Φορολογικές δηλώσεις: Έτσι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Κοινοποίηση:
euro

Αύριο Δευτέρα 22 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023, με 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να βρίσκουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην αλλαγή των φορολογικών κριτηρίων θεσπίζοντας ως ελάχιστο εισόδημα το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό.

Ωστόσο, εάν κάποιοι εκτιμούν ότι… κάτι δεν πάει καλά, μπορούν να αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός τους μέσα από δύο τρόπους.

Ο πρώτος έχει να κάνει το αίτημα για διενέργεια ελέγχου και ο άλλος προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας άσκησης (μερικής ή συνολικής) επαγγέλματος.

Στην περίπτωση που κατατεθεί αίτημα για την διενέργεια ελέγχου, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).
Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.
Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

Στις περιπτώσεις αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στην εφαρμογή.

Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

Ειδικότερα, οι αντικειμενικοί λόγοι είναι:

1. Στρατιωτική θητεία
2. Φυλάκιση
3. Νοσηλεία
4. Εγκυμοσύνη
5. Ανατροφή τέκνου δώδεκα (12) μήνες μετά:
*τον τοκετό
* ή την τεκνοθεσία
* ή την αναδοχή τέκνου
5. Φυσικές καταστροφές
6. Ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός
7. Απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας
8. Άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας (πχ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ατύχημα φορολογούμενου ή τέκνου του για το οποίο δεν απαιτείται νοσηλεία)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response