Το Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν, ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει μόνο γυναίκες καθηγήτριες…

Κοινοποίηση:
fotografia-1835-aintxofen-ollandia-foytoyristiko-ktirio

Μόλις το 14% των ακαδημαϊκών θέσεων στις επιστήμες STEM καταλαμβάνεται από γυναίκες. Το Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τα πράγματα, ανακοίνωσε μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία.

Η καθηγήτρια Πληροφορικής Αλεξία Αθανασοπούλου από την Πάτρα έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ στην Ολλανδία, όπου ένιωσε έντονα τις διακρίσεις απέναντι στο φύλο της. «Η αναλογία των αντρών προς τις γυναίκες ήταν πολύ υψηλή, κι αυτό είχε επιπτώσεις στην επαγγελματική νοοτροπία. Καθώς έχω σπουδάσει μηχανικός υπολογιστών, κάποιες φορές με ρωτούσαν: “Αφού είσαι κορίτσι, γιατί ασχολείσαι με αυτό;” Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να απαντήσω συχνά σε αυτή την ερώτηση».
Η Κάτια Κοξένογλου στο Sputnik: «Πρέπει να αποδείξουμε οι γυναίκες πως έχουμε θέση στο ποδόσφαιρο»
Όταν όμως η Αθανασοπούλου πήρε την υποτροφία «Ειρήνη Κιουρί» από το Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν, μιας άλλης ολλανδικής πόλης, παρατήρησε τις διαφορές στην κουλτούρα, την οποία χαρακτήρισε «ανοιχτή» στο βιογραφικό της στη σελίδα του Πανεπιστημίου. Πράγματι, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα ξεχωρίζει για τις πολιτικές που έχει υιοθετήσει προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων στις επιστήμες.

Ανισότητες στις θετικές επιστήμες
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 48% των αποφοίτων, κατέχουν μόλις το 24% των ακαδημαϊκών θέσεων, ποσοστό που στις επιστήμες STEM κατρακυλά στο 15%. Με αυτές τις στατιστικές κατά νου, το Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν ανακοίνωσε μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία: ότι από εδώ και στο εξής θα προσλαμβάνει μόνο γυναίκες σε ακαδημαϊκές θέσεις, σε κάθε επίπεδο, μέχρι το ποσοστό τους να αγγίξει το 30% σε όλα τα τμήματά του.

Όσο για την υποτροφία «Ειρήνη Κιουρί» που κέρδισε και η Πατρινή καθηγήτρια, συνοδεύεται από ερευνητικούς πόρους της τάξεως των 100.000 ευρώ σε γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε επιστήμες STEM.

Εκατό γυναίκες skydivers ετοιμάζονται για ταυτόχρονο άλμα με αλεξίπτωτο μετά τον κορονοϊό
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πανεπιστήμιο παίρνει μέτρα υπέρ της φυλετικής ισότητας. Το 2017 το Πανεπιστήμιο του Έσεξ αποφάσισε να δώσει αύξηση στις γυναίκες ακαδημαϊκούς, θέλοντας να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές των φύλων στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πολέμιοι τέτοιων αποφάσεων. Πρόσφατα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», το Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν βρέθηκε απολογούμενο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την κατηγορία ότι κάνει διακρίσεις υπέρ των γυναικών. Σε περίπτωση που κριθεί ότι παραβιάζει τους κανονισμούς, όταν βγει η απόφαση τον Ιούλιο, οι επικεφαλής θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους.

Άλλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε αποσπασματικές πρωτοβουλίες όπως αυτές του Έσεξ και του Αϊντχόφεν. «Θα προτιμούσα να δω να αντιμετωπίζονται τα συστημικά προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρά να προσλαμβάνονται υποομάδες σαν να απολαμβάνουν κάποια εύνοια. Ποιος θα ήθελε να του πουν έπειτα από χρόνια ότι κατέκτησε μια θέση “επειδή ήταν γυναίκα” και όχι για την ευφυΐα του;» σχολιάζει σχετικά η Αθίν Ντόναλντ, φυσικός στο Κέιμπριτζ.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. αλλά πως ξεχωρίζουν ποιος είναι γυναίκα; με τα άλλα φύλα τι γίνεται; σοβαρές ερωτήσεις που χρήζουν σοβαρών απαντήσεων.

Comments are closed.