Τι είναι ο είλεος: Οι δύο κατηγορίες και τα συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή

Κοινοποίηση:
Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

Η Φώφη Γεννηματά μεταφέρθηκε εκτάκτως στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα από είλεο, με την κατάστασή της να προκαλεί ανησυχία.

Ο ειλεός ή απόφραξη του εντέρου είναι η κατάσταση κατά την οποία η προώθηση του εντερικού περιεχομένου μειώνεται ή φράζει πλήρως και οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρονται στο λεπτό έντερο.

Χαρακτηρίζεται από διαταραχές στη διάταξη των εντερικών ελίκων, τον περισταλτισμό, την αιμάτωση, την κινητικότητα της τροφής εντός του εντερικού αυλού που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα και έντονο κοιλιακό άλγος.

Μάλιστα, σε προχωρημένα στάδια παρουσιάζεται εντερική νέκρωση και οξεία κοιλία, όπου απαιτείται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Επίσης, ο ειλεός χωρίζεται στον αποφρακτικό και στον παραλυτικό ειλεό.

Ο αποφρακτικός ειλεός μπορεί να σε οφείλεται:

Εγκολεασμό
Συμφύσεις
Συστροφή
Περίσφιξη
Ενδοαυλική απόφραξη
Ο παραλυτικός ειλεός οφείλεται σε διαταραχές της νεύρωσης του εντέρου όπου παρατηρείται μειωμένος έως ανύπαρκτος περισταλτισμός, ατονία και στάση του εντερικού περιεχομένου, χωρίς να υπάρχει εξεσημασμένη απόφραξη (εκτός αν η παράλυση οφείλεται σε προϋπάρχοντα αποφρακτικό ειλεό) και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, ονομάζεται μετεγχειριτικός ειλεός.

Τα συμπτώματα του ειλεού

Διάχυτος σπλαχνικός κοιλιακός πόνος, έντονος στον αποφρακτικό ειλεό
Διάταση κοιλιακών τοιχωμάτων και μετεωρισμό που είναι πιο εμφανή στον παραλυτικό ειλεό
Δυσκοιλιότητα
Ανορεξία
Ναυτία και χολώδεις ή κοπρανώδεις εμέτους
Απουσία εντερικών αερίων (φύσεις)
Αιματηρές κενώσεις
Από τη φυσική εξέταση στον αποφρακτικό ειλεό υπάρχει επίταση των εντερικών ήχων ενώ στον παραλυτικό πλήρης έλλειψη τους
Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
Αφυδάτωση
Σε περίπτωση αποφρακτικού ειλεού, αν η ισχαιμική περιοχή του εντέρου εκραγεί θα υπάρχει συμπτωματολογία οξείας κοιλίας με έντονους πόνους, πυρετό, καταπληξία, σύσπαση και ευαισθησία κοιλιακών τοιχωμάτων.

«Στον παραλυτικό ειλεό η διάτρηση του εντέρου μπορεί να προκληθεί λόγω υπερανάπτυξης της βακτηριακής χλωρίδας, επιλοιμώξεων και τελικά σήψης που οφείλεται στην παρατεταμένη στάση και ανεπαρκή απορρόφηση της τροφής. Το αποτέλεσμα εδώ όπως στη περίπτωση του αποφρακτικού ειλεού θα είναι περιτονίτιδα με συμπτωματολογία οξείας κοιλίας» όπως αναφέρεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. το είπαν ειλεό για να μην πουν την “κακή λέξη” ! ΠΌΣΟ τραγικοί ;;

Comments are closed.