Φλώρος: Ερώτηση στη βουλή για το κρίσιμο θέμα του ποσού με το οποίο τα funds αγοράζουν τις οφειλές

Κοινοποίηση:
fund

Δ.Τ.: Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, από τον βουλευτή Λαρίσης κ. Κωσταντίνο Φλώρο, για το κρίσιμο θέμα του ποσού με το οποίο τα funds αγοράζουν τις οφειλές

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Προχθές, 10 Οκτωβρίου 2023, έγινε επίσημα δεκτή η ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λαρίσης κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, για την παράνομη πρακτική που ακολουθείται από τότε που ξεκίνησαν οι μεταβιβάσεις οφειλών των δανειοληπτών από τις τράπεζες προς τα περίφημα “funds”.
Στην ερώτηση αναφέρονται οι νόμοι που απαιτούν να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των Τραπεζών και των Εταιρειών που συναλλάσονται και να γίνεται γνωστό το ποσό με το οποίο πωλείται η κάθε οφειλή. Αυτό ορίζεται ρητά στο άρθρο 3 του Νόμου 2844/2000 (ΦΕΚ 220 Α΄) και στο Νόμο 3156/2003, όμως δεν συμβαίνει. Θυμίζουμε επίσης πως η Πολιτεία, επικαλούμενη ηθικούς λόγους, δεν επέτρεψε -και συνεχίζει να μην επιτρέπει- την αγορά του δανείου από τον ίδιο το δανειολήπτη πριν την πώλησή του στις εταιρείες ειδικού σκοπού. Οι “ηθικοί λόγοι” όμως ισχύουν μόνο για την Ελλάδα και όχι για την Κύπρο, Ισπανία κλπ, που νομοθέτησαν, πριν την πώληση των δανείων των πολιτών τους, την υποχρέωση από τις τράπεζες να προτείνουν στους δανειολήπτες την εξαγορά τους.
Για τα θέματα αυτά, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας έχει ενημερώσει εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής και κατέθεσε από το 2019 επίσημη πρόταση νόμου σε όλα τα κόμματα της βουλής, με εφαρμόσιμες προτάσεις για την προστασία των δανειοληπτών. Δυστυχώς όμως εκείνα μέχρι στιγμής προτιμούν να αποσιωπούν το θέμα, ίσως γιατί σχετίζονται με συμφέροντα που επιθυμούν να συνεχιστεί η παρανομία.

Με τον ίδιο τρόπο ίσως εξηγείται η καθυστέρηση μέχρι να γίνει δεκτή η ερώτηση του βουλευτή κ. Φλώρου, που φέρνει αυτά τα συμφέροντα σε δύσκολη θέση, νομικά και πολιτικά. Η ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή εδώ και βδομάδες, αλλά για άγνωστους λόγους δεν λάμβανε μέχρι χθες αριθμό πρωτοκόλλου. Τελικά, μετά από τις πιέσεις του εκλεγμένου βουλευτή, πρωτοκολλήθηκε και πρέπει τώρα να απαντηθεί, όπως απαιτεί ο νόμος, από τους υπουργούς στους οποίους απευθύνεται, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης.

Δικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι να επιβληθεί τουλάχιστον το ελάχιστο της δημοσιοποίησης του ποσού αγοράς της κάθε οφειλής, ένα στοιχείο κρίσιμο για την προστασία των δανειοληπτών. Γιατί τα funds αγοράζουν τις οφειλές σε μικρό κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας, άρα οφείλουν, όπως ορίζει η κυβερνητική “αιτιολόγηση”, να προσφέρουν καλύτερες δυνατότητες αποπληρωμής στους οφειλέτες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, καθώς έχουμε πολλαπλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου αποκαλύπτεται αισχροκέρδεια σε βάρος του οφειλέτη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε: “Να τα βλέπουν αυτά οι υπόλοιποι βουλευτές. Προσωπικά και εκ μέρους του Συλλόγου Δανειοληπτών ευχαριστώ τον κ. Φλώρο για την κατάθεση της ερώτησης και καλώ τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Μόνο έτσι θα σώσουμε τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν γίνει θύματα κερδοσκόπων”.
Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος
(συνημμένο το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Φλώρου που κατατέθηκε με ΑΠ/1094/10/10/2023)
1
2
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Στην Ελλάδα γίνεται πλιάτσικο από μαυραγορίτες κανονικό.
    Τα κοράκια αγοράσουν τα δάνεια στο 3% με ΟΜΟΛΟΓΟ χωρίς αντίκρισμα, γι αυτό εταιρίες με κεφάλαιο 500 ευρώ αγοράζουν εκατοντάδες χιλιάδες σε δάνεια.

Comments are closed.