ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝO ΠAΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛHΝΩΝ: ΛΙΓOΤΕΡΑ ΑΡΝΙA ΣΤΗ ΣΟYΒΛΑ, ΜΕΤΡΗΜEΝΕΣ ΚΑΡEΚΛΕΣ ΣΤΑ ΤΡΑΠEΖΙΑ

Κοινοποίηση:
pasxa

Mόλις 1 στα 4 νοικοκυριά δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός αστικών κέντρων, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Μικρότερα οικογενειακά τραπέζια, λίγοτερα αρνιά στη σούβλα, περισσότερη μαγειρική στο σπίτι και ταξίδια μόλις για το 26%, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού Πάσχα των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά όσων θα τηρήσουν το έθιμο του σουβλίσματος αρνιού είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με παλαιότερα. Συγκεκριμένα, μόλις το 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί (32% το 2023), όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 67%.

Οσον αφορά την έξοδο του Πάσχα μόλις 1 στα 4 νοικοκυριά (26%) δηλώνει ότι θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων. Το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%.

Μάλιστα, τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Το 43% δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019.

IELKA1 d9c1e

Λιγότερα ψώνια

Το ψήσιμο στο φούρνο καταγράφεται αυξημένο, από 40% σε 46%. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε αγορές μικρότερες ποσοτήτων. Το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σουπερμάρκετ.

Θα πάρουν φωτιά οι κουζίνες των σπιτιών

Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη, σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι φθάνει το 50% (53% το 2023) και το 79% (62% το 2023) θα βάψουν μόνοι τους τα πασχαλινά αυγά.
Ενα μειωμένο ποσοστό 9% (έναντι 12% το 2023) δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα σε κάποιο μαγαζί εστίασης.

Αγορές για το πασχαλινό τραπέζι

Η πλειοψηφία των αγορών θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα μόνο το 35% θα πάει για ψώνια νωρίτερα. Το 4% θα κάνει τις αγορές του ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το 53% τη Μεγάλη εβδομάδα και το 9% τελευταία στιγμή.

IELKA2 be188

Ο «λογαριασμός»

Οσον αφορά τη συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα, το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. Το 26% θεωρεί ότι θα ξοδέψει τα ίδια με πέρυσι.
Εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέλθει σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα.

IELKA3 b67b0

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

  1. και γαμω τα ρεπορταζ, δωστε αυξηση στην κοπελα που εγραψε τιτλο οτι ειναι λιγοτερες οι καρεκλες, πετσομενοι!!! τι να πεις;

  2. ΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΣΚΑΜΠΟ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΞΑΝΑΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΝΤΕΡΛΙΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΝΙΑ ΤΙΣ ΣΥΚΩΤΑΡΙΕΣ & ΤΑ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΑ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΜΠΑΝΤΑΓΚΛΕΣΙΑΝΟΙ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΖΑΤΖΙΚΙΑ & ΣΑΛΑΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΝΤΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΙΚΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΠΥΡΙΝΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕΕΕΕΕΕ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΛΕΝΤΙ – ΣΟΥΒΛΕΣ -ΚΛΑΡΙΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΝ ΑΥΤΑ ΟΙ ΞΕΝΕΡΩΤΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ??????????????

  3. Βεβαια αυτο ειναι ψεμα. Θα τα πουμε τη μεγαλη εβδομαδα στα διοδια που θα ειναι πιτα με ουρες χιλιομετρων. Δεν εχει αλλαξει τιποτε εδω και 50 χρονια στο Ελλαδισταν. Εκτος απο τους λαθρο απλητους επιχειρηματιες χα χα χα. Το ιδιο συστημα στα σχολεια και τα φροντιστηρια με τα στουρναρια Ελληνακια που πανε ολη μερα σχολειο πρωι απογευμα για να εμπεδωσουν ολη αυτη την αχρηστη υλη και να μπουν μετα στο δημοσιο με εξτρα εξετασεις και πολυ μεσων και να παρουν με 2 πτυχια και αγγλικα 1000 ευρω και αν τα παρουν κι αυτα δουλευωντας πλεον μεχρι τα 67 η και τα 69 ετη για να ξεκουραστουν μετα για οσο ζησουν με τη πενειχρη συνταξη που θα παρουν. Αλλαξε κατι και δεν το ξερω ? Γιατι λειπω ηδη 19 χρονια απο εκει.

  4. Π@πάρια μάντολες. Όλα τα 5άστερα είναι φίσκα. Θα το δείτε και στα διόδια. Αρνιά, γουρούνια, δαμάλια θα κάνουν παρέλαση. Οι φτωχομπινέδες ας φάνε vegan κοκορέτσι.

  5. Να χ…..το εβραικο εθιμο των αρνιων! Κρεατακι ο καθενας της επιλογης του στο φουρνο με πατατουλες!

    1. Θα τα δεις από τη Γαλλία εσύ; Φυσικά και θα είναι φισκα όχι απο Έλληνες όμως. Εκτός εάν γυρίσουν οι απέξω για Πάσχα Ελλάδα..

  6. Παραμύθια του ιελκα και πράσινα άλογα. Φέτος που θα είναι 5νθημερη αργία και 5 Μαΐου το Πάσχα, κυνηγά και πιάσε τον νεοέλληνα από τας εξοχάς για να δουλέψει την Αναστάσιμη εβδομάς.

  7. ΚΑΛΥΤΕΡΑ!… ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΚΟ ΈΘΙΜΟ ΝΑ ΞΕΚΟΙΛΙΑΖΕΙΣ ΑΡΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!…
    ΨΗΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ-ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!…

  8. ΕΙναι πανακριβα τα παντα εγω ψωνιζω δυο φορες την εβδομαδα ψιλοπραγματα 3 – 4 προιοντα τα πιο φτηνα και αυτα που ειναι σε προσφορες συνηθως πληρωνω κοντα στα 20 ευρο…πριν κανα 2 χρονια πληρωνα 12 ευρο για τα ιδια προιοντα.
    Απο τον μητσοτακη μην περιμενετε τιποτα! δινει προτεραιοτητα σε αλλα πραγματα και οχι να ανακουφισει τον κοσμο που εχει οικονομικο προβλημα…δεν υπαρχουνε ψευτοδιλυμματα του τυπου σταθεροτητα η ασταθεια…παντου σε ολο τον κοσμο πλεον τα παντα ειναι ρευστα και υπαρχει ασταθεια δεν ξερεις τι θα
    ξημερωσει αυριο.

  9. ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΑΠΙΟΚΟΙΛΙΑΔΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΕΘΡΟ

    1. Που να πανε? Τι ειναι αυτο ρε φιλε. δε βαλατε μυαλο εκει στο Ελλαδισταν. Δε ξερεις οτι η εκκλησια ιδρυθηκε ουσιαστικα επι Τουρκοκρατιας στον Ελλαδικο χωρο για να αρπαξουν τις περιουσιες των Ελληνων ? Και μερικες ελαχιστες μια η δυο που κτιστηκαν πριν το 1453 μχ. χτιστηκαν πανω σε αρχαιους ελληνικους ναους περνοντας και τα υλικα του αρχαιου ναου για να κρατησουν την ενεργεια θετικη. Αυτη η μπουρδα με τη χριστιανικη θρησκεια ειναι αλλο ενα κολπο να μεινει ο Ελληνας στο πατο. Φυσικα το πετυχαν .Ποτε η εκκλησια δεν ηταν υπερ του Ελληνα. Ακομη και το αγιο ορος δηθεν αγιο ΠΟΤΕ δεν υποστηριξε την Ελλαδα ( βλεπε επιστολη που εστειλαν στον Χιτλερ η τους διαφορους τουρκους πασαδες. ) Οποιος ειναι χριστιανος δεν ειναι Ελλην.

Leave a Response