Τρόμαξαν μέχρι και οι επιστήμονες: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου που κρυβόταν σε βάλτους πριν από 47 εκατ. χρόνια – Ήταν μεγαλύτερο και από τον T-Rex

Κοινοποίηση:
fidi-1200x800

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα απομεινάρια του μεγαλύτερου φιδιού στον κόσμο, το οποίο παραμόνευε σε έλη πριν από 47 εκατομμύρια χρόνια.

Τα απολιθωμένα απομεινάρια του αρχαίου είδους φιδιού με το όνομα Vasuki Indicus δείχνουν ότι το τέρας ήταν τρομακτικά μεγάλο, μεγαλύτερο ακόμα και από έναν T-Rex, φτάνοντας τα 15 μέτρα.

Η ομάδα των Debajit Datta και Sunil Bajpai βρήκε τους σπονδύλους του γιγαντιαίου φιδιού σε ένα παλιό ανθρακωρυχείο στο Γκουτζαράτ της Ινδίας.

Τελικά, βρέθηκαν 27 σχετικά καλά διατηρημένοι σπόνδυλοι ακόμα συνδεδεμένοι. Καθένας είχε μήκος περίπου έξι εκατοστά και πλάτος δέκα εκατοστά.

Αυτό σημαίνει ότι το μήκος του φιδιού-τέρατος θα μπορούσε να φτάσει τα 15 μέτρα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φίδι πιθανότατα ανήκε στο είδος Madtsoiidae που ζούσε σε όλο το νότιο ημισφαίριο πριν από εκατομμύρια χρόνια.


27  σχετικά καλά διατηρημένοι σπόνδυλοι που ανήκουν στο φίδ που ονομάστηκε Vasuki Indicus βρέθηκαν στην Ινδία Φωτογραφία: AP

Πώς προήλθε το όνομά του

Το ενδιαφέρον όνομα Vasuki Indicus δόθηκε στο φίδι από τους δύο ιδρυτές που εμπνεύστηκαν από έναν δημοφιλή ινδικό θρύλο. Στον ινδική λαογραφία, ο Vasuki είναι ένας βασιλιάς φιδιών που διαθέτει τεράστια δύναμη. Συνήθως απεικονίζεται κρεμασμένος στο λαιμό του Σίβα, ενός από τους σημαντικότερους θεούς της ινδικής λαογραφίας.

Ο Debajit Datta ανέφερε: «[Το όνομα] είναι πολύ συμβολικό. Ο Vasuki είναι ο βασιλιάς μας.  Και αυτό εδώ, σαν κι αυτόν, είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο φίδι».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι λόγω του τεράστιου μεγέθους του, ήταν πιθανότατα ένα τρομακτικό αρπακτικό που γλιστρούσε αργά κατά μήκος της γης αρπάζοντας τους εχθρούς του.  Θα πρέπει να κυνηγούσε με παρόμοιο τρόπο με ένα φοβισμένο ανακόντα.

Ο Jesus Rivas, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο New Mexico Highlands, δήλωσε ότι το φίδι θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί να ζει σε έλη εξαιτίας του μεγέθους του.  Είπε: «Για να αναπνεύσει, το φίδι θα χρειαζόταν να σηκώσει τα πλευρά του, απαιτώντας πολύ μεγάλη μυϊκή προσπάθεια για την καταπολέμηση της βαρύτητας.  Αλλά με το σώμα του στο νερό, η αναπνοή ήταν πιθανώς ευκολότερη. Γι’ αυτό και πολλά μεγάλα φίδια σήμερα, όπως τα ανακόντα, είναι υδρόβια.»


Η άποψη του ορυχείου λιγνίτη Panandhro στο Γκουτζαράτ της Ινδίας, όπου βρέθηκαν οι απολιθωμένοι σπόνδυλοι Φωτογραφία: Reuters

Η σύγκριση με το μεγαλύτερο φίδι που είναι γνωστό στον άνθρωπο

Το Vasuki Indicus έχει συγκριθεί ακόμη και με τον εξαφανισμένο Titanoboa – το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο φίδι γνωστό στον άνθρωπο.  Παρόλο που δεν υπάρχει εδώ και 60 εκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι είχε συνολικό μήκος περίπου 12 μέτρα και ζύγιζε περίπου 1.135 κιλά.

Τα απομεινάρια του Titanoboa είχαν βρεθεί επίσης σε έναν ανθρακωρυχείο στα βάθη ενός κολομβιανού τροπικού δάσους. παρόμοιο με το Vasuki Indicus.  Αν και το μεγαλύτερο φίδι που ζει ακόμα σήμερα είναι ένα θηρίο 200 κιλών που φτάνει τα 8 μέτρα μήκος και με κεφάλι όσο το κεφάλι ενός ανθρώπου.

Αυτό το Βόρειο Πράσινο Ανακόντα βρέθηκε από τον τηλεοπτικό παρουσιαστή της άγριας ζωής, καθηγητή Φρικ Βονκ στην απομακρυσμένη Βραζιλία.

Το κολοσσιαίο φίδι είναι πολύ μεγαλύτερο από το προηγούμενο μεγαλύτερο γνωστό είδος – τον δικτυωτό πύθωνα, ο οποίος έχει μέσο μήκος 6,2 μέτρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response