Τικ Τοκ: Δεν σχεδιάζουμε να πουλήσουμε την εφαρμογή, λέει η κινεζική Bytedance

Κοινοποίηση:
TIK-TOK

Η κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok ByteDance λέει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει την επιχείρηση αφού οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμο που την αναγκάζει να πουλήσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή βίντεο ή να απαγορευτεί στην Αμερική.

«Η ByteDance δεν σκοπεύει να πουλήσει το TikTok», δημοσίευσε η εταιρεία στον επίσημο λογαριασμό της στο Toutiao, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει.Το TikTok δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από το BBC.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η TikTok είπε ότι θα αμφισβητήσει στο δικαστήριο τον «αντισυνταγματικό» νόμο. Η δήλωση της ByteDance ήρθε μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι διερευνά επιλογές για να πουλήσει το TikTok χωρίς τον αλγόριθμο που το τροφοδοτεί.

«Οι αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης ότι η ByteDance πουλά το TikTok δεν είναι αληθινές», δήλωσε η εταιρεία. Το μέτρο πώλησης ή απαγόρευσης υπεγράφη από τον pρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη (24/4). Η αυστηρότερη δέσμευση του Πεκίνου στις ιδιωτικές εταιρείες έχει εγείρει ανησυχίες στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες, σχετικά με τον έλεγχο που έχει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στο ByteDance και στα δεδομένα που κατέχει.

Η TikTok έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι η κινεζική κυβέρνηση ελέγχει τη ByteDance λέγοντας ότι η μητρική της εταιρεία «δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας». Σύμφωνα με το TikTok, οι Κινέζοι ιδρυτές της ByteDance κατέχουν το 20% των μετοχών, μέσω του ελέγχου των μετοχών της εταιρείας.

Περίπου το 60% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών εταιρειών Carlyle Group, General Atlantic και Susquehanna International Group. Το υπόλοιπο 20% ανήκει σε υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο και τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ByteDance είναι Αμερικανοί.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης απορρίψει τέτοιες ανησυχίες ως παράνοια και έχει προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση του TikTok «αναπόφευκτα θα επανέλθει για να δαγκώσει τις ΗΠΑ». Ωστόσο, το TikTok δεν αντιμετωπίζει άμεση απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Ο νέος νόμος δίνει στην ByteDance εννέα μήνες για να πουλήσει την επιχείρηση και μια επιπλέον τρίμηνη περίοδο χάριτος, προτού επιβληθεί ενδεχόμενη απαγόρευση. Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία πώλησης θα έρθει πιθανότατα κάποια στιγμή το 2025, αφότου ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2024 αναλάβει τα καθήκοντά του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response