Τρέμει την ακρίβεια το 56% των πολιτών!

Κοινοποίηση:
ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Η αγωνία των Ελλήνων καταναλωτών για την κάλυψη των βασικών αναγκών -εν μέσω συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος- αποτελεί μία από τις κυρίαρχες καταναλωτικές τάσεις στη χώρα μας. όπως αποτυπώνεται στη νέα καταναλωτική έρευνα της ΕΥ, Future Consumer Index Ελλάδα 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 56% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι ανησυχεί πάρα πολύ για το αυξημένο κόστος ζωής και 40% για την οικονομία γενικά. Συγχρόνως, δύο στους τρεις (ποσοστό 69%) εκτιμούν ότι το πρόβλημα του αυξημένου κόστους ζωής θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και δύο στους πέντε ή το 38% των πολιτών ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο.

Ένας στους δύο (ποσοστό 49%) αναφέρει ότι αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, ένας στους πέντε (19%) ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα βασικά έξοδα, όπως φαγητό, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση, και ένας στους δέκα (12%) ότι βασίζεται στην κυβερνητική στήριξη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά. Η τιμή παραμένει με διαφορά το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα. Μάλιστα, ποσοστό 71% των ερωτώμενων εκτιμά ότι θα παραμείνει το σημαντικότερο κριτήριο και σε τρία χρόνια από σήμερα.

Ποιες δαπάνες δεν κόβονται
Οι κατηγορίες δαπανών που ανθίστανται στην τάση αυτοπεριορισμού είναι τα τρόφιμα, τα ταξίδια και η τεχνολογία. Αναλυτικότερα, στα τρόφιμα -φρέσκα και κατεψυγμένα- σχεδόν τρεις στους τέσσερις καταναλωτές αναφέρουν ότι οι δαπάνες τους δεν θα αλλάξουν (58% και 53%) ή και θα αυξηθούν (16% και 18%). Σημαντική παραμένει, επίσης, η διάθεση για ταξίδια και τουρισμό, με δύο στους τρεις καταναλωτές (67%) να αναφέρουν ότι προγραμματίζουν κάποιο ταξίδι ή διακοπές για τους επόμενους έξι μήνες και σκοπεύουν να κλείσουν εισιτήρια ή και διαμονή, ή το έχουν ήδη κάνει. Μάλιστα, δύο στους τρεις θα δαπανήσουν τα ίδια (36%) ή περισσότερα (27%) από ό,τι ξοδεύουν συνήθως. Τρεις στους τέσσερις ερωτώμενοι (74%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αγοράσουν προϊόντα τεχνολογίας ή ηλεκτρικές συσκευές τον επόμενο χρόνο, επιβεβαιώνοντας ότι η τεχνολογία αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των καταναλωτών.

Πέφτουν τα… brands
Την ίδια στιγμή, ο υψηλός πληθωρισμός και η ανάγκη αναζήτησης φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά στην πιστότητα των καταναλωτών προς τα brands. Ένας στους δύο (53%) δηλώνει ότι οι μάρκες σήμερα αποτελούν λιγότερο σημαντικό κριτήριο σε όλες τις αγοραστικές αποφάσεις, ενώ μόλις ένας στους δέκα (11%) αναφέρει τη μάρκα του προϊόντος μεταξύ των σημαντικότερων αγοραστικών κριτηρίων σε τρία χρόνια από σήμερα. Μόνο 16% εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για μάρκες που εμπιστεύονται. Παράλληλα, οι μισοί (51%) έχουν αλλάξει τα brands που αγοράζουν, με τους περισσότερους από αυτούς (38%) να στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Τα ζητήματα της υγείας εξακολουθούν να ανησυχούν τους καταναλωτές, τρία χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό (61%) από το κόστος διαβίωσης (73%) και τα οικονομικά (64%). Ωστόσο, για πολλά προϊόντα, ιδίως τρόφιμα και είδη προσωπικής φροντίδας, το αν ένα προϊόν είναι υγιεινό και κάνει καλό στον καταναλωτή, παραμένει το δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο αγοράς μετά την τιμή, ενώ ένας στους τέσσερις (26%) αναφέρει ότι θα πλήρωνε περισσότερα για προϊόντα που προωθούν την υγεία και την ευεξία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

20 Σχόλια

  1. Η κλάψα και η γκρίνια είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα. Τώρα όμως που ο μέγας ηγέτης ξαναψηφίστηκε από τα πρόβατα, θα δούμε τι εστί βερίκοκο. Αλοίμονό μας εάν δεν γίνει κάτι δραστικό να αλλάξει την κατάσταση.
    Κούλα θα λέμε και θα κλαίμε!!!!!! Θα πάνε τα καλάθια σύννεφο. Να μην ξεχάσουν να τα γεμίσουν και με σανό, αρέσει στα πρόβατα. Pass, εμβόλια, rapid μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Μωρέ καλά μας κάνουν τέτοια βόδια που είμαστε και τους ξαναψηφίσαμε. Ο Δικτάτωρ κούλης θα εφαρμόσει πάνω μας όλα τα απωθημένα του από τις βρισιές που έτρωγε προεκλογικά (που πήγαν άραγε όλοι αυτοί που τον έβριζαν, μήπως ψήφισαν τον βιαστή τους ξανά….. μήπως έχουν το σύνδρομο της Στοκχόλμης);

  2. Σώπα όπου νάναι
    Θα σημάνουν οι καμπάνες,
    Σώπα όπου νάναι
    Θα σημάνουν οι καμπάνες,
    Σε λίγα χρόνια
    Θα γ@u@u€ με Κουπόνια!

  3. Βαρέθηκα 4 χρόνια τώρα να ακούω ” δεν έχω λεφτά ” , ” δεν τα βγάζω πέρα ” , ” παντού ακρίβεια ” κλπ και στην κάλπη τα ίδια χάλια….. Δεν λυπάμαι πλέον κανένα , και αν σε ένα μήνα δω τα ίδια δεν θα ξανά ασχοληθώ……. Κουπόνια , φούντ πας και επιδόματα μέχρι να σβήσει ο ήλιος….. Άδωνη βγάλε και καλάθι με σανό …………….

  4. Τρέμουν αλλά η κουλα κουλα.Μέχρι κ τον μπουμπούκο ψηφίσατε.Θα σας βολέψει κάπου ο αρχηγός αφού τον ψηφίσατε να δουλεύετε λίγο κ να παίρνετε πολλά να ζείτε καλά μ@λακες ε μ@λακες ΝΔ μέχρι το 2080 να βγάζετε ζωντόβολα δεν αξίζετε ούτε την μούντζα μας

  5. Μην βγάζετε τέτοιες ειδήσεις πλέον. Όλοι κλαίγονται και μόνο ένα 30% πληρώνει πάντα το μάρμαρο που δεν έβαλε χρόνια τώρα το χέρι στο μέλι. Ας δει κανείς την έκθεση της τράπεζας της Ελλάδας με τις καταθέσεις και τα Ε9 της ΑΔΑΕ καταλαβαίνει το 72% 2 σπίτια και άνω. Για δείτε πόσα καινούργια αυτοκίνητα των 30.000+ κυκλοφορούν. Άστε ρε το παραμύθι. Άντε πια.

  6. Να πάνε να γ@μηθουνε που τρέχουνε κιόλας.μια γκέισας κοινωνία που ψάχνει την τσαπου με το κερί.

  7. Να πάτε στο διαλο και ακόμη ακριβότερα ηλιθιοι

  8. Δε λυπαμαι κανεναν, πλέον…. Να ψοφησετε παντιοτρόπως Από πείνα, δίψα, πάχος… εμβόλια mrna, κι οτιδήποτε άλλο…. 50 χρόνια μ@κ,#κας λαός.Το λάθος επαναλαμβανομενο παύει να είναι λάθος . Αρκετά!!!

  9. Τωρα που η Κουλαρα βγηκε ενισχυμενη λετε να κοψει τα…κουπονια σιτησης ραγιαδες? Ωιμε αλι και τρισαλι! Αδωνι εμπαινε και γοητευε με τα….ανανεωμενα καλαθια! Βαλε και…τραχανα μεσα οχι μονο πιτουρα και σανο!

  10. Α, ναι;; Γι αυτό ψήφισαν Κούλη;;; Το παιδί του λαού;;; Ρε να πάει η φέτα στα 50 ευρώ…Η βενζίνη στα 40 ευρώ το λιτρο… το ψωμί 10 ευρώ η φρατζόλα!!! Φάτε Κούλη ρε γίδια…

  11. Ξεφτιλισμένοι ραγιάδες, ακόμη και στην ζούγκλα της Αφρικής είναι καλύτερα από το κωλοχανείο η Ελλάς, όπως την καταντήσατε. Είστε μικρά και δειλά ανθρωπάκια.!! Το τι πο@τσα έχετε να φάτε δεν λέγεται…..!!!!!!!!!
    Ουστ.! ρεμάλια του κερατά.!!!!

  12. ΕΛΑ ΕΛΑ ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ. ΒΕΛΑΞΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΕΕΕ…

  13. Όχι και την τρέμουν, την ψήφισαν με χέρια και με πόδια!!!
    Καλά ξεμπερδέματα τώρα ραγιάδες.

  14. καντε και το σκ@το σας παξιμαδι τωρα ηλιθια προβατα για να ζησετε οσο σας εμεινε γιατι σας κοβω κατα Σεπτέμβρη με καινουρια εμβολια πιο δραστικα

  15. Να χορτάσουν με αέρα και πολιτικό λόγο απο αυτούς που ψήφισαν.

  16. ολοι οι υπολοιποι δεν την τρεμουν για αυτο ψηφισαν κουλα..

  17. Τι κανει το 56%των πολιτων;Αγωνια:Μα εδω ενθουσιασμενο που τα προϊοντα εχουν πλεον την τιμη που τους αξιζει,ψηφισαν αυτον που τις ανεβαζει.Προς τι ο πονος και ο γοος;Το ευχαριστο αυτων των αποτελεσματων ειναι οτι δεν χρειαζεται,πλεον να αγχωνεσαι για το καλο των συνανθρωπων σου.Εναν αποθασισμενο αυτοχειρα δεν τον μεταπειθεις.

  18. Γι αυτό ψήφισαν Μητσοτάκη, για να έχουν πολλά κουπόνια…

Comments are closed.