Το Κοινοβούλιο της ΕΕ ψηφίζει την «Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη»

Κοινοποίηση:
ΤΕΧΝΗΤΗ-ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το πρώτο ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το CNBC αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του AI Act , ένα σαρωτικό νομοθέτημα που έχει ως στόχο να δημιουργήσει προστατευτικές μπάρες γύρω από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η πράξη, η οποία συγκέντρωσε 523 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 49 αποχές την Τετάρτη, αποτελεί μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την προληπτική αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων και προκλήσεων που θέτουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η πράξη της ΕΕ για την ΤΝ ακολουθεί μια διαφοροποιημένη προσέγγιση, κατατάσσοντας τις τεχνολογίες ΤΝ σε διάφορες κατηγορίες κινδύνου που κυμαίνονται από το «απαράδεκτο» έως την υψηλή, μεσαία και χαμηλή επικινδυνότητα. Οι τεχνολογίες που κρίνονται «απαράδεκτες», όπως εκείνες που επιτρέπουν την ευρεία παρακολούθηση ή χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, θα απαγορεύονται εντελώς βάσει των νέων κανόνων. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, τα οποία περιλαμβάνουν εφαρμογές σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και οι υποδομές ζωτικής σημασίας, θα υπόκεινται σε αυστηρές υποχρεώσεις και αυστηρές δοκιμές προτού επιτραπεί η κυκλοφορία τους στην αγορά.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, πανηγύρισε την ψήφιση της πράξης, δηλώνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η Ευρώπη είναι ΤΩΡΑ παγκόσμιος ρυθμιστής προτύπων στην τεχνητή νοημοσύνη». Το συναίσθημα αυτό επαναλήφθηκε από την Ρομπέρτα Μετσόλα, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία χαιρέτισε την πράξη ως «πρωτοποριακή» και τόνισε τον ρόλο της στην ενεργοποίηση της καινοτομίας με παράλληλη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, ο δρόμος για την εφαρμογή της Πράξης Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να είναι δύσκολος. Όπως αναγνώρισε ο Ντράγκος Τουντόρατσε, νομοθέτης που επέβλεψε τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τη συμφωνία, «το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η εφαρμογή». Η πράξη προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου τον Μάιο, αφού υποβληθεί σε τελικούς ελέγχους και λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει μια σταδιακή διαδικασία εφαρμογής από το 2025 και μετά.

Η κίνηση της ΕΕ να ρυθμίσει την τεχνητή νοημοσύνη έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την πιθανή κατάχρηση της τεχνολογίας, ιδίως στο πεδίο των deepfakes – ψευδών γεγονότων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο. Με μια σειρά από κρίσιμες παγκόσμιες εκλογές στον ορίζοντα φέτος, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν την πρόκληση της καταπολέμησης της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης που διευκολύνεται από την ΤΝ.

Νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν επαινέσει τον νόμο για την ΤΝ ως σημαντικό ορόσημο στη διεθνή ρύθμιση της ΤΝ, ενώ ορισμένοι παραλληλίζουν τον πρωτοποριακό ρόλο της ΕΕ στην προστασία των δεδομένων με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Ο Steven Farmer, ειδικός σε θέματα ΤΝ στη διεθνή δικηγορική εταιρεία Pillsbury, σημείωσε: «Το μπλοκ κινήθηκε νωρίς στη βιασύνη να ρυθμίσει τα δεδομένα, δίνοντάς μας τον ΓΚΠΔ, προς τον οποίο βλέπουμε μια παγκόσμια σύγκλιση. Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να είναι μια περίπτωση επανάληψης της ιστορίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Δεν υπάρχει για εμάς αυτήν η αποτυχία. Ας ψηφίζει ότι θέλει. Σύντομα θα ανεξαρτοποιηθούμε απ την φρίκη της EU-SSR!

Comments are closed.