Τον… χαβά της η Ολλανδία: Παραδίδει 3 ακόμη μαχητικά F-16 για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη Ρουμανία

Κοινοποίηση:
MAK

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία σε συνολικά 3 δισεκ. ευρώ το 2024

Η Ολλανδία θα παραδώσει σήμερα 17/4 ακόμη 3 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στη Ρουμανία, όπου Ουκρανοί πιλότοι και προσωπικό εδάφους διδάσκονται πώς να πετάνε και να συντηρούν τα αεροσκάφη.
Επισημαίνεται πως η Ολλανδία είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από διεθνή συνασπισμό που θα προμηθεύσει την Ουκρανία με F-16 για να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα απέναντι στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η Δανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ αναμένουν να παραδώσουν τα πρώτα από δεκάδες μαχητικά αυτού του τύπου στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι αφού καθιέρωσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων και ξεκίνησαν την αποστολή μαχητικών.
Οι Ολλανδοί έχουν ήδη παραδώσει οκτώ από τα υποσχεθέντα συνολικά 18 μαχητικά F-16 στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης από τον Νοέμβριο.
Υποσχέθηκαν επίσης να παραδώσουν συνολικά 24 F-16 για χρήση στην Ουκρανία, με τα πρώτα να αναμένεται να φτάσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να προστεθούν στις προηγούμενες παραδόσεις των αεροσκαφών από τις ένοπλες δυνάμεις της Δανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σχολίασε τον περασμένο μήνα ότι τα F-16 δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και θα καταρριφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται πως η ολλανδική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία σε συνολικά 3 δισεκ. ευρώ το 2024 και έχει δεσμεύσει το ίδιο ποσό για το 2025.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response