Τι συμβολίζουν τα κεριά στην εκκλησία και γιατί δεν πρέπει να σβήνονται νωρίς

Κοινοποίηση:
1

Μέσα στην εκκλησία, το κάθε τι έχει έναν δικό του συμβολισμό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα κεριά που ανάβουν οι πιστοί και δεν είναι σωστό να τα σβήνουμε νωρίς. Χαρακτηριστικά τα λόγια του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά: «Πάσα τελετή και παν επί μέρους στοιχείον αυτής, και το πλέον έτι φαινομενικώς μικρόν και ασήμαντον είναι σύμβολον και εγκρύπτει την υπέρ λόγον αλήθειαν, την οποίαν συμβολίζει, και ως εκ τούτου έχει δύναμιν και λόγους και σημασίαν».

Τα κεριά συμβολίζουν το Φως του Χριστού, τη φλόγα της πίστεως. Πίσω από το άναμμα των κεριών κρύβεται βαθύτατος συμβολισμός. Έχετε, λοιπόν, αναρωτηθεί γιατί δεν πρέπει να σβήνονται νωρίς;

Μαθαίνουμε από τον Συναξαριστή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, ότι υπήρχε κάποιος ονόματι Ονησιφόρος, στον τάφο του Αγίου, ο οποίος είχε την διακονία να ανάβει και να σβήνει τις λαμπάδες και τα κεριά που έφερναν οι Χριστιανοί μπροστά στην εικόνα του Αγίου, όταν πήγαιναν να προσκυνήσουν.

Εκείνος λοιπόν, βιαζόταν και τα έσβηνε πριν αυτά καούν επαρκώς. Μια νύκτα, φάνηκε σε αυτόν στον ύπνο του ο Άγιος και του είπε: «Γνώριζε Ονησιφόρε, ότι αυτό που κάνεις δεν μου αρέσει. Γνώριζε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο και τον εαυτόν σου βλάπτεις, αλλά και εκείνους που φέρνουν τα κεριά και τις λαμπάδες. Γιατί, όσο περισσότερο καίγονται οι λαμπάδες μπροστά από τις Εικόνες, τόσο περισσότερο καίγονται οι αμαρτίες εκείνου που με πίστη τις φέρνει. Όταν όμως τις αφαιρούν, και εκείνος ο οποίος τις φέρνει, χάνει τον μισθό του, και εκείνος που τις αφαιρεί θα έχει κόλαση στην ψυχή του.

Ο Ονησιφόρος, δεν έδωσε και πολύ σημασία, αλλά πράγματι σταμάτησε για λίγο καιρό να βιάζεται να τις σβήνει. Μια νύκτα, κάποιος Χριστιανός, πήγε δύο πολύ ωραίες λαμπάδες και αφού προσκύνησε παραμέρισε λίγο να προσευχηθεί και μετά έφυγε. Τότε ο Ονησιφόρος πήγε να τις σβήσει, επαναλαμβάνοντας δηλαδή αυτή του την κακή συνήθεια. Τότε, αμέσς ο Άγιος του είπε με φοβερή φωνή: «Πάλι τα ίδια άρχισες Ονησιφόρε;». Αμέσως τότε από τον φόβο του, έπεσε ο Ονησιφόρος λιπόθυμος και μόλις ήλθε πάλι στον εαυτό του, μετανόησε για την πράξη του και έκτοτε δεν την επανέλαβε, αλλά και μάθαμε την ωφέλεια που προκύπτει από μια τόσο απλή και ευλαβική πράξη, που όταν γίνεται με πίστη, έχει τεράστια δύναμη.

Πηγή: Ορθόδοξες Απαντήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Υπάρχει λόγος που σβήνονται γρήγορα. Όσα κιλά περισσότερο απόκερο μαζευτούν τόσο πιο φθηνά αγοράζεις τα επόμενα κεριά. Όλα έχουν την αιτία τους. Και αν μάλιστα το κερί το αγοράζει ο Ναός από το κηροπλαστείο που ανήκει στην Μητρόπολη τότε καταλαβαίνετε……………….

  2. σε καθε ενορια σημερα σε καθε λειτουργια υπαρχει ενας κακομουτσουνος γερος ή γρια που μολις αναβεις το κερακι μετα απο πεντε το πολυ λεπτα παει και το
    σβηνει,κανοντας οικονομια στα κερια… που αφενος τα χρυσοπληρωνουμε αφετερου δε ξαναχρησιμοποιουνται…ΑΙΣΧΟΣ

  3. Ευγε στο site που κανει αναρτησεις σχετικα με τις ιερες παραδοσεις μας.

Comments are closed.