Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση για να εμβολιάσουν τους πάντες

Κοινοποίηση:
κουλης

Τρέμουν στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν αποκλείει η επιστημονική κοινότητα. Όπως αναγνωρίζουν στο Μαξίμου, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η οριστική «ταφόπλακα» στους όποιους σχεδιασμούς για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εξ ου και το άγχος που εκδηλώνεται για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών, αλλά και η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων υπουργών να διαλαλούν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Όπως υποστηρίζουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι ρεαλιστικό ένα τυχόν νέο κλείσιμο του πληθυσμού, που ήδη έχει ταλαιπωρηθεί από τον ελλιπή σχεδιασμό, τα λάθη και τις αστοχίες του προηγούμενου διαστήματος.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι αυτή τη στιγμή λίγο περισσότεροι από 2.500.000 πολίτες και από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς πολλοί δείχνουν απρόθυμοι ή σκεπτικοί να εμβολιαστούν, κάτι που δυσκολεύει τη διαμόρφωση του τείχους ανοσίας.

Η προσπάθεια πειθούς δεν έχει αποδώσει, με τον μεγάλο «πονοκέφαλο» να αφορά κάποιες ηλικιακές ομάδες που ακόμα δεν έχουν ανταποκριθεί, όσο αναμενόταν, καθώς και συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου η προσέλευση για εμβολιασμούς είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.

Στοχευμένα μηνύματα – Σύμμαχος του Μαξίμου η Σακελλαροπούλου
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το σχέδιο «στοχευμένων μηνυμάτων» της κυβέρνησης προς τους… κακούς και ανυπάκουους πολίτες.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει ότι «μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», προκαλώντας εσωκομματικές μουρμούρες και αναγκάζοντας την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να τον «αδειάσει», κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή: «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα (απόλυσης ανεμβολίαστου εργαζομένου). Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια ζωηρή συζήτηση, η οποία θα απασχολήσει αναπόφευκτα (απασχολεί και άλλες χώρες) και στην οποία κατατίθενται όλες οι απόψεις» τόνισε χαρακτηριστικά, με σαφείς αποστάσεις από τον κ. Γεωργιάδη.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι, εφόσον υπάρξουν κάποια στιγμή διαθέσιμα εμβόλια προς όλους, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους, όπως μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που τώρα είναι κλειστοί και πρόκειται να ανοίξουν. Τέτοιοι θα μπορούσαν να αφορούν την εστίαση, δηλαδή εστιατόρια και καφέ, ενώ υπό εξέταση φέρεται ότι είναι η άρση των υποχρεωτικών self tests και των περιορισμών στα ταξίδια μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Πάντως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι όποιοι συνταγματικοί περιορισμοί τίθενται, με το Μαξίμου να σκέφτεται την επιβολή της υποχρέωσης στον εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Σε αυτό έχει σύμμαχο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, υποστήριξε μπροστά στις κάμερες ότι η άρνηση εμβολιασμού δεν υποστηρίζεται από το Σύνταγμα και ότι «η άποψη πως ο εμβολιασμός είναι ατομικό δικαίωμα επιλογής είναι πολύ εσφαλμένη».

Ήδη, αποφασίστηκε υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στην ΕΜΑΚ και όπως όλα δείχνουν κατόπιν και της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη, θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Η κυβέρνηση αναμένει εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε ύστερα από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις. Ήδη πάντως το θέμα φαίνεται να αφορά τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, τους εκπαιδευτικούς καθώς τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας.

Προς το παρόν, ωστόσο, η επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού αντιμετωπίζει προβλήματα παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτική είναι η αναγνώριση του γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια ούτε δυνατότητα να ανοίξουν πολλά ραντεβού. «Δεν γνωρίζω τις παραδόσεις Ιουνίου και Ιουλίου της Johnson & Johnson, ούτε της Pfizer για το τέλος Ιουλίου. Δεν ρισκάρουμε πρόβλεψη όταν λείπουν στοιχεία» σημείωσε με νόημα.

Εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα
Η αποτυχία να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με αυτά, διαπιστώνεται απροθυμία ενός μεγάλου αριθμού πολιτών να εμβολιαστούν και ουσιαστικά άνω του 70% εμβολιασμένοι (συμπεριλαμβανομένων και των κλεισμένων ραντεβού που δεν έχουν ακόμα γίνει) είναι μόνο οι ηλικίας άνω των 60.

Όσο πιο νέοι σε ηλικία τόσο μειώνεται το συγκεκριμένο ποσοστό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Ο άριστος της Νέας Τάξης παίρνει κακούς βαθμούς στις τακτικές πλύσης εγκεφάλου του λαού. Τώρα σταδιακά θέλει να περάσει στην άσκηση βίας κατά εκατομμυρίων πολιτών (ξεκινώντας με ψυχολογική και οικονομική βία).

  2. Θα περιμένω ανεμβολίαστος μέχρι να εξαφανιστειτε από τον χάρτη.

  3. Μάλλον οι πιο πολλοι από αυτους που τους ψηφίζουν μπολιαστηκαν . Αιντε να ξεσκαρταρουμε σας λαός σιγά σιγά.

  4. Να κάνουν το εμβόλιο στις γυναίκες τους και τις κόρες τους πρώτα και μετά ίσως ίσωςςςςςς το σκεφτούμε

  5. ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΡΕ ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ!!!

  6. Τεραστια τα ποσοστά των εμβολιασμενων, δε θελω να σκέφτομαι τι διωγμούς θα υποστουμε οι ανεμβολιαστοι από τον Οκτώβριο.

Comments are closed.