Τι μπορούσες να αγοράσεις το 1999 με χίλιες δραχμές;

Κοινοποίηση:
xilies_321 (1)

Θυμάστε την εποχή που είχαμε ακόμα δραχμές; Μπορεί για όσους ήταν μικροί τότε, αλλά για τους μεγαλύτερους δεν είναι απλά μια ανάμνηση. Είναι το νόμισμα με το οποίο μεγάλωσαν ή πληρώθηκαν από την πρώτη τους δουλειά. Και δεν είναι σπάνιο να τους ακούς να λένε ότι τότε με τις δραχμές ήταν αλλιώς.

Αν είχαμε ένα χιλιάρικο στην τσέπη, νιώθαμε πράγματι ότι είχαμε λεφτά. Τώρα το χιλιάρικο αντιστοιχεί σε 2,93 ευρώ και ξέρουμε όλοι πως σε καμία περίπτωση δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε χρήματα πάνω μας. Δυο εισιτήρια του μετρό και ένα μπουκαλάκι νερό. Αυτό μόνο.

Με δυο ευρώ σήμερα αγοράζεις έναν καφέ, χωρίς να κάτσεις. Τότε με το χιλιάρικο έπαιρνες καφέ που είχε 500 δραχμές, ένα νερό 50 δραχμές, ένα κουλούρι το ίδιο και είχες και ρέστα.

Με τα 2,93 δύσκολα θα βρεις κάπου για να κάτσεις να πιείς τον καφέ σου. Παλαιότερα μπορούσες να πας σε καλό μαγαζί να πληρώσεις 900 δραχμές και να έχεις και ρέστα.

Αλλά και κάποια άλλα από τα πράγματα που μπορούσες να αγοράσεις σε ένα σούπερ μάρκετ ή φούρνο το 1999:

1 μπουκάλι αγελαδινό γάλα: 240 δραχμές (70 λεπτά). Σήμερα ξεκινάει από 80 λεπτά – αν είναι της εταιρείας του σούπερ μάρκετ και φτάνει στα 1,80 €.

Τυρόπιτα: 100 δρχ. (29 λεπτά). Σήμερα ξεκινάει από 1 ευρώ η σφολιάτα και ανεβαίνει η τιμή.

Τυρογαριδάκια: 100 δραχμές (29 λεπτά), σήμερα από 1,00 €.

1 κιλό ψωμί: 160 δραχμές (47 λεπτά), σήμερα από 1.60 €.

Πάστα: 400 δραχμές (1,17 ευρώ), σήμερα κατά μέσο όρο 2,50 €.

Πιτόγυρο: 250 δραχμές (73 λεπτά), σήμερα από 2,50 €.

Σοκολάτα 100gr: 300 δραχμές (90 λεπτά), σήμερα φτάνει το 1,40 €.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

  1. Δεν φταίει το νόμισμα φταίνε οι φόροι, αυξημένο φπα τότε 17 τώρα 24, αυξημένοι φόροι στα καύσιμα στους οποίος μπαίνει και φπα, ενφια (αυξάνει τα ενοίκια) κτλ κτλ

  2. Το 1985-86 πιτσιρίκι με ένα 100στάρικο, έπαιρνες έναν Ποπάυ, ένα Μίκυ Μάους , ένα παγωτό ξυλάκι, μία πορτοκαλάδα και σου έμενε χαρτζιλίκι για το αυριανό διάλειμμα……Χρόνια που περνούν που δε θα ξαναρθούν……

  3. Το πιτογυρο εχει “ξεφυγει” πολυ.
    Στη Θεσ/νικη εχει 3.40€…

  4. μιζερα και πληθωριστικα χρονια, οσοι τα εχουν ζησει ξερουν

  5. Αν πας να πάρεις ένα νεράκι να ξεδιψάσεις και σου πει 170 δραχμές… τον δέρνεις η όχι;
    Αν γυρίσουμε σήμερα σε δραχμές και καταλάβουμε τις τιμές που έχουν πάει τα προϊόντα, θα παίζουμε ξύλο παντού!

  6. Έλεγες τα κάλαντα και γινόσουνα πλούσιος αχ εποχές και τότε με στη πείνα και τη ξεφτίλα με τους μπαστάρδους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μας κατέστρεψαν όλους……… ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΝΔ ΜΑΛΑΚΕΣ

  7. Με το Ευρω εχει χαθει η εννοια του χρηματος!!!!!! Το Ευρω συνεφερε μονο π. χ. στην Γερμανια που εχει βαρια βιομηχανια και οχι χωρες οπως η Ελλαδα!!!!!! Το χαρτονομισμα των 50 ευρω ειναι 17 χιλιαδες δρχ. , δηλαδη περιλαμβανει ενα δεκαχιλιαρο, ενα πεντοχιλιαρο και δυο χιλιαδες δρχ. Ειχες το πεντοχιλιαρο στην τσεπη και ησουν Αυτοκρατορας, τωρα εχεις τα 50 € και εισαι ..ταπι και ψυχραιμος !!!!! Εφεραν το Ευρω στην χωρα χωρις να ειναι προετοιμασμενη και πεταχτηκαν οι τιμες στα υψη!!!!! Ενα σουβλακι πιτα γυρο 2,70€ !!!!!! Και μη χειροτερα, ενα φραπε 3€, δηλαδη ενα χιλιαρικο κλπ , κλπ !!!!!!

  8. Γειά σου ρε πατριοτ γίγαντα.
    Τί όμορφη φωτογραφία μας έβαλες;!
    Να σαι καλά που μας δίνεις κουράγιο.
    Όχι σαν το ρεντ μπουλ (άκου ρεντ μπουλ!) που όλο “Σοκ”, μαλλί και τρόμο μας πασσάρει

  9. Με τον ινφλουένσερ της εποχής τότε Σπύρο Παπαδόπουλο να μας λέει σε διαφήμιση του συστήματος “με το ευρώ καλύτερα” …
    Καταστροφή εντελώς!

  10. Ax τι μου θυμησατε τωρα ωραια χρονια….με το ευρο περνουμε την συνταξη των 500ευρο και την ιδια μερα εξαφανιζετε.
    Κανεναν κομμα δεν ακουσα να πει για την ακριβεια που μας εχει ρημαξει απο αυτους που ειναι στην βουλη…οταν εχεις πορτοφολι γεματο τι σε νοιαζει για τον πονο του αλλου.

Comments are closed.