Τι έλεγαν οι πολίτες το 1987 όταν τους ρωτούσαν αν τους αρέσει ο ΦΠΑ!Δείτε ρεπορτάζ της ΕΡΤ πριν από 37 χρόνια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
ΕΡΤ

Το 1987 ήταν το έτος που ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα με τους πολίτες να μην ξέρουν πολλές φορές καν τι είναι.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ μοιάζουν με… τρολάρισμα, αν σκεφτεί κανείς πόσες συζητήσεις και αναλύσεις έχουν γίνει για τον συγκεκριμένο φόρο σήμερα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) είναι ένας φόρος κατανάλωσης που εφαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζονται και πωλούνται για χρήση ή κατανάλωση στην ΕΕ.

    Επομένως, όταν εσύ σαν καταναλωτής αγοράζεις ένα προϊόν για 124€, αυτό δεν σημαίνει πως η επιχείρηση από την οποία αγοράζεις το προϊόν αυτό κρατά ολόκληρό το ποσό, αλλά το 24% πρέπει να αποδοθεί στο κράτος.
    Δηλαδή, η επιχείρηση θα “βάλει στην τσέπη της” 100€ και τα υπόλοιπα 24€ θα δοθούν στο κράτος, επειδή 100 + 24% = 124.
    Με τον τρόπο αυτό, ναι μεν επιβαρυνόμαστε εμείς σαν καταναλωτές, αλλά το κράτος (KAI OXI MONO) έχει άλλη μια καλή πηγή εισοδήματος.
    Ποτε αυξανονται οι εισπραξεις σε ΦΠΑ:Η αυξημένη κατανάλωση και λόγω του τουρισμού, οι πολύ υψηλές τιμές λόγω του πληθωρισμού, η διατήρηση των συντελεστών στα υψηλότερα επίπεδα της Ε.Ε. -το 24% είναι ο τρίτος υψηλότερος συντελεστής της Ευρώπης-, αλλά και η συνεχής αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους καταγράφεται ιστορικα υψηλη εισπραξη ΦΠΑ

    Εκτός από τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, η Ελλάδα έχει και το τέταρτο υψηλότερο “κενό” ΦΠΑ, δηλαδή το ΦΠΑ που αναλογεί με βάση τις συναλλαγές σε σχέση με τον φόρο που εισπράττεται.
    «Τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ, ύψους τουλάχιστον πολλών δισ. ευρώ, εντοπίζουν στην Ελλάδα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο ΦΠΑ είναι ένας κοινοτικός φόρος και για το λόγο αυτό κάθε φορά που τροποποιείται η Οδηγία ΦΠΑ τροποποιούνται και οι Εθνικοί Κώδικες. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ( είναι έμμεσος φόρος που επιβλήθηκε από το “Παράγωγο Δίκαιο” του Κοινοτικού Δικαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοιος όμως φόρος υφίσταται και σε περίπου 30 κράτη εκτός Κοινότητας σε διάφορες ηπείρους.

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
    ΠΗΓΗ:Θεματολογικά δελτία για την Ευρωπαϊκή Ένωση
    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
    Τα έσοδα της Ευρωπαικης Ένωσης
    ….(…)
    3. Ίδιος πόρος που βασίζεται στον ΦΠΑ

    Συνίσταται στη μεταβίβαση προς την Ένωση ενός ποσοστού του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που εκτιμάται ότι εισπράττεται από τα κράτη μέλη. Μολονότι ο πόρος αυτός προβλεπόταν από την απόφαση του 1970, η εφαρμογή του δεν κατέστη δυνατή πριν από την εναρμόνιση των συστημάτων ΦΠΑ των κρατών μελών το 1979. Ο πόρος που βασίζεται στον ΦΠΑ επί του παρόντος αντιπροσωπεύει επίσης 10 % περίπου των εσόδων από ιδίους πόρους.

    ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΠΑ;

  2. Αφού φορολογείται το εισόδημα, πρόσθεσαν και 2ο φόρο εισοδήματος, γιατί αυτό αυτό ακριβώς είναι.
    Αν φορολογούσαν με 60%+ θα είχαν πάρει όλοι τα όπλα.

Comments are closed.