Το ρίσκο έπιασε, χωρίς καραντίνα: Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που εφάρμοσε με επιτυχία την «Ανοσία της Αγέλης»

Κοινοποίηση:
virus-710x401

Σε αυτή τη μάχη με τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις των χωρών επιλέγουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στον πολύμηνο πόλεμο με τον ιό.

Η πλειονότητα των χωρών επιλέγει τη δύσκολη, αλλά δοκιμασμένη λύση της καραντίνας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η λογική της συγκεκριμένης τακτικής είναι να εμποδίσει την διασπορά του ιού, ώστε να νοσήσουν ταυτόχρονα όσο το δυνατόν λιγότεροι, προκειμένου να μην γονατίσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Μια επιλογή που αποδεικνύεται σωτήρια αν παρθεί τη σωστή στιγμή και όχι κατόπιν εορτής όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας.

Απαιτεί πειθαρχία, οργάνωση και ατομική υπευθυνότητα για να λειτουργήσει σωστά, αλλά όπως δείχνει και το παράδειγμα της Γιουχάν, αν γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, τότε μπορεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού.

Υπάρχει βέβαια και ο δύσκολος δρόμος της επιθετικής αντιμετώπισης του ιού, η μέθοδος της «Ανοσίας της Αγέλης». Οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης αμφιλεγόμενης μεθόδου δεν εφαρμόζουν την τακτική της καραντίνας καθώς αφενός δεν θέλουν να καταρρεύσει η οικονομία της χώρας, αφετέρου θεωρούν ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς κανείς δεν σου εγγυάται ότι μετά τη λήξη της καραντίνας ο ιός δεν θα επιστρέψει.

Επιλέγουν λοιπόν να μην πάρουν σκληρά μέτρα, αλλά να επιτρέψουν τη διασπορά του ιού, προκειμένου να μολυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ώστε να αποκτήσει ανοσία. Τα όποια μέτρα προφύλαξης αφορούν στις ευπαθείς ομάδες και πιο συγκεκριμένα στις ηλικίες άνω των 70. Οι υπόλοιποι αφήνονται να νοσήσουν προκειμένου να επέλθει η ανοσία της αγέλης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι κυνικό, καθώς ξεκινάει με την παραδοχή ότι θα έχει σίγουρα σημαντικό αριθμό νεκρών και παίζει με τη φωτιά καθώς γνωρίζει εξ αρχής ότι θα φέρει το σύστημα υγείας της χώρας στα όριά του.

Ως γνωστόν υπέρμαχος της συγκεκριμένης τακτικής ήταν ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος έπαιξε την Αγγλία στα ζάρια και μόλις είδε ότι η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και ο κίνδυνος να ζήσει ό,τι και η Ιταλία ήταν κάτι παραπάνω από ορατός πραγματοποίησε μια μεγαλοπρεπέστατη κυβίστηση, παίρνοντας αυστηρά μέτρα για να εμποδίσει την διασπορά του ιού.

Την τακτική της «Ανοσίας της Αγέλης» επέλεξε και μια χώρα που έχει τον πληθυσμό της Ελλάδας. Ο λόγος για την Σουηδία, η οποία μπήκε στη μάχη του κορωνοϊού (συνειδητά) χωρίς ασπίδα και μάλιστα δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει μαζικά τεστ για τα ύποπτα κρούσματα.

Τα τεστ που έγιναν ήταν ελάχιστα, καθώς όταν επιλέγεις την τακτική της «Ανοσίας της Αγέλης» δεν σε ενδιαφέρει να ιχνηλατήσεις τις επαφές των ασθενών που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό.

Στην ουσία η Σουηδία δεν πραγματοποιεί τεστ στους πολίτες και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (1639) είναι αποτέλεσμα των περιστατικών που είναι βαριάς μορφής, εμφάνισαν τα συμπτώματα και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Με αυτούς τους αριθμούς (16 νεκροί, ποσοστό θνησιμότητας 0,97%, το οποίο είναι πολύ πιο μικρό στην πραγματικότητα, αφού χιλιάδες κρούσματα δεν έχουν καταγραφεί), η κυβέρνηση του Στέφαν Λέφβεν δεν έχει προβεί σε κανέναν περιορισμό και έχει αρκεστεί μόνο σε προτροπές προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν πολύ, ενώ όσοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, να το πράξουν.

Δεν υπάρχει όμως καμία ποινική ρήτρα πίσω απ’ αυτό ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση. Όλα είναι στο χέρι του κάθε πολίτη ατομικά. Το μόνο που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας είναι ένα πρόγραμμα μέτρων, κυρίως φοροελαφρυντικών, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, ώστε να μην πληγεί βαθιά η οικονομία και να μπορέσουν να σταθούν οι εταιρείες που θα δουν υπαλλήλους τους να λείπουν από τη δουλειά λόγω του ιού.

Σε μια πρώτη ανάγνωση το μικρό ποσοστό θνησιμότητας δείχνει ότι το σχέδιο της «Ανοσίας της Αγέλης» εφαρμόζεται με επιτυχία στη Σουηδία. Κάποιοι όμως σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι είναι νωρίς ακόμα να κριθεί και ότι τα δύσκολα για τη Σουηδία είναι ακόμα μπροστά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύγκριση με το Ελληνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να γίνει, καθώς το σουηδικό είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Η Σουηδία χάρη στο σύστημά της απαριθμεί χιλιάδες αιωνόβιους, ενώ το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Ο Σουηδός επιδημιολόγος Tegnell, υπεύθυνος στρατηγικής στο χώρο της υγείας προέβλεψε μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν σε άλλες χώρες:

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνουμε για μερικές ημέρες. Πρόκειται για κάτι που είναι πιθανό να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα που να είναι βιώσιμο, απλά δεν γίνεται να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο για μήνες” δήλωσε ο Tegnell στο σουηδικό ραδιόφωνο, προβλέποντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν σε άλλες χώρες.

Εκτός από τη Σουηδία την τακτική της «Ανοσίας της αγέλης» επέλεξε και η Ολλανδία όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Mark Rutte: «Η πραγματικότητα είναι ότι στο εγγύς μέλλον ένα μεγάλο μέρος του ολλανδικού πληθυσμού θα μολυνθεί από τον ιό. Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και περισσότερο για να οικοδομηθεί η ανοσία της αγέλης και κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος πρέπει να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες όσο το δυνατόν περισσότερο». Το αν θα έχει την επιτυχία της Σουηδίας, θα φανεί στο χειροκρότημα…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

16 Σχόλια

  1. 1ον) Ή Ελλάδα είναι δυστυχώς , τελευταία -καί μέ διαφορά- στίς υποδομές απ’ όλες αυτές τίς χώρες , αλοίμονο ! (Γερμανία , Αγγλία , Σουηδία , ΙΤΑΛΙΑ κλπ. κλπ. …)
    2ον) Σήμερα οί Ευρωπαίοι μάς λένε ότι τά “χρωστάμε” όλα στόν… Τσιόδρα…!!! Ήμαρτον !!!…
    Δηλαδή εμάς μάς είπανε καθήστε στό σπίτι κι εμείς…καθίσαμε , έ ;
    Τό μεγαλύτερο όπλο αυτή τής λοίμωξης είναι ή ΣΥΝΑΡΘΡΟΙΣΗ ! Είναι ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ , ώστε μόλις κάποιος φορέας βρεθεί σέ απόσταση “αναπνοής” τόν κολάει ! Εμείς όμως τί κάναμε ;
    Καθίσαμε ΜΟΝΟΙ μας στό σπίτι μας ;;;
    ΟΧΙ βέβαια… Φέραμε καί τήν πολυπληθή παρέα μας γιά νά μιλάμε , νά παίξουμε κάνα χαρτάκι κι άλλα ευφάνταστα – ή καί όχι καί τόσο… Πήγαμε ώς μπουλούκι στίς παραλίες…Πήγαμε ώς ασκέρι στά βουνά…Δέ τό συζητώ καθόλου γι αυτούς πού βγάζουν βόλτα τα ζωάκια/παιδάκια κλπ. κλπ. …
    3ον) Είμαστε πλέον “αλλ’αντ’άλλων” πληθυσμός , μέ ολόκληρα “ασκέρια” ανθρώπων , οί οποίοι δέν ζούσαν σέ χώρες μέ τήν μεγαλύτερη ιδέα γιά τήν υγιεινή… Οί οποίοι συνεχίζουν νά ΣΥΝΑΡΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ ανενόχλητοι σέ πάρκα κλπ. γιατί , ποιός νά τούς υποδείξει αλλοιώς ;;;
    Αλλά έχουμε -ώς τώρα συμφωνώ , αλλά πιστεύω καί μετά- τά εντελώς λιγότερα κρούσματα ! Φταίνε οί … αγέλες :;; Καί οί… Τσιόδρες ;;;;
    Άν τό πιστεύετε , δικαίωμά σας…

  2. Μάλλον το ίδιο πήγε να κάνει και η Μέρκελ στη Γερμανία αλλά απέτυχε παταγωδώς. Μέχρι χτες οι Γερμανοί ήταν εντελώς στη κοσμάρα τους και ο κορονοϊός εξαπλωνόταν επειδή κανένας δεν τους έδινε ενημέρωση και δεν τους προειδοποίησε για τα κρούσματα. Μέχρι χτες ήταν όλα ανοιχτά και έβγαιναν όλοι και διασκέδαζαν και τώρα ξαφνικά έβγαλε διάγγελμα η Μέρκελ να κάτσουν σπίτια τους αφού έχει ήδη μολυνθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τώρα οι Γερμανοί τρέχουν πανικόβλητοι και αδειάζουν τα ράφια στα Σούπερ μάρκετ. Κατά τα άλλα οι Γερμανοί βρίζουν την Ελλάδα ενώ είναι χίλιες φορές χειρότεροι!!!

  3. Ρε παιδιά,επικοινωνούμε ή όχι,τα έχουνε ήδη πει πολλοί γιατροί και δεν έχει να κάνει με την παιδεία ενός λαού.Οι χώρες που έχουν υψηλό αριθμό ΜΕΘ(Αγγλία,Σουηδία,Γερμανία) ακολουθούν τη ”χαλαρή”καραντίνα για να μην παγώσουν την οικονομία τους διότι μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε πιθανή έξαρση.Η Ελλάδα δε μπορεί να ανταπεξέλθει σε ενα boom με τις υπάρχουσες υποδομές

  4. Οι Σουηδοί παλαιότερα πολεμικός βαρβαρικός λαός. Ενσωμάτωσαν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό,ακολούθησαν τον 16ο αιώνα την αίρεση του λουθηρανισμού,απέκτησαν εκτεταμένη παιδεία με αποτέλεσμα να γίνουν μία τεχολογική και βιομηχανική δύναμη.
    Σήμερα πρωτοπορούν στην παρακμή και τον εκφυλισμό. Το 90% των σουηδών γυναικών είναι πόρνες και το μεγαλύτερο ποσοστό των σουηδών ανδρών metrosexual ( γυναικωτοί).
    Ο πληθυσμός τους ελαττούται ραγδαίως, λόγω των εκφυλιστικών φαινομένων.
    Έχει ήδη μετατραπεί σε αποικία αφροασιατών.

  5. Βλακακο μονο σου εγραψες τα νουμερα Τι δεν καταλαβαινεις ρε σιχαμα τι???

  6. Το κλιμα εκει ειναι τελειως διαφορετικο απο της νοτιας Ευρωπης.Εκει εχει πολυ κρυο,χοντρο κρυο,χωρις υγρασια.Επισης εκει ειναι μαθημενος ο λαος να κλεινεται σπιτι του απο τις 7 το απογευμα και στις 9 ειναι τα παντα κλειστα.

  7. Διαβάστε τι έγραψε χρήστης σε άλλο μπλογκ ”Περυσι στην Ιταλια ειχε 472.000 κρουσματα γριππης και 9.000 νεκρους ηλικιωμενους αλλα κανεναν πανικο απαγορευσεις και μετρα οπως τα σημερινα. Φετος 60.000 κρουσματα και 4200 νεκρους στην Ιταλια και σπειραν τον πανικο”

    1. Ο καθένας γράφει ότι θέλει εσύ τους πιστεύεις;είναι δυνατόν να είχαν πεθάνει 9000 άτομα και να μην το μάθαινε κανείς τότε;;;

    2. Περίοδος εποχικής Γρίπης στην Ιταλία : 2018 – 2019. Στοιχεία Υπ. Υγείας της Ιταλίας.
      8.072.000 κρούσματα. Δηλαδή το 13,6% του πληθυσμού !
      Όσο για νεκρούς, δυστυχώς πολλοί…
      https://www.corriere.it/salute/speciali/2014/influenza/notizie/influenza-ogni-anno-italia-piu-7mila-morti-complicanze-55192e18-83a9-11e5-8754-dc886b8dbd7a.shtml?refresh_ce-cp
      https://www.epicentro.iss.it/ben/2019/luglio-agosto/sorveglianza-integrata-influenza-2018-19
      https://www.epicentro.iss.it/influenza/stagione-in-corso

    3. Σου απάντησα κ στο ΠΘ που γράφεις τις ίδιες μπούρδες.
      Σχολείο έχεις πάει ;
      Τα ποσοστά σου λένε κάτι ;
      Ποσοστό θανάτου με γρίπη 0,2%, με covid 4%
      20 φορές πάνω. Καταλαβαίνεις τη διαφορά ή όχι ;;;

  8. Οι βορειευρωπαιοι και ιδιαιτερα οι σκανδιναυοι ειναι πιο πειθαρχειμενος και μορφωμενος λαος απο εμας.

    1. Οι Σουηδοι που δινουν ασυλο σε επιβεβαιωμενους τζιχαντιστες και αφηνουν ελευθερους μουσουλμανους βιαστες ειναι οι μεγαλυτεροι μαλακες της Ευρωπης και θα γινουν τριτοκοσμικη χωρα σε 50 χρονια.

    2. Ναι και δεν ειδες πως καλοπερνανε με τους αραπακους λαθραιους εκει πανω (εχουν και γυναικα-λεσβια αρχιεπισκοπο που βγαζει τους σταυρους απο τις εκκλησιες)

      1. Και το δικό τους εθνικιστικό κόμμα είναι πλέον δέυτερο και πάει για πρώτο!!!Ήδη έχουν αρχίσει να διώχνουν τους Λάθρο!!!Εμείς εδώ οι Ράμπο του πληκτρολογίου να δούμε ποότε θα ξυπνήσουμε που κράζουμε του Σουηδούς αλλά μαζέυουμε συνέχεια Λάθρο ψευτο-πρόσφυγες Τζιχαντιστές και κοντέυουμε να έχουμε του διπλάσιους απο την Σουηδία.

  9. Οι Σουηδοί μόνο μαλάκες δεν είναι. Για μαλάκες ψάξτε στα νότια.

    1. Σωστος,,,αστους να γραφουν μαλακιες,,οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια..

Comments are closed.