκαλός του, Σωκράτης, ήπιε το κώνειο; Ο έλληνας φιλόσοφος έζησε ακόμη 50 χρόνια και πέθανε σε ηλικία 81 ετών, από φυσικά αίτια. Ο ίδιος και το έργο του, κέρδισαν την αθανασία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ησοφια των αρχαιων Ελληνων αλλουςοφελησε και αλλους δεν τους αγκιξε Παραδειγμα ο Αδωνης που ειναι ζωντανη δυσφημηση της μελετης των αρχαιων

  2. “”….οι Σπαρτιάτες εισέβαλλαν στην Αθήνα -το 413 π.Χ.- ~δεν την κατέστρεψαν ως ένδειξη σεβασμού.~ “” ακριβως οπως η οικογενειακη ηγεσια του σημερα…… ξεκινωντας απο τον μικρο…. και τον μεγαλο που συνεχιζει…… οχι οτι τα κατοικιδια του χωρου ελλαδισταν δεν δειχνουν τον σεβασμο τους με τον καλυτερο τροπο της ελληνικοτατης διαστροφης…… και καταστροφης …….. τελειωμενη υποθεση το νεοελλαδισταν………. για αυτο αφηστε οτι “”αρχαιο ελληνικο”” υπαρχει ως αποδειξη στο εξωτερικο που αποδεικνυει οτι η ελλαδα υπηρχε πριν τους αυτοκαταστροφικους νεοελληναραδες του περασμενου αιωνα δλδ του χτες του τωρα και του σημερα……

Comments are closed.